Ritkán jut eszembe, hogy készítsek, pedig igazán nagyon
finom, csak egy kicsit sokat kell pepecselni egy kis adagért is. Mindig maradék
sült, vagy főtt húsból készítem, illetve túl sokat egyébként sem készítenék,
mert frissen igazán finom. Az a biztos, ha azonnal elfogy. J
Most ez egy igazán „előkelő” hússaláta, hiszen a hétvégi
gyöngytyúklevesben főtt mellet pirítottam meg hozzá, illetve tyúktojás helyett
fürjtojás került bele, mert éppen volt kéznél.
A gyöngytyúklevesről is hamarosan beszámolok! J
Hozzávalók 2 adaghoz:
1 egész levesben főtt gyöngytyúkmell lebőrözve, sózva,
borsozva, felpirítva, kockára vágva
6 db szilva nagyságú sárga krumpli vagy 3 db közepes héjában
főzve, megpucolva, kockára vágva
10 db fürjtojás keményre főzve, megpucolva, kettévágva
½ piros kápia paprika kockára vágva
2 nagy csemegeuborka kockára vágva
1 zöld alma kockára vágva
2 zöldhagyma karikára vágva
1 adag házi tartármártás
A hozzávalókat elkevertem majd leöntöttem a tartárral és
óvatosan összekevertem. 1 óra hűtőbe tettem fogyasztás előtt.
Gyorsan elfogyott! J
Nagyon jól néz ki és kívánatos ,ez már majdnem : Салат «Оливье» vagy Русский салат ,abban ugyanis eredetileg nincs kápia paprika és zöld alma /csak a szovjet változatban /,de van kapribogyó és kaviár . Ennek a változatnak a javára írandó hogy gyöngytyúkból készült , ami már majdnem vadmadár , mert eredetileg Vadmadár majonéz néven szerepelt a moszkvai, francia stílusú Ermitage -ban , a francia-belga Lucien Olivier chef szerint . Csak mint érdekesség említeném meg itt - semmiképp nem kisebbítvén az itt bemutatott saláta nagyszerűségét - hogy : Még a '80-as években egyszer ettem egy nagyon finom salátát ami ezekre hajazott a román tiszti kaszinóban Bukarestben azt úgy hívták hogy : berlini saláta , számomra furcsa módon ?; mert még krumpli se volt benne csak főtt borjúhús , főtt tojás , savanyú uborka, hagyma és sűrített paradicsommal ízesített majonéz - igazi hússaláta volt !
VálaszTörlésKöszönöm az érdekes hozzászólást! :) Igazából ez egy saját ízlésem szerinti hússaláta, amit magyar szokás szerint elneveztem egy "híresség" után. (az ok az, hogy könnyebben asszociáljanak az emberek a beltartalomra) Másrészt jogos a "honi" kritika, ugyanis a magyar konyhában én nem ismerek csirkepaprikással töltött hortobágyi palacsintát, mert az borjúpaprikással van töltve, és pulyka brassóit, mert azt meg disznóhúsból (lehetőleg sertésszűzből) kell készíteni és kész! Úgyhogy ez egy valóban nagyszerű hússaláta (én kóstoltam:) de nem "igazi" orosz hússaláta ... :)
Törlés