Rendkívüli népszerűségnek örvend ez a lepénykenyér a blogon, nem ok nélkül. Gyorsan, egyszerűen elkészíthető és számtalanféleképpen felhasználható. Nem minden áldott nap sütök én sem kovászos kenyeret, illetve nem is illik a kovászos kenyér minden ételhez.
Egyszerű búza
lepénykenyér – pita, tortilla vagy kenyér helyett
Mindenképpen meg szerettem volna osztani ezt a minimálisan
ugyan, de új verziót, hiszen még rugalmasabb és ízletes lepényt kaptam, pedig
az eredeti verzió is megállta a helyét. Többen is jeleztétek, hogy nálatok is
jól működik!
Eredetileg 4 nagyobb lepényhez írtam a receptet, de érdemes
ennek a másfélszeresét megsütni, mert másnapra is tökéletesen rugalmas, friss
marad. Már, ha marad.:)
Hozzávalók 6 db nagy – 26 cm átmérőjű lepénykenyérhez/búza tortillához
3 csésze ~ 35 dkg finomliszt BL 55 vagy kenyérliszt BL 80
3 teáskanál sütőpor
1 ½ teáskanál finomszemcsés tengeri só
1 1/3 csésze ~ 3 dl forró tej
2 evőkanál olíva vagy napraforgóolaj és egy kevés a
dagasztáshoz
A lisztet, sütőport, sót alaposan elkevertem, majd hozzáadtam
a tejet és az olajat és összeállítottam. Röviden, kevés olajjal megcsorgatva
megdagasztottam és lefedve 1 órán át pihentettem.
Liszttel szórt deszkán 6 részre vágtam, kis cipókat
formáztam belőle. Letakarva 10 percig pihentettem.
Egyenként kinyújtottam jó vékonyra a lepényeket, igazán
nagyon rugalmas tésztát kaptam a végére.
Forró palacsintasütő serpenyőben egyik oldalán úgy 30 mp-ig,
a másik oldalán körülbelül 15 mp-ig sütöttem őket száraz serpenyőben. Csodásan
felfújódnak sütés közben a lepények, ettől lesznek „könnyűek”. Két lepény
kisütése után ki kell törölni papírtörlővel a visszamaradt lisztet, hogy ne
maszatolja össze az égett liszt a lepényeket.
Ruhába burkolva tároltam felhasználásig, de jól melegíthető,
akár másnap is tökéletes végeredményt ígér.
Fázisfotók most nem készültek, de az eredeti receptemben
minden meg van örökítve lépésről, lépésre:
Egyszerű búza
lepénykenyér – pita, tortilla vagy kenyér helyett
A fajitas vacsoráról legközelebb számolok be!
Már régen tervezem, köszi a receptet. :)
VálaszTörlésSzívesen! Egyszer kell elkészíteni, utána a kosztosok követelni fogják! :D
TörlésSzia! Azt szeretném kérdezni, hogy ha nagyobb adagot csinalok akkor le lehet-e fagyasztani, és ha igen, akkor hogyan érdemes? a nyers tésztát vagy megsütve inkább? Előre is köszönöm a választ! Bea
VálaszTörlésSzia! A 35 dkg liszt és a 3 dl forró tej nekem nagyon lágy tésztát adott (tudom, hogy sok múlik a liszten is). Mennyire kell lágynak ill. keménynek (közepesen keménynek) lennie a tésztának?
VálaszTörlés