Aki még nem kóstolta ezt az ínycsiklandó fogást, az most szaladjon el a henteshez és a zöldségeshez vagy a piacra és vásároljon be hozzá!
Számtalan fajitas recept olvasható az oldalon, de én mindig
törekszem az egyszerűsítésre és tökéletesítésre, így mindig kicsit másképpen
készítem.
A legfőbb törekvésem az, hogy a kedvenc nemzetközi ételeink
elkészítéséhez se körítsek nagyobb felhajtást, mintha egy hagyományos, magyar
fogást „dobnék össze csípőből”.
Egészen hétköznapi fogás ez nálunk, de most a férjemet
leptem meg vele a névnapján. A jeles napon ugyanis éppen kirándultunk, így
néhány nap múlva ez egy meglepetés vacsora volt, hogy természetesen nem
feledkeztünk meg az ünneplésről.
Ki lehet terjeszteni a töltelékek számát, ahogyan korábban
is gyakran tettem, de rájöttünk, hogy ez esetben jó előre rá kell készülni a
bevásárlással, ami csökkenti az étel előfordulásának számát a családi
menüsorban.
Most egészen egyszerűre vettem a figurát, a pácolt
csirkemellen kívül egy egyszerű paradicsomos salsát készítettem, enyhén
fokhagymás ízesítéssel tejfölt kevertem, valamint cheddar sajtot reszeltem és
salátát szeleteltem a töltelék lehetőségekhez.
Hozzávalók 6 adaghoz:
A sült csirkemellhez és páchoz:
2 evőkanál a fajitas fűszerkeverékemből
4-5 evőkanál olíva vagy napraforgóolaj
½ citrom vagy lime leve
só, olívaolaj a sütéshez
A csirkemellekről leválasztottam a kis lebenyt és a
vastagabbik részénél félbevágva lemetszettem a különbséget. Így egy-egy
csirkemell steaket kaptam, de a leeső részeket is bepácoltam.
A fűszerkeverékből az olajjal és a citromlével pácot
készítettem. Szilikon ecsettel átkentem vele a húsokat és 2 órán át pácoltam
hűtőben.
Sütés előtt röviddel kivettem a hűtőből, hogy kicsit
átmelegedjen szobahőmérsékleten, csak sütés előtt közvetlenül sóztam.
Vastagaljú serpenyőt felforrósítottam és úgy két evőkanál
olívaolajon kisütöttem először a steakeket. Egyik oldalán addig sütöttem, amíg
¾ részt kivilágosodott, majd átfordítottam és még úgy 2 percig magas lángon
sütöttem. Elzártam a hőt, lefedtem és 2-3 percig hagytam a csirkemelleket
párolódni a fedő alatt. Deszkára átemeltem őket, fóliával nem szorosan lefedtem
és pár percig pihentettem szeletelés előtt. Addig a leeső csirkemell darabokat
is kisütöttem, ezeket úgy, mint egy frissensültet.
A nagy csirkemell darabok így fantasztikusan szaftosak maradnak,
mégis alaposan megpirulnak, ez fontos, hiszen ez a fajitas lényege!
Egy kis adag salsához:
6 db szilva koktélparadicsom 6-6 cikkre, majd kettőbe vágva
1 apró fej lilahagyma vékonyra szeletelve
½ habanero chili mag nélkül apróra vágva
pár csepp olívaolaj és citromlé
Akinek van friss koriander levele, az feltétlenül aprítson
egy keveset hozzá!
Az összevágott paradicsomot, hagymát és chilit rétegesen
salátás tálba rakosgattam és meglocsoltam pár csepp olívaolajjal és
citromlével.
A pirított zöldségekhez:
3 nagyobb lilahagyma vékonyabb cikkekre vágva.
3 kápia paprika vagy
kaliforniai paprika (lehet színében vegyesen is) sréhen csíkokra vágva
Mielőtt a húst kisütöttem a vastagaljú serpenyőt alaposan
felhevítettem, csorgattam bele egy nagyon kevés olívaolajat és magas lángon,
időnként megrázogatva a serpenyőt vagy megkeverve megpirítottam a zöldségeket. Fontos
a magas hő, hogy roppanósra piruljanak, ne pedig párolódjanak a zöldségek!
Meleg sütőben melegen tartottam, amíg a csirkemelleket
kisütöttem.
A fokhagymás tejfölhöz:
1 gerezd reszelt fokhagyma
csipet só
Egyszerűen elkevertem a sót és a fokhagymát a tejföllel és
előre behűtöttem.
Továbbá:
20 dkg vörös cheddar sajt durvára lereszelve
1 kisebb fej jégsaláta csíkokra vágva
6 nagy tortilla lepény/búza lepénykenyérhez
A (tortilla)lepényen is változtattam minimális mértékben,
melyet nem terveztem be előre, de gyakran a még jobb végeredményt a véletlen
hozza, ez is így történt ez esetben:
Egyszerű búza
lepénykenyér 2. - pita, tortilla vagy kenyér helyett
A fajitas hozzávalóit szépen kitálaltam és mindenki ízlése szerint töltötte meg a lepényeket.
Én most is tartottam a szelektív étrendet, bár vonzó volt a
lepényem, mégsem éreztem híját, lepény nélkül is tökéletes volt a fajitas
vacsorám.
A családi névnap nagyszerűen sikerült, igaz a tortát nem én
sütöttem, de az is nagyon finom volt!
Ez fantasztikusan finom lehet. Felvettem a kipróbálandók listájába. "Apá"-t Istenke éltesse!
VálaszTörlésKöszönöm az ünnepelt nevében! Tessék vinni a receptet, de csak akkor, ha nem bánod majd kéthetente elkészíteni! :))))
TörlésKöszönöm a receptet, óriási kedvenc, a párom azt mondta, olyan, mintha étteremben enne :)
VálaszTörlés