Számtalanféle rakott krumplit készítettem már, mindig azt mondom, hogy egyetlen fő szempontot tartok szem előtt, ha rakott krumplit készítek, hogy ízes és krémes legyen. Készült már hasonló olaszos verzió, de most még inkább belekevertem a nemzetközi ízeket. A tejföl és a kolbász a magyaros jellegre, a vaj, tejszín és a sajtok a franciásra, a bazsalikom és a hagymák összjátéka pedig az olaszos íz világra utal ebben a rakott krumpliban. Végül pedig igazi egységet alkottak az ízek és az állag, de látványra sem vallottam kudarcot! J
Hozzávalók 4-6 adaghoz:
6 közepes sárga krumpli héjában főzve, lehűtve, vékonyra
szeletelve
8 keményre főzött tanyasi tojás finomra reszelve
15 dkg mangalica kolbász vékonyra karikázva és enyhén
átsütve
25 dkg finomra reszelt gruyére és gouda sajt
1 kisebb sonkahagyma finomra vágva
1 gerezd zúzott fokhagyma
3 ág friss bazsalikom levelei összevágva
15 dkg jóféle vaj
2 tojás sárgája
2 tojás fehérje félkeményre felverve
3 dl zsíros tejföl
2 dl tejszín (habtejszín!)
4 vékony szelet bacon
frissen reszelt szerecsendió
frissen őrölt színes bors
frissen őrölt Himalája só
2-3 dkg vajon megdinszteltem a sonkahagymát, hozzáadtam a
zúzott fokhagymát és a bazsalikomot. Félretettem hűlni. Összeállítottam a
tojáskrémet.
Tojáskrém: a finomra reszelt tojást elkevertem 10 dkg
sajttal és a vajon megdinsztelt bazsalikomos hagymával, ízesítettem, majd
finoman elkevertem a felvert tojásfehérjével.
Tejszínes tejfölkrém: A tejfölben elkevertem a tejszínt,
ízesítettem sóval és szerecsendióval, majd hozzáadtam a tojássárgáját és
alaposan elkevertem benne.
A jénait vajjal kikentem és elrendeztem benne a krumpli
felét. Sóztam, borsoztam és meglocsoltam a maradék, langyosra olvasztott vaj
felével. Meglocsoltam a tejszínes tejfölkrém egyharmadával, majd kanállal
rákentem a tojáskrém felét.
Az éppen csak elősütött kolbászokat elrendeztem rajta és
meglocsoltam a kiolvadt zsírjával, majd ráterítettem a tojáskrém másik felét.
Leraktam rá a maradék krumplit, sóztam, borsoztam,
meglocsoltam a maradék vajjal és tejszínes tejfölkrémmel, majd rászórtam a
maradék sajtokat és elrendeztem rajta a kisebb darabokra vágott bacon
szeleteket.
180 C fokra előmelegített sütőbe toltam 40 percre, vagy amíg
a sajt megolvad és aranybarnára, illetve a bacon közepesen átsül.
Igazán nagyon finom és látványos is lett! J
Oh, Rakott Krumpli…!
VálaszTörlésNagyon szeretem minden változatát - ez is igen szépnek-jónak tűnik :-)
Köszönöm! :)
Törlés