Eddig sokkalta gyakrabban sütöttem klasszikusan a hízott kacsa vagy libamájat hájjal, vagy hájból nyert zsírban, egészben. Ez is egy nagyszerű elkészítési mód, de a szeletben sütés majdhogynem még egyszerűbb, mégis több odafigyelést igényel.
Jó, ha megtanuljuk, szeletben sütni a hízott májakat, mert
ahogyan most én is, nem egyszerre akartam felhasználni az egész hízott májat.
Egy főételhez, egy különleges kanapé szendvicshez, és egy
kis kacsamájpástétomhoz is fel akartam használni a májból. Ezért semmiképpen
nem akartam egészben megsütni.
Nálam „alap”, hogy jeges tejben (jégkockákat adok a tejhez)
áztatom 24-48 órán át egészben a májat. Ha nem egyszerre használom fel az
egészet, akkor a szeletelés vagy darabolás után a „maradékot” visszateszem a
tejbe, hogy minél több vért veszítsen, és szépen kivilágosodjon.
Elkészítési mód:
Bemelegítettem a sütőt 180 C fokra.
Másfél-két ujjnyi szeleteket vágtam nagyon éles késsel a máj
vastagabbik részéből. Csak éppen sütés előtt, hogy a máj hideg legyen, amikor
sütöm.
Felhevítettem a vastag aljú serpenyőt majdnem egészen
forróra. Közepesnél melegebbre, de nem maximumra.
Megszórtam Maldon sóvirággal a májat és száraz serpenyőbe
helyeztem. Amikor erősen barnulni
kezdett megfordítottam és a másik oldalán is éppen eddig sütöttem. Ez úgy 1,5-2
perc oldalanként.
Ez az eljárás meggátolja, hogy a májból túl sok zsír süljön
ki, de még belül szinte nyers.
Jénaiba helyeztem a májakat és 180 C fokos sütőben 6 percig
sütöttem. Így a máj belül is átsül, de csak annyira, hogy belül krémes maradjon és
csak nagyon kevés zsír süljön ki pluszban belőle.
A két sütés alatt kisült kacsazsírt átszűrtem és például
kacsamájpástétomhoz használtam fel.
Az így megsült májszeleteket azonnal tálaltam. Az egyik adagot szendvicshez, a másikat egy nagyszerű sült kacsamáj – sült kacsamell kompozícióhoz.
Legközelebb ezeket mutatom be.
Igy sütöttem ma a májat, szuper finom lett. Hozzá sült almát.
VálaszTörlés