Oldalak

2012. május 24., csütörtök

Zsíros kenyér – hagymás-fűszeres libazsírral, békebeli kovászos kenyéren




Ha valaki azt gondolja, hogy egy jóféle zsíros kenyér nem nagy mutatvány, szerintem részben téved. A zsíros kenyér kategóriában is vannak fokozatok, például közel nem mindegy, hogy milyen kenyérre milyen zsír kerül.

Nem ez az első bemutatóm a kategóriában, mutattam már be vajas kenyeret is és fűszeres-fokhagymás olívaolajjal csorgatott kenyeret is:

Vajas kenyér


Karcsúsítás élvezettel - házi kovászos kenyér fűszeres-fokhagymás olívaolajjal - szelektíven



A zsíros deszka főszereplője a békebeli kovászos fehér kenyerem , melyet legutóbb itt mutattam be:

Kovászos kenyér – természetesen. Kovászos kenyérmustra a Bűvös szakáccsal.




 A libazsírt is magam olvasztottam tanyasi liba test és bőrős hájából, a libaságokról itt írtam korábban:

A nagy libalakoma, azaz mi minden készülhet egy hétkilós libából? (libatepertős pogácsa recepttel)


Karácsonyi menüajánlat libára: előétel, leves, főételek, uzsonnafalatok


Mennyei konyhai melléktermék: libatepertő


Márton napi libaságok


Érdemes a fenti írásaimba betekinteni, hiszen fejtegettem a libazsír mérhetetlenül kedvező élettani hatásait is.



Végső, de nem utolsó sorban a recept egyszerű: a még kicsit langyos, ropogós héjú házi kovászos kenyerünket megszegjük és megcsorgatjuk a hagymás-fűszeres libazsírral, ami így készül:
A libazsírt langyosra olvasztjuk, elkeverjük kevés sóval, frissen őrölt borssal és apróra vágott zöld, vagy lilahagymával. 
A kenyérre csorgatva boldogan és mindenféle lelkiismeret furdalás nélkül egy karéjjal befalatozunk belőle, ugyanis ez a fogás megfelel a könnyű emésztéssel kecsegtető szelektív étkezés szabályainak. Mindössze a napszakra és a mennyiségre kell tekintettel lennünk.
Ha friss, illatos magyar zöldpaprikát kínálunk hozzá, azzal tovább fokozhatjuk az élvezetet és a vitaminbevitelt.
Jó étvágyat kívánok hozzá minden kedves érdeklődőnek! :)





1 megjegyzés: