Csirkeszárny a pácban! Happy enddel…
Házi fűszerkeverékkel pácolt, ropogós csirkeszárnyak, görög joghurtos friss salátával
Azokkal, akik kitartóan végig olvasták ajánlataimat megosztom, hogy január első napjaiig mi kerül nálunk az aztalra:
Orjaleves, házi disznótoros: hurka, kolbász, hidegtál: töltött dagadó, kolbásszal töltött karaj, majonézes krumplisaláta, franciasaláta, bigos, füstös lencseleves pirított kolbásszal, sajtos leveles pogácsa, palacsinta...
Készültem, hogy ebben az évben megírom a 200. bejegyzésemet, de most úgy gondolom, hogy ezt átviszem az újévre. Lehetséges, hogy ebben az évben már nem szaporítom bejegyzéseim sorát.
Reményteljes, boldog újévet kívánok minden kedves olvasómnak, és természetesen mindenki másnak!
Nevamesz, ezt így, reggeltől másnap reggelig feltálalhatod nekem :)
VálaszTörlésNos, most a legfontosabb a "fogyasztók" elégedettség-szintje :-)
VálaszTörlésA fordítóprogram jópofa megint :-)
Hozzávalók
2 lb sauerkraut, washed and drained £ 2 savanyú káposzta, mosott és lecsepegtetett
2 lb white cabbage, shredded £ 2 fehér káposzta, felaprított
1 lb sausage, sliced into ½" pieces £ 1 kolbász, vágva ½ "darabokra
½ lb smoked ham, cubed ½ lb füstölt sonka, felkockázva
½ lb smoked pork, cubed ½ lb füstölt tarja, felkockázva
½ lb bacon, chopped ½ lb szalonnát, apróra vágott
½ lb beef or venison, cubed ½ font marha-vagy szarvashús, felkockázva
2 oz dried mushrooms 2 uncia szárított gombák
4 pitted prunes, chopped 4 kimagozott aszalt szilva, apróra vágott
2 apples, cored and cubed 2 alma, bélelve és felkockázva
1 tomato, cubed 1 paradicsom, felkockázva
1 onion, diced 1 hagyma, felkockázva
2 cloves garlic, minced 2 gerezd fokhagyma, aprítva
1 tsp allspice 1 tk szegfűbors
2 bay leaves 2 babérlevél
1 tbsp peppercorns 1 evőkanál bors
Aztán következik az "Útvonal"! Végülis az elkészítés menete így is értelmezhető :-)))
Éljen a "bigos" is - én az elzászi Choucroute-ot ettem barátom édesanyjának fazekából - azóta se ettem olyat :-( Ez itt nem is úgy néz ki - Ő a káposztában készítette a húsokat is (de legalábbis a végén belerakta). Volt benne fűszerszám is, de nem borsozta agyon -szerencsémre.
VálaszTörléshttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/39/Choucroute-p1030190.jpg
Bea:...kérésed paracs számomra!...csak előtte kivégzem a bigost!...:)))
VálaszTörlésMit ne mondjak...nem vagyok ma dologtalan!...
(már elpusztítottuk az orjalevest, és a hurka-kolbászt!)
Mormogi Papa:...volt szerencsém a TV paprika fénykorában végignézni ott egy figyelemre méltó sorozatot...Sara Wiener utazta be Franciaországot, és megfőzte az összes valamire való francia ételt ott, ahol tradicionálisan készítik...ezt szó szerint kell érteni!
A cassoulet készítését is ott láttam, figyelemre méltó volt!
Ez esteben is külön készítették el a hozzávalókat, majd alaposan összefőzték.
Ennek a bigosnak története van:)...Spájzcetli volt az ihletadóm...még ma is derekasan mellettem állt, hogy az "ahány ház, annyi szokás" bigosom körvonalazódjon...
Egy egész vadnyúl legnemesebb részei, egy szarvasborjú bordázata csücsül már a sokösszetevős pácban...reggel kerül a sütőbe a kolozsvári szalonnával, és a pác összes értékes tulajdonságával...
Most főnek a hagyományos füstölésű disznóságok: nyelv, csölük, köröm...
Nem sokára elkészítem a kétféle káposztát...már ázik a házi aszaltszilva, és a gombászmester által idén szárított első osztályú vargánya...
Az én bigosom ezekből fog összeállni...
Sem marha, sem kolbász...
Nevamesz, most azonnal fejezd be!!!
VálaszTörlésBorzasztó ez az emberkínzás! :)
Én most káposztát kívánok, de nagyon, töltelékkel, oldalassal, kolbásszal... Meg egy kis csülköt, akármilyen módra. Kis tejfölt is, ide-oda, erre-arra csepegtetve. Friss sütésű kenyeret. Tunkolhatnékom is van... Hm.
Bea:...de közben ázik a lencse, mert reggel a füstölt lében fog már főni...én rántom is és habarom is...elég jó lencselevest készítek...:)
VálaszTörlésHa készen vannak a káposzták a bigoshoz (most készítem elő ezeket), akkor töltötm a dagadót, és a behúzom a kolbász a karajba, befűszerezem...ezeket csak holnapután fogom szerintem megsütni...
A csülök másik felét szívesen elküldeném Neked egy kis friss kovászos kenyérrel, amivel a kolbászt és hurkát ettük...
Mi van már a fényposta projekttel? Senki nem dolgozik rajta?!...:)))
A lencselevest mi is szeretjük, talán nem is készítem rosszul... :) Már a magam módján és főzési tudományommal. Szinte jobban szeretjük, mint a bablevest. Bár, ha sikerül azt a jó grízes babot kapnom, az azért ínyemre valóbb :)
VálaszTörlésSzerintem költözzetek ide, kisvárosunkba. Ez nekem nagyon megfelelő megoldás lenne :) És még a fénypostán sem kéne eszelnem :)
Bea: "Tunkolhatnékom is van... Hm." Velős összefoglalása a Nevamesz blogjára látogatókban kelt érzelmeknek.
VálaszTörlés:-)
Beus:...ennek a meghívásnak nem lehet ellenállni!...mikor csomagoljak?...:)))
VálaszTörlés...ugyanakkor vannak kevésbé jó tulajdonságaim is, melyek esetében nem hátrány a távolság!...:)))
Most azon mosolygok, hogy életemben nem ettem még bigost, és már készen van...összeállítottam...megkóstoltam...állítólag a második, harmadik melegíténésnél a legfinomabbb...
Szóval dunsztom nincs, hogy milyen a jó bigos, de az én 10 liternyi (!) bigomsom nagyon, de nagyon finom! Jövőre nem kétséges, hogy meg kell ismételnem!
Több, mint a felét viszem a mai buliba, mert batyus buli lesz (amolyan skandináv felfogásban!:))))...kíváncsi leszek, hogy akik ettek már bigost, mit fognak hozzá szólni!
Skandikamera:...:)))...ha majd jársz még erre, akkor mesélsz nekünk, hogy nálatok milyen ételek kerülnek a pezsgőspohár mellé?...tudom uncsi, hogy mindig megkérdezem, de egyszerűen érdekel!...
No, megyek tovább, mert vár a kozmetikusom...délután még itthon fodrászolnak, úgyhogy leszek gép mellett, ha valaki még vonalban lesz...:)
Nincs hagyományos menű, és a Szilveszter sem annyira felkapott, mint "odalent". Únneplik, ünneplik, de nem azzal a vallásosnak mondható áhítattal, mint pl. Midsommart, azaz a Szentivánéjt. A boltok extra kínálatából ítélve a homár a szilveszteri menű díszvendége.
VálaszTörlésTe meg csak fotózz le minden részletet, és az érdekesebbekből mutass be néhányat.
Jó szórakozást!
:-)