Nálunk is tart a „csigaőrület”, amerre nézek, mindenki csigát süt. Nem véletlenül. Szerintem az egyik legegyszerűebben elkészíthető kelt tésztaféle, és nagyon, de nagyon finom.
Szinte sohasem készítek el valamit kétszer ugyanúgy, a legutóbbi kakaós csiga olyan jól sikerült, hogy most valamilyen más töltelékkel szerettem volna elkészíteni. Nem készítek a kelt tésztákból nagy adagot, hiszen csak frissen igazán finom, és ahogyan már szóltam erről, a túlfogyasztást sem szeretném támogatni a családban. Így megesszük frissen, jóízűen és mértékkel. Egyébként ugyanilyen adagban sós csigákat is sütöttem a fehér csokis csigákkal párhuzamosan, így sok is volt már a jóból.
Hozzávalók 18 csigához:
30 dkg finomliszt BL 55
1,2 dkg élesztő
1 teáskanál porcukor
5 dkg nádcukor
5 dkg olvasztott vaj
1 tojás
csipet só
A töltelékhez: 5 dkg vaj 10 dkg fehér csokoládé gőz fölött olvasztva és alaposan elkeverve. 3-5 dkg tisztított mandula durvára vágva.
2-3 dkg vaj olvasztva és
A szokásos módon készítettem elő a tésztát. Az élesztőt megfuttattam, a hozzávalókból összeállítottam a tésztát, amit 10 percig letakarva pihentettem. Ez után alaposan, de könnyedén megdagasztottam, és letakarva 1 órán át kelesztettem, duplájára.
Kezdem kapiskálni a szépen formázott csiga lényegét. Csak olyan magasra nyújtom ki a tésztát, hogy amikor 2 cm-ként levágom a csigákat, akkor annyi legyen belőle, amennyit terveztem. Most olyan
Nos tehát, eképpen kinyújtottam a megkelt tésztát és szépen megkentem a vajas-fehér csokoládés krémmel. Vigyázat, mert ez a csokoládé elég gyorsan dermed, tehát mielőbb érdemes a lapáttal egyenletesen elteríteni, szétkenni. Megszórtam az széles pengéjű késsel durvára vágott mandulával és aránylag szorosan feltekertem. A göngyöleg végét/szélét érdemes a tészta görgetésével meglapítani, hogy ne nyíljanak ki a csigák sütés közben.
2 cm-es korongokat szeltem a rúdból és vágott felületükkel felfelé sütőpapírral bélelt tepsire fektettem őket. Persze előtte a csigák közepét kinyomtam fölfelé, amennyire csak tudtam, hogy szép magasak legyenek, vagyis a tészta felfelé nőjön, ne a csigát nyomja széltében. Mert sütés közben bizony megnő, erre a tepsin való elrendezésnél is figyelni kell. Nekem a 9 csiga/tepsi sűrűség jön be.
Jó 30 percig pihentettem a csigákat, majd az első tepsi csigát a hideg sütőbe tettem. Előtte meglocsoltam olvasztott vajjal, mindegyiket egy-egy teáskanálnyival. A sütőt
A második adag csigát körülbelül 10 perc múlva locsoltam meg, és olyan 5-8 percig sütöttem még.
Szerintem szépek is lettek, de finomnak, nagyon finomak, az biztos. Másnapra alig maradt belőle. Hála istennek, hiszen azért sütöttem a csigákat, hogy frissen, melegen elfogyjanak!
Azok a pirult manduladarabkák a tetején!Hmm...nagyon finom lehet!A kelt tésztákkal én is így vagyok, hogy nagyobb mennyiséget nem készítek, mert tényleg frissen a legfinomabb.
VálaszTörlésjujj, be tudnék tolni most 1-2-3 példányt.
VálaszTörlésRemek sütemény
VálaszTörlésTényleg milyen formásak így felfelé nyomkodva!
VálaszTörlésBiztos nagyon finom volt!