Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2012. november 26., hétfő

KFC - Korean Fried Chicken, azaz extra ropogós csirkeszárnyak




Nem viccnek szántam a címet, egy külföldi oldalon találtam a receptet.

Imádom a ropogós sülteket, a ropogós csirkeszárny pedig kifejezetten a család kedvence. Kivételes népszerűségnek örvend egy korábbi ropogós csirkeszárny receptem is:

Extra ropogós fűszeres csirkeszárny – csak egyszerűen


Ez esetben egy vékony bundázásnak köszönhető, hogy az így sült csirkeszárnyak valóban a ropogtatni való kategóriába tartoznak. Jelzem belül szaftosak és omlósak maradnak.
Nem szaporítom a szót, hiszen úgyis a recept a lényeg, az eljárás meglepően egyszerű, az ázsiai ételek és eljárások egyébként is egyszerűek és nagyszerűek.
Nem váltottam át a csésze mértékegységet, ígérem, egyszer majd lemérem dekára, de most csak csészében adom meg.
Mi a fűszeres csirkeszárnyat kedveljük, így egy nappal korábban fajita, száraz fűszerpácban érlelődtek a szárnyak. Az olajat és a citromlevet ez esetben elhagytam.

Hozzávalók 4 adaghoz:

1,5 kg csirkeszárny ~ 15 egész szárny (szárnyvég lecsapva és a szárny további két részre darabolva)


¼ csésze kukoricakeményítő
½ teáskanál sütőpor
2 teáskanál tengeri só

A hozzávalókat alaposan elkeverjük és megforgatjuk benne a szárny darabokat. Tálcán, lefedve minimum 30 percig, maximum egy éjszakán át tároljuk hűtőben.

½ csésze kukoricakeményítő
½ teáskanál sütőpor
2 teáskanál tengeri só
½ csésze hideg víz

(A receptajánlatban szerepel némi vodka hozzáadása is, melytől még buborékosabb lesz és gondolom még jobban ropog a csirkeszárny a bundában, de ezt most kihagytam, mert éppen nem volt itthon vodka.)

A fenti hozzávalókat alaposan elkevertem, majd felforrósítottam az olajat 190 C fokra. Csak akkor vettem elő a tálca csirkeszárnyat a hűtőből, amikor sütni szándékoztam.
Megforgattam a folyékony panírban, lecsöpögtettem és az olajban 8 perc alatt ropogósra sütöttem, 4 részletben. 
Házi hasábburgonya készült mellé. Agria krumpliból, extra ropogós. :)



Nos, meglepően ízletes és ropogós végeredményhez jutottam, úgyhogy nem ez volt az utolsó próbálkozásom ezzel a módszerrel. Na jó, valami hihetetlenül finom, szaftos és ropogós volt a csirkeszárny, a kisfiam ette meg a másfél kilónyi szárny felét.

Már tovább is gondoltam a receptet, úgyhogy újabb, immár saját verziókkal is egészen biztosan jelentkezem még! :)



8 megjegyzés:

  1. Ha jól értettem először megforgatod a száraz fűszerkeverékben, majd uo.+víz-be forgatod sütés előtt, ugye? Finom lehetett..

    VálaszTörlés
  2. Igen, először fűszerezem a húst. Egyszerűen megszórom a fűszerkeverékkel és zárt tálban hagyom pácolódni a hűtőben. Minimum fél órán át, ami inkább legyen kettő, de maximum egy éjszakán át.
    Utána megforgatom a sós, sütőporos kukoricakeményítőben és minimum fél órán át, maximum egy éjszakán át - tálcán - lefedve hagyom pihenni a hűtőben.

    Közvetlenül sütés előtt pedig megmártom a kukoricakeményítő, sütőpor, só, víz keverékben és már megy is a forró olajba. Hagyni kell lecsorogni a fölös keveréket róla, mielőtt az olajba beleteszed.

    Nagyon finom és ropogós végeredményt kapsz! :)

    VálaszTörlés
  3. A múlt héten készítettem és akkora sikere volt, hogy ma a párom újra ezt kérte késői ebédre :) Nagyon köszönöm a receptet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szívesen! Ezek szerint egy srófra jár a családjaink ízlése! :)

      Törlés
  4. Ezt is kiprobalom. KFC vacsora lesz :-)

    VálaszTörlés
  5. Kétszer kell meg forgatni a keményítős sós sütőporos keverékben? Egyszer szárazon és egyszer nedvesen sütés előtt?

    VálaszTörlés
  6. Szerintem teljesen jol le van irva minden cs el kell olvasni jol😊ma probslkozom vele biztos finom lesz!

    VálaszTörlés
  7. Hol szerzitek be a fajita fűszerkeveréket?

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails