Mostanában készült nálam néhány egyszerű, választékos és igazán ízletes étel a szelektív étkezés jegyében.
Hallom magam körül, hogy mindenkit foglalkoztat a tavasz
derekán, hogy kicsit könnyítsen a súlyán és a gyomrán, így kifejezetten
aktuálisnak érzem a témát még mindig.
Mondottam volt, hogy nálam a diéta csakis ínycsiklandó
ételekkel képzelhető el, inkább választom a szénhidrát szegény ételeket és azt,
hogy szelektíven étkezem, minthogy korpovit keksszel indítsam és zárja a napot
és párolt csirkemell legyen a központi ételem.
A nap folyamán egy főétkezésnek
tartalmasnak és nagyon ízletesnek kell lennie, ami nem zárja ki azt, hogy ez a
fogás – emésztési szempontból – könnyű étel legyen. Ilyen ez a fűszeres
grillezett tarja is.
A legutóbbi kirándulásunk alkalmával hoztam egy üveg mézes
erdélyi mustárt, ez volt a pác fő eleme. Erdélyi mézzel és fűszerekkel van a mustár ízesítve. Kiváló kolbász és virsli mellé is, de mondhatom, hogy a pácban is igen jól
szerepelt.
Hozzávalók 4-6 adaghoz:
6 szelet ujjnyi vastag tarja (egyenként legalább 15 dkg-os) enyhén
klopfolva
4 evőkanál mézes erdélyi mustár
2 evőkanál olívaolaj (napraforgóolaj, vagy mogyoróolaj is
lehet)
Fokhagyma granulátum (én spanyolt használok), só, frissen
őrölt öt bors vagy színes borskeverék
A salátához: jégsaláta, szilvaparadicsom, zöldpaprika, csemegekukorica
és zöldhagyma.
Az öntethez: görög joghurt, tejszín, wasabis torma (Koch). Ha
2-3 dl
joghurthoz ½ - 1 dl
tejszín adunk, fantasztikusan simítja az öntet ízét. Érdemes kipróbálni. Annyi wasabis, ecetes tormát adtam a joghurt alaphoz, amíg kellemes ízű öntetet kaptam, ahol a wasabi és a torma íze is fajsúlyos volt, de nem túlzó. Amíg a hús pácolódott, addig az öntet íze is a hűtőben ért össze.
A tarja szeleteket előkészítettem,, megszórtam fokhagymaporral
(lehet friss, zúzott fokhagymát is használni, de az a grillezésnél könnyen
megéghet) és frissen őrölt borssal. majd megkentem az olívaolajjal elkevert
mustárral. 2 órán át pihentettem a hűtőben, ami akár 24 óra is lehet.
Sütőben grilleztem grill programon, természetesen már
faszénen is aktuális lehet. A grill rácsot megfújtam olívaolajjal, az egyik oldalán körülbelül 15, a másik oldalán körülbelül 10 percig
grilleztem a tarja szeleteket, amíg a széle megpörkölődik, a zsírja jó része kisül, de nem szárad
ki, szaftos marad. Csak egyszer fordítottam meg.
Előkészítettem a salátát, az öntetet és tálaltam. A
wasabis - tormás öntet igazán vitte a prímet. Nagyszerű kísérője volt mind a
tarjának, mind a salátának. Nem hétköznapi összeállítás, de igazán jól
szerepelt!
Természetesen nincs mindenkinél otthon egy üveg erdélyi
mézes mustár, a dijoni vagy magyar mustárt el kell keverni jóféle akác vagy
napraforgómézzel és az olajjal és máris kenhetjük a húsra. Egy kis méz
nagyszerű íz összhatást eredményez a mustár mellett.
Érdemes kipróbálni!
Tetszik :-)
VálaszTörlésAki bírja, tartja... :-)