Ez az étel hűen tükrözi, hogy mindössze leleményesség kérdése, hogy úgy étkezzünk szelektíven, hogy ne csak a csirkemell-saláta kombináció, hanem a hagyományos ételeink is előforduljanak benne.
Az ötlet nem sajátom, hanem Édesanyámtól koppintottam,
ugyanis mi gyermekkoromban gyakran ettünk paprikás csirkét vele párolt
karfiolrózsákkal körítve. Karfiolos csirkének hívtuk. A paprikás csirkéhez egy paraszthajszállal
jobban passzol a vele párolt karfiolrózsa, de mondhatom, hogy sertéspörkölttel
is fejedelmi.
Ha lett volna itthon tejföl, akkor azzal is nyakon öntöttem
volna, de most ezt készlet hiányában kihagytam.
A sertéspörköltet érdemes komótosan elkészíteni, úgy, mint
ebben a bejegyzésemben leírtam:
Komótosan
készült fokhagymás-köményes sertéspörkölt
Ettől még komótosabban is készülhet, ha egészen kicsi
lángon, akár 4-5 órán át pötyögtetjük a pörköltet. Így fantasztikusan omlós
lesz a hús a pörköltben, valamint nagyságrendekkel jobb ízű is lesz. Most úgy
3,5 órán át készült, amit az alap összeállításától számolok mindig.
Többféle ételt is készítettem az alap pörköltből, így a
karfiolhoz szánt mennyiséget egy lábasba átszedtem és kevés vízzel
megszaporítottam, és felforrósítottam. Ekkor egészen alacsonyra kapcsoltam a
hőt a fazék alatt és beletettem a konyhakész karfiolrózsákat.
Addig pároltam csendesen, fedő nélkül, amíg a karfiolrózsák
roppanósra nem párolódtak. Egyszer érdemes átforgatni őket, hogy a nehezebben
puhuló szára is kellőképpen megpuhuljon. Nem kell túlpárolni a karfiolt és óvatosan kell megforgatni, hogy össze ne törjenek. Ezért is érdemes lassú tűzön párolni, ahogyan a pörköltet.
Ez alatt az idő alatt a karfiol fejecskék teljesen magukba
szippantják a pörköltszaftot, amitől rendkívül ízletesek lesznek.
Most igazán szezonja van a karfiolnak is és a karcsúsításnak
is. Ezzel a fogással mindenképpen élvezettel!
Igen, ez jó párosítás. Én a karfiolt megpárolom és pürésítem, úgy tálalom a pörkölt mellé.
VálaszTörlésIgen, valóban nagyon jó párosítás, teljes mértékben kivált bármilyen szénhidrát tartalmú köretet!
TörlésA pürésítés is nagyszerű megoldás! :)
A rakott (tejfölkös) karfiol is passzol(na) a pörkölthoz. Sajnos bolondolásig szeles, ezért a környezetvédelem érdekében le kell mondanom róla :-(
VálaszTörlés:-))
Némi kömény(mag) enyhít a helyzeten! :) Vagy legalábbis segíti a kipufogást! :D
TörlésÍgy négyszemközt:) a karfiol nem az első számú zöldségféle a kedvenc zöldségtáramban. Így paprikáshoz/pörkölthöz és rántva viszont sokat ugrik előre a rangsorban! :)