Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2010. szeptember 16., csütörtök

Magyaros crostinik majonézes padlizsánkrémmel, és enyhe körözöttel








Semmi esetre sem hagytam volna ki a magyar, és erdélyi konyha klasszikusait, a padlizsánkrémet és a körözöttet a szendvics kínálatból.
Ugyanakkor, szendvicsről lévén szó, olyan formációt kerestem, melyben leginkább érvényesülni tudnak ezek a nagyszerű krémek.
Az olasz konyha kínálta nekem, a rusztikus kenyérre kent, mondhatni falatka jelleget, a crostinivel.
A padlizsánt sütőben sütöttem meg 200 fokon, időnként megforgatva. Mielőtt a sütőbe tettem megszúrkáltam, hogy nehogy szétcsattanjon sütés közben. Egy kifejezetten nagy példányból dolgoztam.
Még melegen meghámoztam és hagytam, hogy kicsorogjon a leve.
A padlizsán húst műanyag edényben faspatnival kevertem krémmé. 1 dl olívaolajjal néhány perc alatt, szinte habosra kevertem. 1 dl saját készítésű majonézzel, egy kisebb fej reszelt fehérhagymával, két gerezd reszelt fokhagymával, sóval, borssal és egy evőkanál friss citromlével kevertem el.

A brindza juhtúrót fele mennyiségű vajjal habosra kevertem. 10 dkg juhtúróhoz 5 dkg vajat használtam. Egy mokkáskanál őrölt köménnyel, egy teáskanál házi fűszerpaprikával, egy kis fej reszelt fehér hagymával valamint egy gerezd reszelt fokhagymával alaposan kikevertem.

A krémeket, közepesen vastag szelet, pirított toszkán kenyérszeletekre halmoztam, és friss zöldségekkel díszítettem. Zöld és piros kápia paprikát, sörretket, datolya paradicsomot, és snidlinget használtam.
Nem mesélek a szendvicsekről többet, mert bízom abban, hogy a képek magukért beszélnek!






78 megjegyzés:

  1. Nevamesz! Ezek nagyon jók! Főként a körözötteset tudom hasznosítani, hisz Neoex majonézt még véletlenül sem eszik. Nekem az is bejön :)
    Egy szép (vagy borongós) vasárnap reggel ezt fogom elkészíteni (nem a majonézest) és teával kínálom.
    Be fogom vallani, hogy Tiéd az érdem... :)

    VálaszTörlés
  2. Bea: a padlizsánkrémet majonéz nélkül, ugyanígy el tudod készíteni. Még olajból sem kell több hozzá. Mi a majonézes változatot (is) nagyon szeretjük, most így készítettem.
    Egyébként, nem fogja észrevenni a majonézt benne, ha nem szólsz neki.
    A keresztlányom pl. elméletileg nem eszik tejfölt, és sajtot. Úgy főzünk rá, hogy amikor ezek a hozzávalók kerülnek sorra, akkor eltávolítjuk a konyhából.
    Utána szépen együtt leülünk és megesszük az ebédet:-)))

    Az utolsó mondattal kapcsolatban: amint otthon megfőzted, már a Tiéd az érdem!:-)

    VálaszTörlés
  3. Sajnos, a majonézt kiszagolja még a főtt sonkából is vagy bármiből :)
    Alkalmazhatnák a vámosok, ha tiltott szer lenne :)

    VálaszTörlés
  4. Imadom a padlizsankremet! Bea, probald ki ugy, hogy majonez helyett egy kis juhturot teszel bele. A lagy kecskesajt meg jobb! En ha csinalok, altalaban tobb variacioban keszitem el, mert mindenkinek mas a kedvenc kombinacioja :o)
    A korozottet a parom szokta csinalni. Az is egy jo talalmany!

    VálaszTörlés
  5. Jukka: én például nem tennék erős ízű adalékot a padlizsánkrémhez, hogy a padlizsán ízét ne nyomja el. Maradjon lágy, krémes és padlizsán ízű. Egyébként is van egy kis csípős íze a padlizsánnak, én nem fokoznám.

    Én akkor már mascarponét tennék bele, mert a majonéz is inkább még selymesebbé, még lágyabbá teszi a padlizsánkrémet, mint a natúr változat.

    Viszont, a kecskesajtból, abból lehetne keverni körözöttet, ugyanígy, édes hagymával, fokhagymával, köménnyel, és pirospaprika helyett petrezselyemmel.
    Vagy, kihagyni a fehér hagymát, és snidlinget tenni hozzá.

    Bea: én mascarponéval váltanám ki a majonézt.
    Jukka javára legyen írva, hogy az Ő gondolataiból jött az én verzióm:-)

    Jukka: ugye nem baj, hogy nem támogattam a juhtúrót és a kecskesajtot???? Ízlések és pofonok....:-))
    Viszont a körözött kecskesajthoz, Te adtad az ihletet:-D

    VálaszTörlés
  6. Akkor ezennel megalapítom a Padlizsánkrém Pártot majonéz és mascarpone párttitkárokkal, no meg a Juhtúró és Kecskesajt Pártot. Mindkét formációba belépek és élvezem előnyeit :)
    Éljen a megbonthatatlan!

    VálaszTörlés
  7. Nem vagyok mesterszakács
    Gondoltam, hogy meg fogod jegyezni, hogy ezeknek tul eros ize van :o)
    En pont azert tettem bele, mert van, aki azert nem szereti a padlizsankremet, mert jellegtelen. Nekem egyaltalan nem az, de ahogy mondod: izlesek es pofonok. Szoval egyszer kiprobaltam es azota is nagyon izlik. Tenyleg teljesen kecskesajt ize lesz, annak viszont finom es lagy. Lehet, hogy helyesebb lenne kecskesajt kremnek nevezni, aminek nagyon jot tesz, ha padlizsan es fokhagyma is van benne :o)
    A te tobbi variaciod is tetszik! Es orulok, ha egyutt talalunk ki uj recepteket. Egyszer-ketszer mar te is homlokon csokoltal engem ;o)

    VálaszTörlés
  8. Bea: vérmes barátnőid vannak:-)))
    De, nagyon uncsi lenne, mindig helyeselni egymásnak:-))
    Jó ötlet a kétpártrendszer, de biztos, hogy megkönnyíti a helyzetedet?:-))

    Ma éjszaka felteszem a halas szendvicseket, izgulok, hogy fog Jukkának tetszeni, ez az Ő témaköre:-))

    Jukka: amúgy, a kagyló az egyik top kedvenc ételem! Külföldön állandóan kagylót eszem.
    Mindenféle kagylót imádok, de a félhéjas zöldkagylót fokhagymás, petrezselymes, fehérboros szósszal, azt mindennél jobban szeretem!

    VálaszTörlés
  9. Jukka: egyébként pont ez járt az eszembe, hogy a kecskesajtkrémet lehetne padlizsánnal fokozni.
    Viszont a kecskesajtos körözött, az egy közös fejlesztésű étel, és nagyon meállja a helyét.

    Ma készítek is belőle szendvicset, és bele fogom írni a bejegyzésbe, hogy Te ihlettél meg rá:-)))

    VálaszTörlés
  10. tele van hibával, amit írok, mert rohanok: eszemben, megállja a helyét....bocsánat, nem a helyesírásommal van a gond (vagy ki tudja?:-DD

    VálaszTörlés
  11. Jukka, Bea: én is belépek mindkét pártba, így újra egypárt rendszer leszünk!
    Nekem ez tetszik a legjobban:-))

    VálaszTörlés
  12. Nem vagyok mesterszakács
    Londonban van egy belga etteremlanc, a Belgo, ahol szinte semmi mast nem adnak, csak kagylot. Illetve adnak, de oda mindenki kagylozni jar. Mmmmmm! Es meg azert is jopofa, mert a konyha az alagsorban van es uveg a teteje. Latod, hogyan foznek benne. Ha arra jarsz, feltetlenul ugorj be :o)
    De Belgiumban vagy a franciaknal is jol keszitik!
    Na es a bouillaibaisse-t szereted-e?

    VálaszTörlés
  13. Jukka: esküszöm Neked, hogy a kagylóról egyből a marseille-i halleves jutott az eszembe! Egyébként andalúziában is kiváló hallevest főznek, csak nem annyira gazdagon, mint a dél-francia verzió!

    Kagylózni minden értelemben szeretek:-DDD

    VálaszTörlés
  14. Nem vagyok mesterszakács
    En is gyakran felreutok. Ne foglalkozz ezzel! Raadasul en tenyleg nem tudok helyesen irni. Mentsegemre szoljon, hogy magyarul ondidakta modon tanultam meg irni :o)
    Ha kecskesajtos korozottet csinalnek, akkor en biztosan sima turoval kevernem, mert a kecskesajt tul tomeny magaban. Kivancsi vagyok, te mivel fogod "lagyitani"!

    Amugy nem hulyeseg az, hogy tematol fuggetlenul mindig a legutolso posztodhoz kommentaljunk, mert en is ugy vagyok, mint Bea: folyton ide-oda kattintgatok.

    VálaszTörlés
  15. Nem vagyok mesterszakács
    Az olaszoknak is van sajat bouillaibaisse-uk. Meg az amerikaiaknak, meg a japanoknak, meg a koreaiaknak, meg a...
    Mind nagyon finom! Vegyesen tesznek bele rakot, kagylot, halat, polipot. Nadddon szeretem :o)

    VálaszTörlés
  16. Jukka, Bea: itt nincs bünti az offolásért (majd erről mesélek:-), úgyhogy egyezzünk meg, hogy mindig az aktuális oldalon dumcsizunk:-))

    Nos, én a juhtúró helyett fogok kecskesajtot használni, de körözöttet készítek belőle.
    Van, aki pl. tehéntúróból készíti a körözöttet, az nekem nem elég pikáns. Maradok a juhtúrónál.
    Viszont a kecskesajt karakteres, és kitalálom, hogy hogyan tovább....

    Imádom az ilyen feladatokat:-))
    Pl. azt is imádnám, ha összeraknának elém alapanyagokat, hogy abból főzzek egy újszerű ételt. Cselendzs:-))

    VálaszTörlés
  17. Most elmegyek főzni, valamint le kell adnom a hétvégi palócleves főzéshez (50 főre főzök!!) az alapanyagokat a szervezőknek, de később visszatérek!

    Pussz:-)))

    VálaszTörlés
  18. Nem vagyok mesterszakács
    En meg huzok ebedelni,...es dolgozni :o)
    Valahogy kicsit megeheztem. Nem is ertem, mitol?

    Amugy nalunk vasarnap volt palocleves! En a krumpli melle meg pici krumplis nudlikat is szoktam belefozni. Ha nincs kedvem pepecselni vele, fagyasztott apro gnocchival helyettesitem. Nem igazan teszta es nagyon feldobja az amugy is finom levest!

    VálaszTörlés
  19. Amíg itt trécseltetek, addig én a lányomat, meg a barátnőit jóllakattam tejfölös-sajtos krumplis lángossal :)
    Nekem is jutott azért...

    VálaszTörlés
  20. Attilajukkaja: „Ha kecskesajtos korozottet csinalnek, akkor en biztosan sima turoval kevernem, mert a kecskesajt tul tomeny magaban.”
    Van benne valami!
    Az önmagában való érett kecskesajt kikönyökölne a körözöttnek nevesített képződményből! Én két rész kecsketúróból és egy rész friss, lágy, krémszerű, éretlen kecskesajtból készítem.
    1. változat: sóval, borssal, fokhagymával, snidlinggel keverem ki.
    2. változat: apró, sózott (kiáztatott!) szardellával, kapribogyóval, ecetes uborkával ízesítem.
    3. változat: friss zöldfűszerek (rozmaring, bazsalikom, kakukkfű, csombor, majoránna, petrezselyem), citromlé kerül hozzá. Kicsiny golyókat formázok belőlük és egyenként nagy bazsalikomlevelekbe göngyölöm.

    … jaaaaaa, hogy ez nem körözött!?... :)) Mondjuk, körözött szerű, körözött közeli!... :D

    VálaszTörlés
  21. Spajzcetli, szerintem senki sem bánja, ha nem körözött, ha ilyen guszta és finom, még csak így olvasva is :)

    VálaszTörlés
  22. spajzcetli
    Nagyon jokat irsz :o)))
    De honnan vegyek en kecsketurot?
    (mondjuk, ha vennek egy kecsket es megturnam, akkor magam lennek a kecsketuro, hi-hi!)
    Szoval, (1) en is lagy sajtbol keszitem a kecskesajtos padlizsankremet, de mar annak is eleg karakteres ize van. Nana! Ha nem az lenne, nem fizetnek erte egy vagyont.
    (2) Meg sohasem jutott eszembe hallal kombinalni. Garantaltan ki lesz probalva! Sozott szardella az az ajoka? Gondolom, az.
    (3) Mindegyik fuszernovenyt imadom, de nem tudom, jo otlet-e frissen kombinalni ennyit? Mert akkor most milyen ize lesz? Erdekes, de a majoranna pl. szaritva karakteresebb, mint frissen. A bazsalikom pont forditva! Az illoolajak: van amelyik gyorsabban elillan, mint a masik.
    Sajtgolyokat en is szoktam kesziteni :o) Friss, becitromozott almakarikakra teszem oket es hidegtalakra rakom. Mindig is gondom volt azzal, hogy milyen sapatagok, ezert altalaban valami pirosat nyomtam bele vagy ra. A friss bazsalikom nagyon jo otlet, mert meg finom is!
    Koszi az otletet!!!!
    A korozott pedig tudtommal a rablogyilkos,...:o)
    Most inkabb megyek dolgozni, mert meg szanaszetsziporkazom itt a posztot, oszt mi lesz igy velunk?

    VálaszTörlés
  23. Bea
    Tudod, hogy langost sehol nem lattam, csak nalunk es ...a navaho indianoknal? :o)
    Nem krumplist es nem igy hivtak, de pont olyan volt, mint a mienk!
    Egyszer dilibol egy langost nem a zsirba csusztattam, hanem betettem a sutobe. Kivancsi voltam, mi tortenik vele. Hat kepzeld! Pita-szeru kenyer (aki ismeri az indiai naant, akkor olyan):o) Felfuvodott es zsebes kenyer lett belole. Feltalaltam a spanyol viaszt!

    VálaszTörlés
  24. Gyönyörű, főleg a padlizsános, mert imádom

    VálaszTörlés
  25. Jukkka: itt én vagyok a főnök:-)), és kérem a sziporkázást NEM mellőzni szíveskedjen:-))
    spájzceti is jól illik közénk, ő is keveset sziporkázik:-))

    Biztos vagyok benne, hogy mindenki összerakja a saját végső verzióját, és benne lesz egy-két csipet egyéniség is:-)))

    spajzcetli: hmmm, hmmm, nem rossz, nem rossz...:-)), én valami kevésbé ütős kecskekörözöttre pályázom, és még érlelem a gondolatokat, bár a felsorolás után, senki nem mossa le rólam, hogy plagizálok, ha valami hasonló végeredményre jutok:-))

    Ha kitaláltam a saját verziómat, akkor jelentkezem!

    Egyébként a klasszikusok 2. szendvicssorozat, az nagyrész kecskesajtkrémmel készült, de natúrral..., a halas után felteszem:-)

    Ennek a sorozatnak amúgy lehet, hogy sohasem lesz vége, mert előre legyártottam vagy 4-5 részt, és minden nap bővül.....lehet, hogy egy teleregény is megjelenik majd róla?:-))

    VálaszTörlés
  26. Beus: tessék csak elmesélni, hogyan tetszett készíteni azt a lángost!
    Ez itten pont egy gasztroblog:-DD

    Jukka: Te mit nem próbáltál még ki?
    (Tudom, milyen téma jut először a kérdésemre az eszedbe:-DDDDD

    VálaszTörlés
  27. Nem vagyok mesterszakács
    :o))))
    Az orgiabol csak az izorgiat ismerem pl. De a szado-mazo mar megvolt, amiota csiposen keszitek szinte minden etelt,...foleg, ha csak kettesben vagyunk a parommal. Mero nyalas-falas az eletunk ;o)
    Kecsket sem turtam meg, de mar erosen gondolkodom rajta! Csak meg nem dontottem el, hogy mivel is fuszerezzem a dolgot. Ha jol tudom, a kecske a sima fuvet szereti. En is,...de csak szaritottan kostoltam eddig :o)
    Na jo. Mara ennyi,...mert meg el mer szabadulni a fantaziam es kirakhatod a +18 karikat!
    Viszont tetszik, hogy Jukkkanak szolitottal. En is ugy erzem, hogy hianyzott meg egy K az eletembol ;o)

    VálaszTörlés
  28. Jukka, nem tudtam, de nem véletlen az indiánokhoz való vonzódásom... :) A kör bezárult.
    Legközelebb teszek én is a sütőbe a tésztából, mert nagyon szeretnék pitát készíteni, de nincs hozzá bátorságom. Így lesz.

    Nevamesz, mit vétett az a szerencsétlen kecske, hogy körözöttet akarsz belőle csinálni? :D
    Biztosan ismered a receptet. Nem is tudom, hány darab készült, de négyen simán teletömhetik magukat vele:
    5dkg élesztő
    4db közepes-nagyobbacska főtt, áttört burgonya
    60dkg átszitált sima liszt
    1dl tej az élesztő felfuttatásához
    2dl langyos tej
    2 evőkanál étolaj

    Amíg az élesztő felfut a cukrozott, langyos tejben, addig előveszünk egy vájdlingot, kimérünk 60dkg lisztet és beleszitáljuk. Néhány papírzsepit is odateszünk, mert, ha tüsszögünk a liszttől, akkor nem kell messze menni értük.
    Amíg itt elszöszmötöltünk, addig szépen felfutott az élesztő, amire én mindig nagyon rácsodálkozom. Az élesztőt beleöntjük a lisztbe és, ha nem felejtettük el megfőzni a krumplikat, akkor elérkezett az idő, hogy krumplinyomón átnyomjuk az élesztős lisztbe. Én a burgonya főzővizébe teszek annyi sót (kb. három-négy teáskanál), hogy többet máshová már ne kelljen.
    Ha ezzel is megvagyunk, két evőkanál olajat csorgatunk a kupackára. Nekiállunk gyúrni. Akinek gépe van, az mázlista. Én ma jó anyuka voltam és mechanikus módon, bioenergiával dagasztottam. Ez nem annyira jó a reumás karjaimnak-vállaimnak, de a gyerekért mindent.
    A két deci langyos tejre szükségem volt, hogy kissé keményebb galuskatésztát kapjak. Amikor úgy ítélem meg, hogy pont jó a felvert tészta és pont nem bírom tovább nyaggatni, akkor belisztezem a tetejét, letakarom konyharuhával (direkt nem írom, hogy tisztával, ezzel az őrületbe tudnak kergetni, mert aki kicsit is "rendes", az úgyis tiszta eszközöket és felszereléseket használ, aki meg nem, az csak kacag egyet ezen) és egy órát kelesztem, elvileg meleg helyen, de mi még nem fűtünk, igaz, mínuszok sem repkednek, tehát az átlagos szobahőmérséklet megfelel.
    A tészta pihen és egyben dolgozik is. Én is. Leülök, iszom egy finom teát (ha véletlenül nem finom, akkor nem iszom meg) és nagy sóhajtás után nekiállok mosogatni, hogy ebéd után kevesebbet kelljen.
    Legalább kétszeresére kel meg a tészta, gyönyörű. Lisztezett tálcára teszem ki (bármi másra is lehet). Olajat forrósítok, aztán lejjebb veszem a lángot, nem szükséges nagyon forrónak lenni, mert hamar megég és a belseje nyers marad. Viszont nagyon lassan sem süthetem, mert akkor csak az olajat szívja magába, nehéz lesz, amolyan igazi epegyilkos.
    Egy éles késsel darabkákat vágok a tésztából, gombócokat - viszonylag méreteseket - formálok belőlük, aztán olajba rakás előtt nyújtogatom kézzel addig, amíg hagyja magát.
    A végeredmény középbarna színű, kéttenyérnyi nagyságú, a sótól hangyalábnyomnyit ízes, de nem kifejezetten sós, pillekönnyű, szájban (és nem a kezedben) olvadó lángos lesz.
    Bármilyen feltétet lehet rá tenni, mi maradtunk a klasszikus variációnál.
    Engem a lángos a Balatonra emlékeztet. A családomat rám. És ennél nagyobb öröm nem is lehet. (Vagy itt nem mondom el...)
    Elmondható, hogy Bea tudja, milyen a jó lángos és nem fél közreadni :)
    Ha elkészítetek, jó étvágyat se kell kívánni hozzá...

    VálaszTörlés
  29. Bea
    Ez nagyon jol hangzik. Regen sutottem mar langost! Es fankot is.
    Ideje lenne mar...
    Az indianokhoz pedig en is vonzodom. Pl. fel evig jartam egy kurzusra, amelyen eszak-amerikai indian keramiazast tanultam. Mert en is tudok am masra is gondolni, mint..., hm, mint a kajara ;o)

    VálaszTörlés
  30. Bianka
    "főleg a padlizsános, mert imádom"
    Akkor te melyik padlizsanos partba lepsz be?

    VálaszTörlés
  31. Jukka, Bea: most ment el a technikus, lefektetem a kicsit és fél óra múlva itt vagyok!
    Oké?

    VálaszTörlés
  32. Nem vagyok mesterszakács, Bea
    Most fektettem le a nagyot. Az erkelyajton keresztul jon a technikus. Ot perc alatt lerendezem. Megvarjatok?

    VálaszTörlés
  33. Nevamesz, persze.
    Jukka, néha öt perc is aranyat ér :)

    VálaszTörlés
  34. Bea
    Neha ot perc is sok. Foleg, ha aranyered van...Akkor a kagylo sem olyan finom. A WC kagylo.
    Apropo, irtam neked valahol a kagylorol. Lattad?
    Nem-mesternek pedig az ebihalrol.

    VálaszTörlés
  35. Jukka, Bea
    Végre összeáll újra a csapat!

    A családom már gyanakszik, hogy amikor gépközelben vagyok, akkor hangosan röhögök és magamban beszélek:-)))
    Mindenki technikusát kivárjuk, korra, nemre, időre, nagyságra való tekintet nélkül......:-DD

    VálaszTörlés
  36. Jukka, láttam, csak hál' Istennek, nincs időm reagálni mindenre... :)
    Nevamesz, örülök én is egy kis csevejnek, Neoexet eltávolítottam az útból :)

    VálaszTörlés
  37. Amúgy, most kiderült, hogy a fiatal webtechnikusomnak online sexshopja van! A tapasztalatai alapján tanácsolta az oldalam fejlesztését.
    Benne vagytok?:-))))

    VálaszTörlés
  38. Nevamesz, hogy a gasztrotémák helyett sexshopod legyen? Érdekesnek hangzik... :)

    VálaszTörlés
  39. Készítettünk egy-két demonstrációs ablakot, és még a vaj kulcsszónál is hozott ki a rendszer pornóképet.

    Hogy hová tart ez a világ, én el nem tudom képzelni....

    VálaszTörlés
  40. Bea, csak úgy mesélte, semmi extra:-)), hogy online szexshopot üzemeltet, és mik a tapasztalatai....

    maj a vaj kulcsszóra előurott egy "kép" és szétröhögtük az agyunkat:-)))

    VálaszTörlés
  41. majd a vaj kulcsszóra.....már megint hibásan írok:-(((

    VálaszTörlés
  42. Nevamesz, nem baj, nem a vaj a lényeg. Inkább valami olyat kéne csinálni, hogyha a törzstagok bejelentkeznek, akkor ne kelljen ezen a procedúrán átmenni minden egyes kommentnél, mert elhagyom a hajam...
    Beírom, hogy Bea és kész.

    VálaszTörlés
  43. ... hahó, lányok! Én is webtechnikus vagyooook! -igaz, nem fiatal, online sexshopom sincs- de órákon keresztül képes vagyok -megfelelő partner esetén!- a Palóclevesről diskurálni!... :D
    Várom a jelentkezéseket!... :)

    VálaszTörlés
  44. Közben nézegettem a kacsacomb Pékné módra című ételt. Nagyon guszta. A kérdésem az, hogy alsó-felső sütéssel, légkeveréssel vagy hogyan sütöd?

    VálaszTörlés
  45. Hahó, Spajzcetli!
    Azt hittem, a Pékné módra valami szadó-ó-mazó-ó játék lesz, de nem. Csalódtam Nevamesz webtechnikusában.
    Mesélj a Palóclevesről... :)

    VálaszTörlés
  46. Bea
    "láttam, csak hál' Istennek, nincs időm reagálni mindenre."
    Nem baj! De orulok, ha lattad. Igazabol, nincs is mit reagalni ra :o)

    Nem vagyok mesterszakács
    "tanácsolta az oldalam fejlesztését.
    Benne vagytok?"
    Szexi kajak? Latta valaki a "Como agua para chocolate" (http://port.hu/pls/fi/films.film_page?i_where=2&i_film_id=2330&i_city_id=3372&i_county_id=-1) c. mexikoi filmet? Vagy a akar a Csokoladet Johny Depp-el? Vagy a Nagy zabalast? Esetleg a Teriteken a no? Es a nagy kedvencemet: Tampopo?
    Az erotikus filmek mindig is nagyon menok voltak, de szerintem hianypotlo lenne, egy olyan magyar gasztroblog, amely szinten foglalkozna a kerdessel. Oda-vissza. Vagyis a kajak erotikus oldalat fedezne fel, illetve az erotikahoz fuzodo etkeket!!!!!
    Ebben benne lennek :o)

    VálaszTörlés
  47. Oké, egyszerre csak egy kérdéskörre vagyok képes válaszolni........a mai technikai beavatkozás után:-))))

    Bocsi, közben átmentem Skandihoz:-)

    Bea, sajnos a blogspot.com szar, nincs mit tenni:-(((
    Viszont a blog.hu-n is bejegyeztünk egy blogot nekem, ha beállítjuk, akkor átköltözünk oda dumcsizni.
    Olyan lesz, mint a Skandié:-))

    VálaszTörlés
  48. Beus: a kacsacomb az légkeverősön sül, csak akkor használok légk.+grillt, ha nem pironkodik úgy ahogyan szeretném:-)

    VálaszTörlés
  49. Nem vagyok mesterszakács
    A vaj kulcsszora nekem ujra az Utolso tango Parizsban jut eszembe. Kb. 15 lehettem es szajtatva neztem, ahogy Marlon Brando hasra vagja Maria Schneidert, lehuzza a bugyijat, majd megvajazza anusza bimbodzo rozsajat. En addig ilyesmirol nem is hallottam. Szoval ne csodalkozzatok, ha masnak is eszebe jut hasonlo a vajrol :o)
    Ja, es ha ilyesmikrol irunk majd, akkor feltetlenul szuksegunk lesz egy nem tul fiatal webtechnikusra, aki kozelbbrol is ismeri a konyha vilagat!

    VálaszTörlés
  50. Jukka
    nem merem nevén nevezni, de nem spajz-al kezdődik és cetlivel végződik??
    De ki ne mondd a nevét, ha beurott:-)))

    nekem a vad orchideák a meghatározó élmény...az utolsó tangó Párizsban "akkor" még értelmezhetetlen volt számomra....:-DD

    VálaszTörlés
  51. Nevamesz, az jó lesz.
    Jukka, úgy tűnik, én sem hallottam sokmindenről... :)
    Az éltesebb webtechnikus jogos. Nem való ez fiataloknak :D

    VálaszTörlés
  52. A blog.hu-s blogot még úgy formálom, ahogyan szeretném. Szexis ételek, ételek, egy kis szexel...az a baj, hogy túl sokan lennénk ott:-))))

    VálaszTörlés
  53. óóóóóóóhhh!, kedves Bea: ...e éjfélközeli órán ébredt benned a vágy (mese hallgatás a palóclevesről)?...
    Az intim gasztro-tárgyú diskurzusunkat talán odázzuk el e későéji terminusról napkorong szentelte órákra...
    Addig is -gasztroblogok, szakácskönyvek társaságában- kellemes gaszturbálást!... :D

    VálaszTörlés
  54. spajzcetli:-)))
    igazán bevállalós vagy! Ez tetszik:-)

    szombat reggel kezdem a palóclevest 25 kg alapanyagból...nem csoda, hogy most kitombolom magamat...turbálás vagy nem, izgulok egy kicsit:-))

    VálaszTörlés
  55. ... értékelem az ilyen gasztro-gruppen-sztraccspartikat... Köszönöm lányok! Jó éjt!... :))

    VálaszTörlés
  56. Nem vagyok mesterszakács, Bea, spajzcetli
    Nem gondoltam en konkretan semmire, csak arra, hogy vannak meg betomesre varo lukak a gasztroblogok szeles egen. Ugy erzem, ezen is tudnank segiteni. A gaszturbalas pedig nagyon tecccik :o) Jo szo! Frappans es szellemes.
    Akkor most irjon a Nem-mester az osztrigarol! Ugyis arra vagyott, hogy konkret alapanyagokkal allitsuk kihivasok ele.
    Ha valaki szereti a kagylot, az az osztrigat sem vetheti meg :o)
    A virtualis gaszturbalas pedig meg a valosnal is jobb lehet neha.

    VálaszTörlés
  57. Nem vagyok mesterszakács
    25 kg a hus?
    En nem hiszem, hogy tudnek nagyban fozni. Ami megy kicsiben, az teljesen maskent mukodik nagyban.

    VálaszTörlés
  58. Spajzcetli, fényes nappal? Még meglát a partnerem. Nem vagyunk mink úgy fölvilágosulva, izé fölvilágosítva :)

    Jukka, szerinted itt a reklám ideje vagy még nem?

    Nevamesz, ha előbb eszembe jut, csinálok gyorsan egy beszélgetős blogot, aminek a Krincájh nevet adhattam volna, ez helyi sváb nyelven zöldséget jelent.
    Na ez is egy téma, ételnevek nemzetiségi nyelven.

    VálaszTörlés
  59. újfent kicsit sok lett a megválaszolandók sora, és hát technikailag igen ki lettem fárasztva, de összeszedem magamat..:-)))

    VálaszTörlés
  60. Nem vagyok mesterszakács
    Vad orchideak
    9 es 1/2 het
    Milyen dogos is tudott lenni Mickey Rourke!
    Es ma milyen szomoru latvanyt nyujt. Vagy megsem?

    VálaszTörlés
  61. Bea
    összességében 25 kg az alapanyag, de ez sem kevés:-) 50 főre szól, ma adtam le a pontos alapanyag rendelést....

    spajzcetlit vajon elriasztottuk? remélem nem, mert igen figyelemre méló férfi ember. Jó humor, fényes elme, gourmnad...és még sorolhatnám:-)))

    Jukka: imádom az osztrigát! és a csigát is. minden ízes és nyálkás dolgot kedvelek. a kocsonya az egyik kedvencem:-))

    VálaszTörlés
  62. Jukka: igen, Mickey is kicsit túl lőtt a célon. Ezért jobb féken maradni, a nagy ízzás eléget!

    VálaszTörlés
  63. Bea
    A reklamokat szeretem. De az onreklamot ovatosan adagolnam!

    VálaszTörlés
  64. Megírom a halas szendvics részt, mert még nem érkeztem, és lefekszem.

    Voltatok Skandinál? egy szuper linket dobtam be a közösbe:-)

    Muszáj aludnom, mert egy kicsit szűkre fogtam mostanában....és holnap egy halom fincsi zsíros-bőrös husit sütök!

    Bocs Jukka, de ezért most a halas cuccokat teszem fel:-)))

    Jó éjt, szép álmokat!

    VálaszTörlés
  65. Nem vagyok mesterszakács
    25 kg hus 50 fore nekem soknak tunik. Ezert kerdeztem (en, nem a Bea), hogy ez csak a husra vonatkozik vagy a zoldbab, hagyma, krumpli, tejfol is benne van-e? Mert akkor viszont keveslem.

    "a nagy ízzás eléget"
    Sokan gondoltak mar ugy, hogy erdemesebb roviden, de intenziven izzani. En nem tudom.....

    VálaszTörlés
  66. Jukka: "összességében 25 kg alapanyag" írtam volt, krumpli, zöldbab, husi, hagyma....
    Bocsi a tévesztésért, de Beusért csak nem haragszol meg?:-)))
    Többféle kaja is lesz, kis adag leves 50 főre.
    Amúgy az Öreg Gundel János írta meg ennyi alapanyagra a művet, a múlt héten szereztem be, az unoka (dédunka?) által jóváhagyott receptet:-))

    Én sem szeretnék hosszan, de kimérten élni.
    Egyszer élünk, de minek, ha csak a levegőt kapkodjuk?
    De haszontalanul ellobbanni...attól pedig többre hivatva érzem magam.
    Most légy okos Domokos:-)))

    VálaszTörlés
  67. Nem vagyok mesterszakács
    Megharagudni? Dehogy :o) "Csaladban" marad a dolog.
    Vegul is, lehet, hogy 25 kg ossz-vissz nem is olyan keves 50 fore. Mindenesedtre szoritok neked!!!!

    Haszontalanul ellobbanni. Es ki mondja meg, hogy ez mit jelent? Jim Morrison, John Lennon, Janis Joplin, Mickey Rourke, Petofi Sandor, Szergej Jeszenyin, Isadora Duncan..., es meg sorolhatnam. Csak nehany nev. MR-n kivul mind ellobbantak. Fiatalon. Haszontalanul?

    VálaszTörlés
  68. Igen, haszontalanul lobbantak el!
    Ha tovább éltek volna, akkor maguknak és nekünk is még nagyobb hasznára lettek volna.
    Minden nézőpont kérdése. Szerintem nem mártíromság, hanem butaság volt ellobbanniuk ilyen korán.
    Ki a drogtól, ki saját keze által, mily nagyszerű mártír cselekedetek ezektől a tehetséges emberektől....akkor az egyszerű, nem kiválasztott sorsú emberektől mit is várunk el?
    Húzzák az igát alázattal, míg mások haszontalanul pazarolják el, a kiválasztott életüket?
    Nem biztos, hogy én ezt gondolom, de ez is egy nézőpont. Ha felmerül egy ilyen kérdés.

    VálaszTörlés
  69. Nem vagyok mesterszakács
    Irigylem a magabiztos fellepesedet. Hogy ennyire tudod, mi a jo es a rossz.
    Ha ezek az emberek nem olyanok lettek volna, amilyenek voltak, akkor tovabb eltek volna,...de talan nem is adtak volna a vilagnak ilyen sokat.
    Bennem az az erzes alakult ki, hogy a tehetseguk egette fel oket. Lehet, hogy ez egy hulyeseg, de van az emberben valami, ami felemeszti. Aki kis langon el/eg, mint en is, azt lassan. Aki pedig tobbet agyal (?) a dolgokon, azt gyorsabban. Ezek az emberek mindket vegen egettek a gyertyat, igy hamarabb is fogyott el nekik.
    Es nem hiszem, hogy haszontalanul lobbantak volna el. Az egesz vilag szeretettel gondol rajuk. Mely nyomot hagytak maguk utan. Ha ez haszontalan, akkor mi a hasznos?

    VálaszTörlés
  70. Jukka: az lett volna a hasznos, ha tovább éltek volna, mert kiválasztottak voltak.
    A haszontalanság az én szótáramban azt jelenti, hogy nem adtak eleget, mert még többet adhattak volna.
    Tudom, bután hangzik, de Terézanyu miért nem vágta fel az ereit? Mert ő nem rocksztár volt?
    Ja, tehát a tehetség válogat.

    Morrison mitől hős? Isten adta tehetsége volt, és adott is pár jó számot a világnak, majd oly boldogtalanná vált, hogy milliók szerették a dalait, hogy gyorsan belőtte magát egy kád vízben.
    Ha én holnap halálra lőném magam egy kád vízbn megvetnél.
    Gyerekei vannak, jó élete, .......miféle ember ez?
    Pusztán azért mert az én koncerteimen nem tapossák egymást agyon az emberek?
    Attól én nem lehetek boldogtalan, vagy nem kereshetem a választ megmagyarázhatatlan dolgokra?
    Ja,én egy senki vagyok?
    Hát, akkor mit jelent az, hogy valaki?
    Aki büntetlenül azt tehet, amit akar?
    Ezt jelenti?

    VálaszTörlés
  71. Jukka: szeretek Veled beszélgetni, mert elgondolkoztatsz olyan dolgokon, amivel kapcsolatban magamtól nem vallnék színt, mert csak úgy ott lapul belül.

    Jó Veled beszélgetni, még, ha a kecskesajtos körözöttet sem egyformánk alkotnánk meg, és a korán halt személyiségek sem egyformán érintenek meg minket.

    Jó, hogy egymásra találtunk, és jó sok évődést kívánok magunknak, mert CSAK!
    Áldás Skandinak:-)))

    VálaszTörlés
  72. Igazabol a Tampopo-rol akartam irni, mert imadom a gaszturbalos filmeket. Az europai rendezok ezt a mufajt nagyon durvan szeretik muvelni, de a tavol-keletiek vagy a latinok sok erzekiseget visznek a temaba. Tampopo nem egy poporol szol, hanem egy fiatal japan ozvegyrol, aki eltokeli magaban, hogy a sajat kis kifozdejeben fozi meg a vilag legfinomabb tesztaleveset. A not hivjak Tampoponak es az egesz film annyira erzeki, hogy meg szexre sincs igazan szukseg ahhoz, hogy az ember magahoz nyuljon :o) Na ez mar valami!
    Az elso bejatszas eleje kicsit el van nyujtva, de az igazi elvezet szamomra a harmadik perc korul jon, amikor az oreg japan elmagyarazza, hogyan is kell megenni a tesztalevest. A mely tisztelet es a reszletek fontos sorrendje elbuvoli a nezot. Minden pillantasnak, mozdulatnak, szurcsolesnek jelentosege van.
    Sajnos nem tudok japanul, de ha valaki ert angolul, akkor mar kepben van:
    http://www.youtube.com/watch?v=DZHI25fTJrs

    Nekem foleg az a resz tetszik, amikor az oreg elmagyarazza, hogy a disznohust meg kell tisztelni. Megbokdosi, megsimogatja es mielott megenne, azt mondja neki, hogy "bocsass meg, nemsokara latjuk egymast". Az indianok is rendszeresen bocsanatot kertek az elejtett vadtol es megkoszontek neki, hogy az eletet adta azert, hogy az emberek eletben maradhassnak. Egyenrangunak tekintettek a termeszet tobbi resztvevoit.

    A masodik reszletbol kiderul, hogy Tampopo hogyan is tanul bele az igazi vendeglatasba a ket atutazo kamionostol :o)
    A szakma alazatat, nehezsegeit es a tokeletes kiszolgalast sajatitja el.
    http://www.youtube.com/watch?v=SMef5KWGV_k&NR=1

    A jutyub meg sok reszletet kozol a filmbol, de talan ennyi is eleg lesz bevezetonek. Egy ragyogo alkotas, de europai korokben kevesen ismerik. Ezert irtam rola ilyen hosszasan.

    Na jo! Az osztrigas jelenetet nem hagyhatom ki:
    http://www.youtube.com/watch?v=k5KMplmtFmM

    VálaszTörlés
  73. Jó reggelt!

    Készültem az estére, de megnettelenedtem...
    Látom, azért jól elvoltatok :)
    Jukka, köszi a Tampopot. Tanulságos.

    Nevamesz, persze, az ember sajnálja azokat az alkotókat, de Korda Györgyből sosem lett volna Jim Morrison. Vagy legalábbis hiteltelen lenne. És most nem bántani szeretném őt, mert a maga műfajában pont jó.

    Remélem, ma este nem tréfál (tréfál? bosszant!) meg a net!

    VálaszTörlés
  74. Jó reggelt Beus!

    Ohhhhh, az emberi élet dolgai kifürkészhetetlenek.....csak beszélgetünk róla, és jönnek, jönnek a gondolatok és életérzések. De jól van ez így:-)

    Hiányoztál:-((( Skandinál még egy darabig "láttalak"......

    Jukka: még hajnalban megnéztem az összes videot, de már nem volt erőm írni.
    Nagyon tetszett.
    Nekem is van egy kedvenc, hasonló filmem, de a címét sajnos nem tudom.
    Szerintem Te is ismered.
    Isten ments, hogy már korán reggel "azzal":-) indítsak, de erről szól és kész:-)
    Egy módos japán férfi a beleszeret egy fiatal, alsóbb kasztbeli lányba és az ágyasává teszi. Támogatja a családját, és őt is. Azután meg kell, hogy nősüljön, és ez elég nagy dráma. De nincs mit tenni. Végül már nem emlékszem, hogy a férfinak kell e elmennie, vagy a lány dönt így, de elválnak útjaik.
    Így nem hangzik olyan izgisen, de a film, mint az ilyen vonatkozású japán produkciók, elég jól össze van rakva, főleg az apró részletekben.
    Azt hiszem a múlt század elején játszódik....

    VálaszTörlés
  75. Jukka: látok egy bejegyzésedet a gmailen, de az oldalon nem jelenik meg....Te látod, és csak én vagyok vak???
    Hááát elég keveset aludtam:-))

    VálaszTörlés
  76. Nevamesz, láthattál, mert úgy gondolom, itt nem néznél szívesen videó-linkeket, ezért Skandinál is beszélek hozzátok :)
    Utána már itt is voltam, aztán egyszer csak sutty, annyi a netnek. Pedig fentem a tollamat... bocsi, billentyűzetemet.

    A film szerintem, amit fentebb említettél A szerető. Marguerite Duras regényéből készült. És ma este szerettem volna ajánlani :DDD
    Majd a Skandinál belinkelem.

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails