Nem csak a csirkepörkölt, de a kakaspörkölt is megér egy
misét. J
Amikor borjúpörkölt, vagy szárnyas pörkölt készül nálam,
szinte kötelező másnap töltött palacsintát készíteni, úgyhogy mindig hajazok
egy kis maradékra.
Az én fogalomvilágomban csak a borjúpörkölttel/borjúpaprikással
töltött palacsinta hortobágyi palacsinta, hiszen én úgy tudom, hogy ez egy
konkrét személy által kitalált és elnevezett konkrét étel, nem egy ételféleség
vagy gyűjtőnév. Ahogyan nehezményezem a pulyka brassóit és a szárnyasból
készült palóclevest is. No és az Újházi tyúkhúsleves is éppen itt sántít,
hiszen a szerző konkrétan kakasra alkotta meg. No, de már sokkalta béketűrőbb
vagyok e téren, inkább, amikor csak lehetőségem adódik rá, mindenkit intek a
konkrét ételek helyes elkészítésére, megszólítására, és kész, maradjunk
ennyiben.
Szóval, amikor kakaspörkölt készült legutóbb , ugyan
befotóztam, de nem készült róla bejegyzés, pedig egy kakaspörkölt mindig megér
egy misét! J
Ebből a kakaspörköltből tettem félre a palacsintához.
Leginkább a comb, a csirkeosztriga (a farrész két oldalán
található gyűszűnyi, omlós husika) , a lapocka (az a kiválóan, a csonttal
lekanyarintható húskupac a hátáról) való töltött palacsintába, de egy kevés
mellet is elbír, de kizárólag mellből szálkás és száraz lesz, még akkor is, ha
agyonöntözzük szafttal.
A bőr és csontmentes, fentebb említett részeket késsel
összevágom és meglocsolom annyi szafttal, hogy kellemes töltelék állagot
kapjak. A maradék pörkölt szaftot átszűröm (én egyébként is leggyakrabban átszűröm a pörkölt szaftot tálalás előtt, hogy a paprika héj és „bántóan” rostos dolgokat
megszelídítsem) felforralom, szobahőmérsékletű, az alaposan elkevert tejfelre
merem és elkeverem. Visszaöntöm a mártásos fazékba és felforralom.
Nem, már nem sűrítek liszttel. Ha olyanom van egy teáskanál
nyílgyökeret (tápiókaliszt) elkeverek nagyon kevés vízzel és ezzel sűrítem. Ez
íztelen és csomómentes.
Sűrítés nélkül is kiváló a mártás, tálaláskor a töltött palacsintára
merem és kész!
Örök kedvenc, igazi magyaros étel, és nem is ördöngösség elkészíteni
… J
30 kapcsolódó recept, bejegyzés recepttáramból
Palacsinta
Francia
palacsinta – alaprecept
Kakaspörkölt
Hagyományos
ételek falusi alapanyagból, mai felfogásban: kakaspörkölt cserépben,
köményes-juhtúrós lebbencstésztával, Cserna-Szabó Andrással
Csirkepörkölt
Tanyasi
csirkepörkölt kapros-vajas galuskával és uborkasalátával
Borjúpörkölt
Borjúpörkölt-
most bográcsban
Borjú és
palacsinta 1. rész - borjúpörkölt, alföldi gulyásleves, ízes palacsinta
Birkapörkölt
Birkapörkölt –
háztáji növendékből
Keleti – Baharat
- fűszerezésű gombás birkaragu vaníliás francia palacsintametélt-ágyon
Sertéspörkölt
Komótosan
készült fokhagymás-köményes sertéspörkölt
Hortobágyi
szürkemarha pörkölt
Hortobágyi
szürkemarha pörkölt, most másképp
Hortobágyi
szürkemarha pörkölt erdei gombákkal, bográcsban
II. Nemzeti
Gulyás nap és hortobágyi bio szürkemarha
Nagyszerű Gulyás
Nap, rengeteg élménnyel, kevés, de sokatmondó képpel
Töltött, sós palacsinták
Hortobágyi
palacsinta - az "igazi"
Falusi
kakaspörkölttel töltött palacsinta szaftjával
Maradék paprikás
csirkemellel töltött palacsinta tejszínes-kakukkfüves kucsmagombával
Gombás
vadraguval töltött palacsinta házi eperlekvárral
Variációk egy
témára: rókagomba és palacsinta háromféleképpen
Keleti – Baharat
- fűszerezésű gombás birkaragu vaníliás francia palacsintametélt-ágyon
10 legjobb
palacsinta és tortilla tekercs (wrap) – fűszertippel, búza tortilla recepttel
Pörköltválogatás
Pörköltek és paprikások
- akár a karácsonyi vagy szilveszteri menüben
Pörköltek újra vagy továbbhasznosítása
Gratulálok Alexa az oldaladhoz. Nagyon kreatív, és különleges ételeket készítesz, egy-egy régi megszokott ételből. Öröm az oldaladon nézelődni. Sok segítséget adsz a mindennapi főzéshez.
VálaszTörlésSoraidból érződik szívvel lélekkel készítesz alkotsz. Köszönöm ismerősöd lehetek. :)
Üdvözlettel: Marcsi
Köszönöm szépen Marcsi! Nagyon jól esnek kedves szavaid ... :)
TörlésÜdvözlettel,
Alexa
Drága Mormogi Papa! Én voltam olyan galád francia palacsintának keresztelni ezt az összetételű palacsintatésztát, hiszen ez több tojást és olaj vagy más zsiradék helyett vajat tartalmaz. Vegyük úgy, hogy két macskaköröm közé tettem, mely talán érzékelteti, hogy van benne csúsztatás ... de nem csúsztatott palacsinta ! :D
VálaszTörlésAz áttekintésért pedig köszönet! Tőled mindig megtiszteltetés tanulni ... van mit! :) :)
Örülök, hogy újra "látlak", üdvözlet! :)
Az öröm köleses - izé, kölcsönös :-)))
VálaszTörlés