Még mindig tesztelem az új sütési technológiát, amire „ráéreztem”. Ezzel a sütési eljárással gyakorlatilag olyan kenyeret tudok sütni sütőben, mintha kemencében sült volna. Dagasztás nélküli kenyeret sütöttem mostanában így fekete olajbogyóval dúsítva, valamint dagasztott fehérkenyeret zöld olajbogyóval. A sűrű, rusztikus dagasztás nélküli kenyér kifejezetten tapashoz és bruschettához készült, a ropogós héjú, de puha, foszlós belű fehér kenyeret pedig szendvicshez sütöttem, melyre bazsalikomos tojássalátát halmoztam.
Ezt a burgonyás kenyeret pedig kifejezetten a délutáni szalonnasütéshez sütöttem, hogy szinte a sütőből kerüljön ki a ropogós, friss kenyér.
Egészen egyszerű összetételű kenyeret dagasztottam az alábbiak szerint:
75 dkg kenyérliszt (BL 80)
20 dkg főtt krumpli hidegen
1,5 dkg élesztő
3 teáskanál finom tengeri só
A krumpli főzőlevét elkevertem az élesztővel és belereszeltem a főtt krumplit. Alaposan elkevertem. A lisztet kelesztő tálba szitáltam, elkevertem benne a sót, majd hozzáadtam a „krumpli kovászt”. Alaposan összegyúrtam a tésztát, olajat csorgattam rá és lefedve 10 percig pihentettem az első dagasztás előtt.
Olajos felületen könnyedén megdagasztottam. Újra 10 percig pihent. Még egyszer ugyanígy megdagasztottam újabb 10 perc elteltével, majd 30 percig pihentettem szobahőmérsékleten, letakarva. Újra megdagasztottam, majd meghajtogattam (téglalap alakúra paskoltam, fentről lefelé, lentről felfelé, balról jobbra, jobbról balra) és illesztéssel lefelé visszaraktam a tálba és lefedve pihentettem 30 percig.
Egy 22 cm-es átmérőjű tálat konyharuhával kibéleltem, liszttel alaposan megszórtam. A tésztát cipóformára formáztam és illesztéssel lefelé a tálba raktam az utolsó kelesztéshez. Kb. fél óra múlva előmelegítettem a sütőt
Most megvágtam keresztben a tészta felületét, alaposan megspricceltem hideg vízzel a kenyeret és az edény fedelét, amivel befedtem a kenyeret és 50 percig befedve sütöttem
Rácson hagytam pihenni egy órát, majd megszegtem. A kenyér felső héja puhult valamennyit, a krumpli miatt valamivel kevésbé volt ropogós, mint az alsó héja, de ez szerintem természetes. Gondolom, a keményítő lágyítja. De semmit sem vont le a kenyér élvezeti értékéből, egyszerűen fantasztikus, ízletes, puha, de igazi falusi kenyér belseje lett a kenyeremnek. A héja pedig határozott és ropogós.
Mangalica sós szalonnát és debreceni páros kolbászt sütöttünk késő délután, a sok friss zöldség mellett fantasztikus főszereplője volt a vacsorának a burgonyás házi kenyér.
Azért sütöttem másfélszeres mennyiségből kenyeret, mert másnapra célom volt vele a grillvacsorához. Erről legközelebb mesélek.
szép, nagyon szép.... a burgonyás kenyerek nagyon jó állagúak mindig.....
VálaszTörlésHát ez nagyon guszta !! Éhes lettem !!!!
VálaszTörlésGyönyörű! és nem csak a kenyér, hanem a szalonnasütés, többi "kelléke" is :)
VálaszTörlésAz utolsó mondatodnál az jutott eszembe, hogy így folytatod: de sajnos nem maradt egy morzsa sem:)
VálaszTörlésSzuper vagy! (most is) :-))
VálaszTörlésNagyon szép lett a kenyered! A szalonnasütés többi kellékei is nagyon guszták!:-)
VálaszTörlésEgészen fel vagyok dobva az új sütési technikának köszönhetően! Sajnos addig tervezgettük, hogy hová tegyük a kemencét a kertben, hogy végül - egyenlőre - kemence nélkül maradtam. A kemencés kenyerek héja csaknem utánozhatatlan, mégis így egészen hasonló héjat tudok "előállítani":) Még van pár "fogás", amit ki fogok próbálni, úgyhogy a kenyér marad terítéken! :))
VálaszTörlésGondaanyu: A résztvevők számát tekintve így is jó volt a huzatunk:) ...ugyanis csak hárman nyársaltunk! :))
Azt a ropogós mindenit!!! :) De jól néz ki! Ilyen hangulatos környezetben fogyasztva- fenséges!
VálaszTörlésMár a kenyér látványa elég volt, hogy megéhezzem :-)
VálaszTörlésPedig most "hízókúrán" vagyunk. Nem kéne, de együtt jár a nyaralással ;-P
Türelem? Szalonnasütés közben? Amikor a nyál szaporábban csöpög mint a forró, füstízű zsír?
VálaszTörlés:-))
Kedves Alexa Christi!
VálaszTörlésNagyon színvonalas a blogod, köszönöm a sok ötletet. Megpróbáltam ma megsütni ezt a szép burgonyás kenyeret (pontosabban a receptet 'háromnegyedeltem', mert csak annyi alapanyagom volt épp kéznél). Kívülről szép lett, de az íze sajnos nem sikerült - felvágás után nagyon, túlzott erős élesztő illatú és ízű volt a kenyér. Ez az illat már a készítés közben is jellemző volt. Mit ronthattam el? Köszönöm szépen, Attila.
Közben rájöttem a banális hibámra...elszámoltam az élesztőt :).
VálaszTörlésElkészítettem... dupla mennyiségben. Gondoltam sütök egy jó két kilós kenyeret.
VálaszTörlésAztán menet közben jöttem rá: lejárt az élesztő és nem kel meg...
No, de hát mit tegyünk már ott a tészta hát kisütöm... Jó lett! Tömény, de jó kenyér lett! :)
Két kilós egy kilós méretben... hmmm majd vékony szeletet szelek! :)
Ötször kelesztett kenyér?
VálaszTörlésKedves Alexa Christi!
VálaszTörlésKovászos verziót nem szoktál sütni? Érdekelne annak a recepje, ha van :)
Köszönöm előre is.