Oldalak

2012. március 3., szombat

Dolce vita – édes élet, mézzel


Akik rendszeresen olvasnak tapasztalhatják, hogy sokféle ételt készítek mézzel. Nem vagyok édesszájú, de a méz prioritást élvez az ételeimben, édességeimben.

Fel sem tudom sorolni az összes ételt, melyhez mézet használtam fel, de néhányat mindenképpen, hogy szemléltessem, mennyire sokoldalú a felhasználása.

Semmiképpen nem szeretnék most litániát írni a méz élettani hatásairól, egy biztos, a legegészségesebb módon édesíti meg az ételeinket, ezáltal az életünket.
Azonban a felhasznált méz minősége sem mindegy, érdemes igazolt eredetű, jó minőségű mézet használni. Nem feltétlenül a legolcsóbb mézet egy hipermarket polcáról leemelni.

Nos, én e téren igen el vagyok kényeztetve, ugyanis egy jó barátunk méhészetéből kapom folyamatosan és rendszeresen a friss akácmézet, erdei akácmézet és napraforgómézet.
Most mindenféle mézből kaptam eleget, úgyhogy mostanában sem fogok szűkölködni a mézes ételek elkészítésében. Innen jutott eszembe, hogy mindképpen megér egy kis népszerűsítést mind maga a méz, mind ez a kiváló, magyar termék.

10 perc alatt elkészülő könnyű, tavaszi desszert: mézes-vaníliás mascarpone krém friss eperrel







Túrós batyu egy kicsit másképp: habkönnyű tésztával, mézes-lime-os töltelékkel






Kakaós csiga. Most mézzel és friss dióval






Nutella házilag – most pörkölt dióval






Csokoládés mogyorókrém egyszerűen – házi nutella by David Lebovitz






Körte és brie cikkek Serranoba göngyölve akácmézzel, pirított mandula morzsával






Nagyszerű ízek találkozója – körte, brie, érlelt sonka, akácméz, pirított tökmag






Mézes-mascarponés spenót fokhagymás-köményes sertéspörkölttel






Sokáig pácolt ázsiai édes-csípős csirkeszárnyak






Hétköznapi disznóságok: mézes-csípős pácban érlelt mangalicaoldalas, gyömbéres francia krumplipürével, szalonnás babrőzsével






Házi KFC menü: Kentucky fűszeres csirkedarabok kukoricapehely bundában, mézes-mustáros káposztasaláta, vajas kukorica, steakburgonya






Főételek szendvics-köntösben: teriyaki csirkemell oregánós-parmezános szendvicskenyérben, mézes-mustáros szósszal






Egyben sült „zsebes” tarja pecsenyeleves kukoricával, vajas-gyömbéres krumplipürével. Igazi vasárnapi ebéd!






Hétvégi menüajánlat: mézes-mustáros fűszerpáccal grillezett tarja többféle sajttal és hagymával sütve, krumpliágyon, sütőben






Házi készítésű - füstös - barbecue szósz






BBQ szósz II. – egyik jobb, mint a másik






Házi majonéz és társai: tartármártás, aioli, mézes-mustáros szósz






A Pozsár családban már a nagypapa is híres méhész volt, jelenleg is családi vállalkozásban méhészkednek, gyűjtik be az első osztályú, különféle mézeket.
Szívesen adom közre a beszerzési lehetőséget, hiszen minden nagyszerű, magyar, minőségi terméket szívesen népszerűsítek! 



4 megjegyzés:

  1. Méz ügyben egyezik a véleményünk Mi is megbízható helyről házi mézet vásárolunk.
    Változatosak és szépek az ételeid.

    VálaszTörlés
  2. Támogatom a méz felhasználását, ezért is ez a blogom neve. Nagyon örülök, hogy te is írtál a mézről és a felhasználásáról. Mindenképpen népszerűsíteni kell a kiváló magyar mézet. Szerencsére nekem nem kell vennem, édesapám méhészkedik, így adva van az alapanyag. :-D Szuper a mézes összefoglaló! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, igazi kényeztetés, ha "első kézből" van kéznél méz! :))

      Köszönöm Orsi! Én magam is elcsodálkoztam, hogy néhány perc alatt egy tucat étel előkerült mézzel ... pedig nem nyúltam mélyre! :)

      Törlés