Biztos vagyok abban, hogy ekkora mennyiségű pogácsát csakis lakodalomba vagy rendezvényre készít bárki. Mindenképpen meg akarok emlékezni erről a pogácsáról egyrészt a mennyiség miatt, másrészt mert ezzel az ízesítéssel sem készítettem még.
Hozzávalók:
150 dkg átszitált finomliszt
9 dkg élesztő
3 dl langyos tej
3 tk porcukor
9 tk só
9 dl zsíros tejföl
6 tojássárgája
30 dkg vaj
90 dkg finomra reszelt sajtkeverék (Pannónia, nagylyukú, Karaván)
a hajtogatáshoz 15 dkg olvasztott vaj
a kenéshez 2 tojássárgája és egy evőkanál tejszín a kenéshez
30 dkg durvára reszelt sajtkeverék a szóráshoz
Fontos szabály, hogy legyen minden alapanyag szobahőmérsékletű, ne legyen hideg. Az élesztőt a langyos tejben elkeverem a porcukorral, és habosra futtatom. Először csak összegyúrom a hozzávalókat, majd 10 perc múlva dagasztom meg. Alaposan, 5-10 percig dagasztom, amíg szép hólyagos lesz.
A kelesztés alatt (és a hajtogatások között) konyharuhával letakarva huzatmentes helyen tartom. A legjobb betenni az üzemen kívüli sütőbe.
Az első kelesztés kb. 50 perc,a hajtogatások között 20-30 perc teljen el. Összesen háromszor hajtom meg, szigorúan ugyanabban a sorrendben és irányban (én mindig fentről le, utána lentről fel, jobbról balra, balról jobbra hajtogatok, így sohasem felejtem el. :)
Technikájában az a lényege a pogácsának, hogy a hajtogatáskor megkenem rendesen olvasztott vajjal a tészta felületet (széles szilikon ecset nagyon jó, mert nem bántja a puha tésztát) és eloszlatom rajta az aktuális hajtogatáshoz szánt sajtkeveréket.
Mindig nagyon kíméletesen nyújtom a tésztát (lisztezett deszkán), az első hajtogatásnál 1-1,5 cm magasra, a másodiknál 2 cm magasra, különös tekintettel az utolsó nyújtásra kb. 3 cm magasra, mielőtt kiszaggatom.
Az utolsó nyújtást követően bevagdosom rácsosra a tészta felületét és kiszaggatom. 5 cm-es szaggató szerintem ideális. A szaggatáskor leeső tésztát nem érdemes összegyúrni, én finoman, rózsa alakban összeillesztem a leeső tésztadarabokat és kis pogácsákat formálok belőle. Így hasonlóan, szépen megsül, mint, amit szaggatóval szaggatunk.
A kiszaggatott pogácsákat megkenem kevés tejszínnel elkevert tojássárgájával és megszórom a durvára reszelt sajttal. Vajjal kikent, vagy sütőpapírral bélelt tepsire helyezem a pogácsákat megfelelő távolságra egymástól. 20 pogácsa/ tepsi ideális.
A szaggatás utáni utolsó kelesztés is körülbelül félóra legyen. Nem kell neki meleg, nem szükséges gyorsítani a folyamaton, szobahőmérséklet és huzatmentes hely elégséges.
Forró levegőn, 200 C fokra előmelegített sütőben, kb. 15 percig sütöm, de a második tepsinél van, hogy 190 C fokra mérsékelem a hőt, ha gyorsan pirul.
Érdemes úgy időzíteni, hogy azonnal tálalásra kerüljön, mert melegen a legfinomabb! Megfelelően tárolva két napig friss marad. Ezt követően átmelegítve is újra élvezhető állapotba hozható.
A fenti mennyiségű pogácsát három darabban hajtogattam, 12 tepsire való sült ki belőle.
Számtalan ízesítéssel készítettem már az alaprecept szerinti pogácsát, érdemes ezek receptjeibe is belenézni itt: http://www.nemvagyokmesterszakacs.blogspot.com/search/label/leveles%20pogácsák
Irdatlan mennyiség!Nagyon szépek lettek!:-)Gondolom mindenkinek nagyon ízlett!
VálaszTörlésAzt hiszem ez nálunk nyerő lesz.Ennyi sajttal biztosan.
VálaszTörlésTyűha! Ügyes vagy, nagyon szépek.
VálaszTörlésEz bizony nem kevés, ügyes vagy!
VálaszTörlésA pogik pedig nagyon jól sikerültek:-)
Szépek!
VálaszTörlésA pogácsáid gyönyörűek és, ha csak feleannyira finomak, mint ahogy kinéznek ...
VálaszTörlésÉn mindennek a harmadát vettem és mivel nem volt itthon sem pannónia-, sem karaván-, sem nagylyukú sajt, azokat mással pótoltam ( ami éppen volt itthon trappista, gouda, kéksajt).
Nem régen találtam rá a blogodra és amit kipróbáltam (kenyér, kifli és amerikai hamburger zsemle) az mind nagyon finom volt.
Azt még elfelejtettem az előbb, hogy bár a szépség számomra is fontos, de igyekszem kevés hulladékkal dolgozni, ezért én a pogácsákat simán késsel négyzet alakúra vágom.
Törlés