Ha valaki még nem próbálkozott burgonya-flán készítésével, akkor itt a remek alkalom. Egy szakácskönyvből „loptam” az ötletet ősrégen, azóta többféleképpen is elkészítettem, melyekből néhányat már be is mutattam itt az oldalon:
10 + 2 legjobb
köret krumpliból
Fokhagymás
párolt spenóttal és mozzarellával töltött pulykamell burgonya-flánnal
Egy új ízesítéssel terveztem sült csirkecombot - meséltem
róla, hogy mostanában versenyre keltem az iskolai menzával sült csirkecomb „ügyben”:
„Fajita” sült
csirkecomb pirított zöldségekkel – karcsúsítás élvezettel
Valami újszerű köreten törtem a fejemet, amikor az elsők
között ugrott be a burgonya-flán. Nagyon örültem az ötletnek, olyannyira, hogy
most egy újabb ízesítéssel készítettem el.
Hozzávalók 4 adaghoz:
5 db közepes sárgaburgonya
5 dkg vaj
1 tojás
1 fej fehérhagyma
1 evőkanál vaj
2 evőkanál parmezánmorzsa
2 evőkanál forró tejszín vagy zsíros tej
só, frissen őrölt bors és szerecsendió
1 kis darabka vaj a szuflé formák kenéséhez
A cserép szuflé formákat egy kis darabka vajjal kikentem és
hűtőbe tettem.
A krumplikat lesikáltam, fóliába csomagoltam és betettem a
sütő aljába, amíg a csirkecombok sültek a cserépben középső bordamagasságon. 45
perc múlva kivettem a krumplikat és forrón lehúztam a héját. Fazékba dobáltam
őket (igen, hiszen még tűzforróak:) rögtön négyfelé vágtam őket és mellédobtam
a vajat, hogy a hőtől megolvadjon. A fazekat lefedtem. 1-2 perc múlva összetörtem
és habosra kevertem és hagytam hűlni (már elég hűvös volt a teraszon, úgyhogy
ott hűlt).
Míg sült a krumpli, addig egy evőkanál vajon megdinszteltem
az apróra vágott hagymát. Forró vajra dobtam a hagymát, majd a hőt csökkentve lassan,
puhára dinszteltem. Félre tettem és hagytam kihűlni.
Hozzáadtam a szobahőmérsékletre hűlt vajas krumplipüréhez egy
elhabart tojást, amivel alaposan elkevertem, majd hozzáadtam a vajas dinsztelt hagymát és a parmezánmorzsát majd fűszereztem. Alaposan elkevertem.
A kivajazott formákat kivettem a hűtőből és megtöltöttem a kész
pürékrémmel. Tepsibe kétujjnyi forró vizet töltöttem és beleállítottam a
formákat. Kivettem a tálkákat a vízfürdőből, 5 percig hagytam pihenni, majd késsel a széleket meglazítva tányérokra borítottam a flánokat.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése