Rakott krumpli függő vagyok, azt hiszem, ez már „köztudott”. Számtalan verzióban készítettem már rakott krumplit, az elmúlt években szinte tobzódtam a különféle alapanyagokkal és zöld fűszerekkel turbózott változatokban:
Már egy ideje
készülök arra, hogy készítek egy „hagyományos” verziót, természetesen szem
előtt tartva azokat szempontokat, ami miatt gyakran eltértem a hagyományos
megközelítéstől: legyen szaftos és krémes és nagyon ízletes.
Ennek 5 zálogát találtam: tanyasi tojás, agria krumpli, tejföl
– tejszín keveréke, vaj, kézműves mangalica kolbász (és szalonna).
Tulajdonképpen mindössze ennyi összetevőt használtam fel a fűszereken
kívül, ami só, bors és szerecsendió volt.
Sajnos a közelmúltban több, kedvenc cserépedényemtől is el
kellett búcsúznom, melyek helyére újak kerültek a polcra, most készültem
felavatni az új szerzemények egyikét.
Hozzávalók 4 adaghoz
5 db közepes agria krumpli (sárga krumpli) 70 dkg
6 dbkeményre főzött tanyasi tojás
20 dkg hagyományos eljárással készült mangalica kolbász
35 dkg zsíros tejföl
2 dl habtejszín
1 tojássárgája
3 szelet hagyományos eljárással
készült mangalica szalonna bevagdosva
5 dkg vaj
frissen őrölt Himalája só, vegyes
bors, szerecsendió
A krumplit egészben, héjasan, hideg
vízben tettem fel főni 1 evőkanál sóval és fedő alatt megfőztem. Melegen
lehúztam a héját és hagytam kihűlni.
Kivajaztam a cserépedényt és
leraktam a krumpli felét vékony karikára vágva úgy, hogy kis fedésben legyenek
egymással.
Tojásvágóval felvágtam a tojások felét és egy-egy karikát a krumpli karikák közé dugtam.
Sóztam, borsoztam, majd
felmelegítettem a maradék vajat és a felét a tojással vegyített krumplira
locsoltam.
A tejfölt elkevertem a tejszínnel,
hozzáadtam a tojássárgáját, egy csapott teáskanál Himalája sót és egy mokkás kanál frissen
reszelt szerecsendiót. Ezt igazából előre elkészítettem, hogy egészen homogén legyen.
A krém felét eloszlattam a cserépben
majd leraktam rá a félujjnyi karikára vágott mangalica kolbászt.
Erre leraktam a maradék krumplit és
tojást az előbb leírt módon, majd fűszereztem, és vajjal, majd a krémmel locsoltam
meg.
Végül ráhelyeztem a három szelet
mangalica kakastaréjt és betoltam 45 percre a 180 C fokra előmelegített sütőbe.
Amikor kivettem a sütőből hagytam kicsit „megnyugodni”
a cserépben a rakott krumplit, majd, amikor úgy 20 perc múlva „összeállt”,
akkor kitálaltam.
Újfent igazolást kaptam arra, hogy,
ha minőségi alapanyagokból főzünk, akkor mindenféle hókuszpókusz és különleges
hozzávalók (fűszerek, eljárások) nélkül is tökéletes végeredményhez jutunk.
A magyaros rakott krumpli isteni
finom lett! J
A krumplit nem kell főzni!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
VálaszTörlésÉrtékes anyagot kifőzol es kidobod!
Nyersen kel szeletelni!...
Sőt még a hélyát is érdemes meghagyni, mefelelően tisztítva!
http://indabox.hu/c06wvZ
http://indabox.hu/c06wvZ
VálaszTörlés