Hagyományos eljárással készítettem tegnap croissant, közben volt egy-egy illetve másfél-másfél órám, úgyhogy arra döntöttem, hogy kiflisütésre fordítom, mert úgysem mehetek nagyon messze a konyhától. Nagyon szeretem az úgynevezett bécsi kiflit, ami csavart, tömör, vajas, kívül ropogós, belül pedig csodálatosan foszlós. Gondoltam, hogy megpróbálok sütni valami ilyesmit.
Nagyszerűen sikerült a legutóbbi –ad-hoc – vajas kiflim, elővettem hát a receptjét. Néhány dolgot megváltoztattam rajta az új elképzelés függvényében, és ez lett belőle:
25 dkg rétesliszt
25 dkg finomliszt
2,5 dkg élesztő
2 teáskanál porcukor (az egyik az élesztő futtatásához)
2 teáskanál finom só (ez gyenge só, erősebből kevesebb szükséges bele)
7 dkg puha vaj
A lisztet átszitáltam, az langyos tejben egy teáskanál cukorral az élesztőt elkevertem, megfuttattam. Az összes hozzávalóval könnyű tésztát gyúrtam, 10 percig ruha alatt pihentettem, majd könnyedén, de alaposan megdagasztottam olajos felületen. A tálat és a tészta tetejét is megkentem olajjal, és hagytam duplájára kelni. Kb. 50 perc múlva könnyedén átgyúrtam és cipót formáztam belőle. Letakarva 10 percig pihentettem.
Akkorára nyújtottam ki, amekkorát a deszkám engedett, kerek formára. 12 cikkre vágtam a kör alakú tésztát és egyenként hosszúkásan elnyújtottam a cikkeket, hogy minél csavarosabbra tekerhessem a kifliket fel.
Feltekertem a kifliket és sütőpapíron, letakarva 30 percig pihentettem.
Közben
Ez nagyon guszta! Mentettem a receptet, köszi! :)
VálaszTörlésIstenien néz ki, én is vittem a receptet,hétvégén megsütöm:)
VálaszTörlésHú, ez igen, de bevállalnám őket!
VálaszTörlésA múltkor az a csodás kenyér, most meg ez a mesés kifli!! Még a végén rászokok a kenyérre ;-)
VálaszTörlésGyönyörűek lettek
VálaszTörlésNagyon szépek,ez jó recept,elmentem én is ,ha szabad.:)
VálaszTörlésMegint sikeresen "blattoltál" :-)
VálaszTörlésA "feltét" is nagyszerűen mutat rajta!
Csodaszépek a kiflijeid!!! Én is kölcsönvettem a receptet.:)
VálaszTörlésZseniális lehetett! Szinte számban az íze - mint a gyerekkori kifliké...
VálaszTörlésIgen, tényleg jól sikerült. Vigyétek csak a receptet és számoljatok be arról, hogyan sikerült. Nálunk nagy volt a sikere! :))
VálaszTörlésNagyon finom lett, megsütöttem én is.Annyit változtattam, h a tésztába beledagasztottam egy evőkanál szezámagot és a kinyújtott cikkelyeket megkentem még plusz olvasztott margarinnal és reszelt sajtal, úgy göngyöltem fel. Köszi :)
VálaszTörlés