Könnyű dolgom volt, mert a piacon frissen gyalult tököt vettem. Úgyhogy innentől már percek kérdése volt, hogy főzelék legyen belőle vacsorára. Többféleképpen is mutattam már be tökfőzeléket – elegánsan is, és pürésítve is - most itt egy újabb egyszerű megoldás, mely a liszt elhagyását kivéve szerintem egészen hagyományos.
Kifejezetten a gulyásnapra készült szürkemarha lábszár pörkölthöz terveztem. Ezt a párosítást nem lehetett kihagyni.
Hozzávalók 4 adaghoz:
6 dkg vaj
2 db közepes vöröshagyma
2 evőkanál barnacukor
1 csokor kapor
Só, bors
A vajon megdinszteltem az apróra vágott hagymát, majd beletettem a tököt, a cukrot, sóztam, borsoztam és most tovább pároltam kicsit, mint szoktam. Nem nagyon lágyra, de nem is roppanósra.
Két merőkanálnyit kivettem belőle és botmixerrel pépesítettem. Hozzáadtam az összevágott kaprot, és elkevertem szobahőmérsékletű, előre jól kikavart tejfellel. Ezzel habartam be a főzeléket.
Nagyon finom társítás!
VálaszTörlésValóban nagyon finom lehetett. igen guszta !
VálaszTörlésBiztosan hozok megint a piacról gyalultat!
VálaszTörlésOlyankor mindig akad valaki, aki elkészíti :-)
Nagyon guszta a tökfőzeléked,pláné ilyen finom pörköltel,nyami:)
VálaszTörlésA tökfőzelékért nem vagyok oda, de a feltét isteni
VálaszTörlésJelentem, ma tökfőzelék volt ebédre hamis disznósülttel. utóbbi úgy készült, hogy csirkemellhez nem volt itthon, csak sülthús keverék :-)))
VálaszTörlésNagyszerűen sikerült, nem e recept szernit, de ennek ihletésére, már ami a botmixert illeti.
Köszi a tippet! (Igen, tudja az ember, csak néha nem árt, ha valaki megemlíti, hogy "de régen ettünk utoljára tökfőzit!" :-)