Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2014. november 20., csütörtök

Magyaros rakott krumpli cserépben – mangalica kolbásszal és szalonnával






Rakott krumpli függő vagyok, azt hiszem, ez már „köztudott”. Számtalan verzióban készítettem már rakott krumplit, az elmúlt években szinte tobzódtam a különféle alapanyagokkal és zöld fűszerekkel turbózott változatokban:


Már egy  ideje készülök arra, hogy készítek egy „hagyományos” verziót, természetesen szem előtt tartva azokat szempontokat, ami miatt gyakran eltértem a hagyományos megközelítéstől: legyen szaftos és krémes és nagyon ízletes.

Ennek 5 zálogát találtam: tanyasi tojás, agria krumpli, tejföl – tejszín keveréke, vaj, kézműves mangalica kolbász (és szalonna).
Tulajdonképpen mindössze ennyi összetevőt használtam fel a fűszereken kívül, ami só, bors és szerecsendió volt.
Sajnos a közelmúltban több, kedvenc cserépedényemtől is el kellett búcsúznom, melyek helyére újak kerültek a polcra, most készültem felavatni az új szerzemények egyikét.

Hozzávalók 4 adaghoz

5 db közepes agria krumpli (sárga krumpli) 70 dkg
6 dbkeményre főzött tanyasi tojás
20 dkg hagyományos eljárással készült mangalica kolbász
35 dkg zsíros tejföl
2 dl habtejszín
1 tojássárgája
3 szelet hagyományos eljárással készült mangalica szalonna bevagdosva
5 dkg vaj
frissen őrölt Himalája só, vegyes bors, szerecsendió

A krumplit egészben, héjasan, hideg vízben tettem fel főni 1 evőkanál sóval és fedő alatt megfőztem. Melegen lehúztam a héját és hagytam kihűlni.
Kivajaztam a cserépedényt és leraktam a krumpli felét vékony karikára vágva úgy, hogy kis fedésben legyenek egymással.
Tojásvágóval felvágtam a tojások felét és egy-egy karikát a krumpli karikák közé dugtam.
Sóztam, borsoztam, majd felmelegítettem a maradék vajat és a felét a tojással vegyített krumplira locsoltam.
A tejfölt elkevertem a tejszínnel, hozzáadtam a tojássárgáját, egy csapott teáskanál Himalája sót és egy mokkás kanál frissen reszelt szerecsendiót. Ezt igazából előre elkészítettem, hogy egészen homogén legyen.

A krém felét eloszlattam a cserépben majd leraktam rá a félujjnyi karikára vágott mangalica kolbászt.
Erre leraktam a maradék krumplit és tojást az előbb leírt módon, majd fűszereztem, és vajjal, majd a krémmel locsoltam meg.

Végül ráhelyeztem a három szelet mangalica kakastaréjt és betoltam 45 percre a 180 C fokra előmelegített sütőbe.






Amikor kivettem a sütőből hagytam kicsit „megnyugodni” a cserépben a rakott krumplit, majd, amikor úgy 20 perc múlva „összeállt”, akkor kitálaltam.
Újfent igazolást kaptam arra, hogy, ha minőségi alapanyagokból főzünk, akkor mindenféle hókuszpókusz és különleges hozzávalók (fűszerek, eljárások) nélkül is tökéletes végeredményhez jutunk.

A magyaros rakott krumpli isteni finom lett! J




2 megjegyzés:

  1. A krumplit nem kell főzni!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Értékes anyagot kifőzol es kidobod!
    Nyersen kel szeletelni!...
    Sőt még a hélyát is érdemes meghagyni, mefelelően tisztítva!
    http://indabox.hu/c06wvZ

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails