A Starfitól kapott hatalmas adag csodásan friss medvehagymát
megpróbáltam szűkös időkeretemen belül jól hasznosítani. A medvehagyma
történetéről itt írtam:
Rakott krumpli
ínyenc módra: medvehagymás-baconos tojáskrémmel, ízesen, krémesen
Az előző hivatkozásban említett medvehagymás rakott krumpli
után készült ez az egyszerű, de annál finomabb fűszervajban sült csirke. Ahogyan
az előzőleg bemutatott ropogós fűszeres csirkeszárnynál is említettem, az
egyszerű megoldások néha meglepően nagyszerű végeredményhez vezetnek. Egyébként
is azt tartom, hogy a vajban sült csirkétől nincs finomabb. Számtalan vajban
sült csirkevariációt mutattam már be az oldalon.
Érdekes, hogy nálunk nincs nagy kultusza a vajban sütésnek,
pedig én mondom nem hiába a vaj a francia konyha egyik fő alapanyaga. No, és
valljuk be, a franciák tudnak valamit a gasztronómiában.
A csinos, 1,5 kilós tanyasi csirkét megtisztítottam és úgy
készítettem elő, ahogyan a cserépben sült grillcsirkéhez szoktam:
Grillcsirke –
ahogyan Édesanyám készítette
Kardra hányt
grillcsirke héjában sült krumplival, füstölt sajtos-zöldhagymás öntettel
6 dkg vajat hagytam szobahőmérsékleten meglágyulni. Egy nagy
csokor medvehagymát (30-40 levél) megmostam, leszárítottam, összevágtam.
Botmixerrel turmixoltam.
Hozzáadtam ½ teáskanál frissen őrölt színes borsot és két
teáskanál sót. Alaposan elkevertem és elkészült a fűszeres vaj.
A csirkét alaposan bebalzsamoztam vele, a fűszervaj több
mint felét a combnál és mellnél a bőre alá kanalaztam. Kivajazott cseréptálba
raktam.
Deszkán a fóliával ismét lazán betakartam és 15 percig
pihentettem, addig elkészítettem a vajas kukoricát, mellyel tálalni
szándékoztam.
A csirkét feldaraboltam, vajas kukoricával és őszibarack
befőttel tálaltam.
Egyszerű, nagyszerű vacsora volt. Kár, hogy hamarosan vége a
medvehagyma szezonnak. Ugyanakkor a fent leírt fűszervajban, vagy egyszerűen
leturmixolva és lefagyasztva jól átmenthető az egész nyári szezonra.
A csirke alól felfogott fűszervajból és pecsenyelevéből
pogácsát sütöttem. Mondhatom meglehetősen rendhagyó variáció, ami kisült belőle.
Legközelebb erről mesélek.
Valóban egyszerűnek tűnik :-)
VálaszTörlésA pogácsa meg igen jó lelemény! Régen minden otthonban tudtak pár receptet vagy trükköt a "visszamaradt alkatrészek" hasznosítására :-)