Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2012. július 11., szerda

Egyszerű búza lepénykenyér 2. - pita, tortilla vagy kenyér helyett




Rendkívüli népszerűségnek örvend ez a lepénykenyér a blogon, nem ok nélkül. Gyorsan, egyszerűen elkészíthető és számtalanféleképpen felhasználható. Nem minden áldott nap sütök én sem kovászos kenyeret, illetve nem is illik a kovászos kenyér minden ételhez.

 Most fajitashoz készültek a lepények, és a véletlen hozta úgy, hogy egy minimális mértékben változtattam az eredeti receptemen:

Egyszerű búza lepénykenyér – pita, tortilla vagy kenyér helyett


Mindenképpen meg szerettem volna osztani ezt a minimálisan ugyan, de új verziót, hiszen még rugalmasabb és ízletes lepényt kaptam, pedig az eredeti verzió is megállta a helyét. Többen is jeleztétek, hogy nálatok is jól működik!

Eredetileg 4 nagyobb lepényhez írtam a receptet, de érdemes ennek a másfélszeresét megsütni, mert másnapra is tökéletesen rugalmas, friss marad. Már, ha marad.:)

Hozzávalók 6 db nagy – 26 cm átmérőjű lepénykenyérhez/búza tortillához

3 csésze ~ 35 dkg finomliszt BL 55 vagy kenyérliszt BL 80
3 teáskanál sütőpor
1 ½ teáskanál finomszemcsés tengeri só
1 1/3 csésze ~ 3 dl forró tej
2 evőkanál olíva vagy napraforgóolaj és egy kevés a dagasztáshoz

A lisztet, sütőport, sót alaposan elkevertem, majd hozzáadtam a tejet és az olajat és összeállítottam. Röviden, kevés olajjal megcsorgatva megdagasztottam és lefedve 1 órán át pihentettem.
Liszttel szórt deszkán 6 részre vágtam, kis cipókat formáztam belőle. Letakarva 10 percig pihentettem.
Egyenként kinyújtottam jó vékonyra a lepényeket, igazán nagyon rugalmas tésztát kaptam a végére.
Forró palacsintasütő serpenyőben egyik oldalán úgy 30 mp-ig, a másik oldalán körülbelül 15 mp-ig sütöttem őket száraz serpenyőben. Csodásan felfújódnak sütés közben a lepények, ettől lesznek „könnyűek”. Két lepény kisütése után ki kell törölni papírtörlővel a visszamaradt lisztet, hogy ne maszatolja össze az égett liszt a lepényeket.
Ruhába burkolva tároltam felhasználásig, de jól melegíthető, akár másnap is tökéletes végeredményt ígér.

Fázisfotók most nem készültek, de az eredeti receptemben minden meg van örökítve lépésről, lépésre:

Egyszerű búza lepénykenyér – pita, tortilla vagy kenyér helyett






A fajitas vacsoráról legközelebb számolok be!


4 megjegyzés:

  1. Már régen tervezem, köszi a receptet. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szívesen! Egyszer kell elkészíteni, utána a kosztosok követelni fogják! :D

      Törlés
  2. Szia! Azt szeretném kérdezni, hogy ha nagyobb adagot csinalok akkor le lehet-e fagyasztani, és ha igen, akkor hogyan érdemes? a nyers tésztát vagy megsütve inkább? Előre is köszönöm a választ! Bea

    VálaszTörlés
  3. Szia! A 35 dkg liszt és a 3 dl forró tej nekem nagyon lágy tésztát adott (tudom, hogy sok múlik a liszten is). Mennyire kell lágynak ill. keménynek (közepesen keménynek) lennie a tésztának?

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails