Vasárnap újabb jó kis adag pizza tésztát gyúrtam. Most nem formában, hanem lepénynek akartam a kisütni, tepsiben. Rendszeresen van pizza nálunk, és szinte mindig valamiben változtatok egy kicsit. Mindig van, amit egy kicsit másképpen készítek.
A pizza szószt a Pizzára, pastára, lasagnébe: paradicsomszósz lila bazsalikommal és zsályával bejegyzésem szerint készítettem el.
A pizza tésztát az alábbiak szerint:
250 g kenyérliszt (BL 80)
20 g friss élesztő
4 dl víz (hideg csapvíz)
65 gr olívaolaj
15 gr finom só
1 evőkanál porcukor
A vízben elkeverem és feloldom az élesztőt és a porcukrot. Nem futtatom meg, hanem azonnal elkeverem a többi alapanyaggal, de még nem dagasztom, csak összeállítom a tésztát. Kelesztő tálban 10 percig lefedve hagyom pihenni.
Egy evőkanál olajat elkenek a munkalapon és könnyedén megdagasztom a tésztát. A tálban letakarva pihentetem 10 percig, majd olajos felületen újra, könnyedén megdagasztom.
A tészta egyre ruganyosabb, egyre bársonyosabb lesz, illetve a dagasztások folyamán egyre jobban engedelmeskedik. Addig szoktam dagasztani, amíg a tészta fel nem veszi az olajat és el nem kezd ragadni a munkalaphoz.
Legközelebb 20 percig pihentetem, ugyanúgy dagasztom, mint az előzőekben. Utána 30 percig pihentetem, és könnyedén dagasztom. Utoljára is 30 percet pihen a tészta, ekkor készen áll a formázásra, vagy kiporciózom, fóliába csomagolom és megy pihenni a hűtőbe felhasználásig. 3 napig fel tudom használni a frissen gyúrt pizza tésztát, ha csak simán a hűtőben pihen.
Most 4 részre osztottam, cipókat formáztam, meghintettem alul-felül kevés liszttel és tepsin lepényformára igazítottam. Nem kell erőszakolni a tésztát, néhány perces pihentetésekkel erőszak nélkül is csodaszép vékonyra ki tudjuk nyújtani.
Megkentem paradicsomszósszal és megszórtam durvára reszelt pizza mozzarellával és finomra reszelt parmezánnal, morzsolt oregánóval szórtam meg.
Direkt nem csíptem még vissza a rukkola virágzó hajtását, hogy ezzel díszíthessem a férjem pizzáját.
Igen, jól látszik a képeken, hogy két pizza is készült neki. Ugyanis másnap is ugyanilyen pizza volt a kívánsága. Hiába, szereti a főztömet!
Érdemes bepillantani korábbi pizzavariációim közé, itt.
Kellemes - értsd főzés és mosogatásmentes - nyaralást kívánok,
VálaszTörlésszeretettel a HSZ