Ahogyan meséltem róla volt nálunk egy kis összejövetel, főleg gyermekvendégekkel. Egyébként „csak úgy” is érdemes elkészíteni a fent említetteket, hiszen egy-két napra ki lehet váltani a felvágottat vagy az egyéb hidegvacsorát, reggelit vagy uzsonnát vele. Ráadásul, ha házi péksüteményt kínálunk hozzá, akkor még nyugodtabbak lehetünk, hogy két-három órás időbefektetéssel csupa házilag készült, egészséges ételt kínáltunk a családnak. No és persze finomabbat, mint kapható.
Vajas péksüteményeket sütöttem, ezeket már bemutattam. Mákos, szezámmagos és oregánós-parmezános kifliket és sajtos mini bagetteket.
Míg kelt a tészta a péksüteményekhez, addig elkészítettem a krémeket.
Hozzávalók körülbelül 40 dkg májpástétomhoz és 40 dkg kolbászkrémhez (bocsánat, nem mértem le a végső súlyukat):
5 db keményre főzött tojás
10 dkg puha, zsíros vaj
só, frissen őrölt zöldbors
25 dkg puha lángolt kolbász
1 fej lilahagyma kockára vágva
25 dkg csirkemáj
1 nagy fej fehér vagy vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 evőkanál friss zsálya levél csíkra vágva
1 teáskanál morzsolt majoránna
3 dkg vaj
Kolbászkrém:
Lehúztam a kolbász héját (ha nem jön le magától, akkor forró víz alá teszem, papírtörlővel leitatom a vizet és újra próbálkozom). Négy részre vágtam hosszában a kolbász darabot, majd felszeleteltem. Így kis kockákat nyertem. Ha még frissebb a kolbász, akkor kisebb gombócokra szedem. Hozzáadtam a lilahagymát, majd a tejföl, a – tojásvágóban keresztben és hosszában is megvágott, így kockákra aprított - kemény tojás és a vaj felét:
Hagymás-zsályás csirkemájpástétom:
A vajban megdinszteltem a szálára vágott hagymát a zsályával. Hozzáadtam a nagyobb darabokra összevágott fokhagymát. Meghintettem a majoránnával, sóztam, borsoztam és együtt dinszteltem a hagymás alapot két-három percig. Hozzáadtam a csíkokra vágott májat és először magas hőfokon pirítottam 1-2 percig, majd amikor kivilágosodott, csökkentettem a hőt és néhány percig alacsony hőfokon pároltam. Csak addig, míg láthatóan nem maradt véres. Ekkor azonnal lehúztam a tűzhelyről és félretettem egy hideg edényben hűlni.
A hideg májas alaphoz hozzáadtam a kemény tojás, vaj, tejföl másik felét és ezt is selymesre turmixoltam. A májkrémet is behűtöttem tálalás előtt.
Zöldhagymával, datolya paradicsommal, piros kápia paprikával, zöldpaprikával, nyers uborkával és lilahagymával tálaltam fel, valamint készítettem belőle néhány szemrevaló falatkát is, kedvcsinálónak.
Másnap bajnokság volt a kisfiamnak, természetesen kolbászkrém került a szendvicsébe. Hétfőn pedig a nagylányom vitt májpástétomot tízóraira. Két nap alatt végére jártunk a péksüteményeknek és a krémeknek is.
Legközelebb másféle kencéket készítek, és talán másféle zsömléket. Talán? Nem! Biztosan!
Gondoltam is, hogy nem csak holmi egyszerű szendvicsként végzik. Nagyon finom a májas és a kolbászkrém recepted is. El is mentem. :))))
VálaszTörlésCsorog nyálam
VálaszTörlésNagyon guszta.Kolbászkrémet én is vittem,napokban esedékes nálam egy tinizsúr:)
VálaszTörlés...percekig töprengtem, miképpen méltassam a májpástétomodat... nem az összetevők, de a készítés hogyanja teszi különlegessé, egyedivé és nálam garantált kedvenccé... vasárnap baráti összejövetelre vagyunk hivatalosak, készítek egy nagyadagot... viszem a diktafonom is, hogy pontosan beszámolhassak a verbális reakciókról... :))
VálaszTörlésNagyon jól néznek ki, szeretem a házi szendvicskrémeket. Ez a májpástétom tetszik, főleg, hogy egy ideje nem veszek boltit, mert vagy darabos, vagy nem ízlik:S Mentettem:)
VálaszTörlés