Igen, ez amerikai hamburger zsömle. Persze a jobbik fajtából.
Ha valaki csak az alsókategóriás amerikai gyorséttermek
hamburgerzsömléit kóstolta, akkor ez nem az. Vannak ugyanis felsőkategóriás
hamburgergyárak is, olyan étteremláncok, ahol négyezer forintot kóstál egy
felsőkategóriás hamburger. Frissen sült, vaslapon pirított zsömlében 15 dkg-s,
prémium marhahúsból készült fűszeres húspogácsával, ropogós zöldségekkel,
prémium sajtokkal és még sok egyéb, ötletes finomsággal dúsítva.
Szeretem az autentikus amerikai konyhát: barbecue ételekben,
szószokban, mártásokban, fűszerkeverékekben verhetetlenek. No és persze a
marhahúsfélék elkészítésében. Amerika a népek, ízek és a nemzeti gasztronómiai
vonulatok nagy fúziója. Semmiképpen nem szabad pusztán az alsókategóriás
gyorséttermek színvonalával és kínálatával azonosítani.
Talán joggal állíthatom ezt, hiszen számtalanszor
megfordultam az Egyesült Államokban, és ami nagy szó, „rendes” éttermekben is.
Ugyanis az Egyesült Államokban a rendes éttermek és a gyorséttermek között
óriási a szakadék. Mind minőségben, mind árban. Én úgy tudom, hogy a világ
legjobb éttermei között legalább annyi az amerikai, mint a baszk, francia, vagy
angol.
Persze nálunk még az is előfordul, hogy többet fizetünk egy
alsókategóriás amerikai gyorsétteremben elköltött ebédért, mint egy
középkategóriás, jó étteremben, és még sorban is állunk. Úgyhogy, amikor
szidjuk az átlag amerikai táplálkozási formát, nagyjából magunkra is követ
vetünk, hiszen nálunk elérhetőbb volna a „normális” étkezés, mint az Egyesült
Államokban. No, erről ennyit.
Visszatérve a hamburger zsömlére, amikor a nyolcvanas évek
elején megjelentek a magyar hamburgeresek, sokan nosztalgiával emlékszünk erre
vissza. A magyar hamburger rettenetesen finom: hatalmas, barnára pirult
zsömlében jól fűszerezett húspogácsa, káposztasaláta, rengeteg füstölt sajt és
ropogós zöldségek. Már ahol jól készítették. Debrecenben a Both-Degában még mindig kapni ilyet, amikor
bicajozunk, gyakran megállunk egy ilyen jó kis hamburgerre.
Ezt azért meséltem el, mert a magyaros hamburger zsömlét már
számtalanszor bemutattam itt az oldalon:
A hamburger
Már érzem egy ideje, hogy szeretnék előre lépegetni
hamburgerkészítés téren, a már jól bevált és mindig óriási sikert arató
verziómat megtartva, újabbakat felvenni a repertoáromba.
Azért nem unalmas a hamburger recepttáram, érdemes a korábbi
verziók közé is benézni:
10 + 2 legjobb házi hamburger és szendvics –
hamburgerzsömle, és szendvicskenyér receptekkel
Brutális texas burger volt most a cél, ehhez készültek ezek
a zsömlék. A texas burger brutálisan jóra is sikeredett, melyhez nagyban
hozzájárult ez a zsömle.
Hozzávalók 8 db, egyenként 12 dkg-os amerikai
hamburgerzsömléhez:
20 dkg kenyérliszt
30 dkg finomliszt
2 tojás
6 dkg vaj
2 dkg élesztő
2 evőkanál + 1
teáskanál porcukor
½ teáskanál só
1 evőkanál olaj a dagasztáshoz
1 evőkanál szezámmag a szóráshoz
A langyos tejben megfuttattam az élesztőt egy teáskanál
cukorral. A lisztet és a porcukrot átszitáltam, elkevertem a sóval, majd az
összes többi alapanyaggal összeállítottam a tésztát. Mielőtt megdagasztottam
megcsorgattam az olajjal, és 10 percig letakarva pihentettem.
Ekkor szép simára és bársonyosra dagasztottam,
majd lefedve 45 percig kelesztettem.
8 részre osztottam és kis cipókat formáztam
belőle. A formázás lényeges, érdemes pontosan csinálni.
A kis cipókat a tenyeremmel alaposan lelapogattam, a
közepébe kis mélyedést nyomtam a teli tenyeremmel, hogy ne emelkedjen meg az
utolsó kelesztés, és a sütés alatt. Ne legyen búra, maradjon egyenletes a zsömle
alakja.
Letakarva 30 percig keltek még a zsömlék, majd egy tojást
felvertem és fele annyi tejjel elkevertem. Ez azért fontos, hogy ne barnuljon
úgy meg a zsömle teteje sütés közben, ha megkenjük vele.
Sütőpapírral bélelt tepsire rendeztem 4-4 zsömlét és 180 C fokra előmelegített
sütőben 17 percig sütöttem a zsömléket.
Szépek és finomak lettek. Akár a kalács. Jó kis hamburgerek sikeredtek
belőle. Erről legközelebb mesélek majd.
Milyen csinoskák!
VálaszTörlés:) Igen, azok lettek!
TörlésMeseszépek!
VálaszTörlésKöszönöm szépen Noémi! :)
TörlésSzia Alexa Christi!
VálaszTörlésNagyon jól néznek ki! Azt szeretném kérdezni, hogy úgy is működne a dolog szerinted, ha előtte nap este begyúrnám és a hűtőben keleszteném éjszaka? Hogy ne kelljen annyira kapkodni, mivel ebédre lennének a hamburgerek és nem akarok korán kelni :-)
Köszi: Brenda
Szia Brenda! Próbáld meg, hogy formázás után, fóliával letakarva egy tálcán beteszed a nagyon hideg hűtőbe.
TörlésEngedd fel kicsit másnap és süsd ki. Vigyázz, hogy ki ne pukkanjanak a kicsit túlkelt zsömlék, szerintem akár a tepsire is teheted a formázott zsömléket, kis kiengedés után pedig egyszerűen told be a sütőbe.
Várom a beszámolót! :)
Üdv, Alexa
Nagyon finomak lettek. Látványra is guszták. Köszönöm szépen a receptet....
VálaszTörlésSzívesen! Egészségetekre! :)
TörlésNagyon köszönöm a receptet! Nagyon finomak lettek, életem első saját készítésű zsemléi! A formázást még tanulnom kell, de biztos vagyok benne, hogy fogom még sokszor használni ezt a receptet.
VálaszTörlésMég egyszer köszönöm.
Örülök, hogy ízlett! Nálunk nagyon megy ... :))
TörlésA segítségedet szeretném kérni! Miniburgereket szeretnék készíteni, de kicsit tartok tőle, hogy kemények lesznek a zsemlék. Próbáltál esetleg ez alapján vagy akár más recept alapján kisebb zsemléket csinálni? 4-6 cm-esre gondoltam. Előre is köszönöm válaszodat!
VálaszTörlésSzia!Már rég kerestem egy jó receptet, mivel az amerikai füstölős technikaval csinaltunk pull and pork-ot 16személyre a jó amerikai káposzta salátával!És az igazi amerikai stílusú Hamburgert akartuk elérni...hát sikerült!!!:D Tökéletesek a zsömlék!annyi h tejföl helyett joghurtal csinaltam!Nagyon szépen köszönöm!!!
VálaszTörlésNagyon fain recept!
VálaszTörlésA hozzávalóknál lehetett volna jelezni, hogy a két tojából az egyik a tésztába a másik a kenéshez...
VálaszTörlés