Pain paillasse-t háromféleképpen
is szoktam készíteni. A sűrűbb és rusztikusabb, amikor dagasztás nélküli
kenyértésztát készítek, amit ritkábban élesztővel, gyakrabban természetes
kovásszal készítek elő:
Pain paillasse -
svájci gyökérkenyér napon szárított paradicsommal. Gyökérkenyér formázása
lépésről lépésre!
Mégis a kedvenc, melyet mondhatok
úgy, hogy saját fejlesztés (még nem találkoztam máshol vele), a természetes
kovásszal és dagasztással készített verzió. Ez igazi könnyű és bársonyos
belezetű, mégis fantasztikusan ropogós héjú szendvicskenyér. Tovább marad friss
és könnyed a belseje, míg a héja ropogós marad. Munkaigényesebb, mint a
dagasztás nélküli verzió, de nálunk ő lett a befutó.
Magában is felér egy szendviccsel,
aszalt paradicsomkrémmel pedig igazi ínyenc fogás:
Rendhagyó
szendvicskrémek: Mascarponés szárított paradicsomkrém
Hozzávalók 2 db
egyenként félkilós gyökérkenyérhez:
50 dkg kenyérliszt BL 80
20 dkg természetes, aktív kovász
1,2 dkg só
3,2 dl 22 C fokos víz
6 db nagyobb aszalt paradicsom (fűszeres olajban eltett,
lecsöpögtetve)
Feloldottam a kovász a vízben, a
lisztet kelesztő tálba szitáltam, elkevertem a finom szemcsés tengeri sóval.
Összeállítottam a tésztát, megcsorgattam egy evőkanál olajjal, majd 10 perc
múlva megdagasztottam.
További dagasztások:
20 perc múlva
30 perc múlva
Tehát, összesen háromszor dagasztottam
meg. Közben huzatmentes helyen, fedve pihent a tészta. Az utolsó dagasztás után
is 30 percig pihent.
Ekkor kétfelé vettem a tésztát
és meghajtogattam.
További hajtogatások:
1 óra múlva
1 óra múlva
1 óra múlva
Az utolsó két hajtogatásnál
megszórtam a tésztát az apróra vágott aszalt paradicsommal.
Tehát összesen négyszer hajtogattam
meg, az utolsó hajtás után is egy órát pihent a tészta.
Ekkor megformáztam.
Hosszúkás rúdcipó formára (formázás itt), melyet ahányszor csak tudtam,
megtekertem. Teljes kiőrlésű liszttel megszórt ruhába csomagolva pihent az
utolsó kelesztés alatt. Összesen durván másfél óráig.
A fedeles tepsit betettem a
sütőbe a fedelével együtt, és felmelegítettem 280 C fokra.
Amikor felmelegedett a tepsi
ügyesen belehelyeztem a két gyökérkenyeret és alaposan befújtam hideg vízzel,
majd megszórtam pirítatlan tökmaggal. A tepsi fedelét is befújtam hideg vízzel.
A sütőbe 2 kis tálkába hideg vizet tettem.
Csökkentettem a hőt 260 C fokra és 30 percig
lefedve sütöttem a kenyeret. Ekkor 200 C fokra állítottam a hőt és lefedve további
15 percig sütöttem.
Rácsra tettem és megfújtam hideg
vízzel. Csak úgy recsegett, ropogott! Hagytam hűlni, majd egy óra múlva megszegtem. Gyorsan
elfogyott!
Szia!
VálaszTörlésAmikor telsiben sütsz mivel feded a kenyereket?
Köszönöm!
Orsi
Ezek szerint ne tegyünk fel kérdéseket, mert 2015 óta nem sikerült válaszolni!
VálaszTörlés