Ez a tarjapecsenye igazi vasárnapi étel. Szerintem. Már régen készülök az elkészítésére. Sok-sok évvel ezelőtt ragadt meg bennem ez a megoldás Lajos Mari "66 Húsétel" szakácskönyvében, hátszínből. Legutóbb pedig Gabah-nál láttam hasonlót – nagyszerű, mediterrán megoldásban – karajból. Biztosan el fogom készíteni más pecsenyének valókból is, de én most tarjára terveztem.
Az igazi az lett volna, ha nem szelek le abból a szép 1,3 kilós darab tarjából, amit vettem, de hirtelen szükségből összeütöttem egy cigánypecsenyét előző nap ebédre, így mindössze egy 90 dkg-os darab tarjám maradt. Tény, ez a mennyiség éppen elégséges 4 főre, két felnőtt és két gyerek adagra.
Többször is említettem már, hogy a másfél-kétkilós egyben sültek a legszaftosabbak. Ugyanakkor a pecsenye maradéka hidegen is feltálalható vacsorára, vagy másnap.
Jelen lehetőségeimre igazítva a pecsenyémet az alábbiak szerint készítettem el.
Hozzávalók 4-5 adaghoz:
10 dkg brie sajt
5 dkg levegőn szárított sonka (prosciutto, pármai vagy serrano sonka)
10 dkg vékony szelet bacon
2 gerezd fokhagyma zúzva
½ teáskanál őrölt koriander
½ teáskanál őrölt kömény
½ teáskanál frissen őrölt 5 bors keverék (fekete, zöld, rózsa, fehér, szegfű)
1 ½ teáskanál só
1 evőkanál méz
1 nagydoboz csemegekukorica
4 adag gyömbéres krumplipüré
Az egész tarjába hosszanti irányban 5 zsebet vágtam. Éles, rövid pengéjű késsel ejtettem a bemetszéseket, úgy, hogy sem lefelé, sem hosszában ne vágjam át/végig a húst, 1-2 cm egyben maradjon.
A fokhagymához hozzáadtam a sót és a fűszereket, hagytam, hogy betaknyosodjon. Elkevertem a mézzel és hagytam az ízeket összeérni úgy fél-egy órán át.
Alaposan bebalzsamoztam vele a húst, hogy a zsebekbe is jusson, tehát mindenhol bekentem, ahol értem.
A zsebek méretének megfelelően felszeleteltem a brie-t és a sonkát, és bedugdostam a zsebekbe. Kereszt irányban befedtem a bacon csíkokkal úgy, hogy a szeletek mindig 1/3-ad részben fedésben legyenek.
Lazán megkötöztem a kész pecsenyének valót, hogy szépen megtartsa a formáját, de ne legyen a kötözésnek nyoma, ne vágja be a húst, mire a pecsenye elkészül.
Az előkészített húst libazsírral kikent cseréptálba tettem és betoltam a
30 perc múlva aláöntöttem a fehérbort, egy kis darab fóliával csak magát a húsdarabot lazán befedtem (tehát nem a cseréptálat fedtem be) és 160 C fokra mérsékelt hőben 40 percig pároltam.
Ekkor levettem a fóliát, és 180 C fokon 25-30 perc alatt szép pirosra sütöttem a pecsenyét.
A pecsenyelevet serpenyőbe öntöttem, magas hőn, úgy felére besűrítettem, hozzáadtam a lecsöpögtetett kukoricát és úgy 10 perc alatt, közepes-magas hőn, folyamatos keverés mellett elkészítettem a pecsenyeleves kukoricát.
Amikor a húst el kezdtem pirítani, közben elkészítettem a gyömbéres krumplipürét, hogy minden egyszerre, frissen készüljön el.
4 db 25-30 dkg-os Agria krumplit sós vízben, héjában megfőztem, még forrón lehúztam a héját. Finomra összetörtem. Lereszeltem egy teáskanálnyi friss gyömbért.
Most fagylalt adagolóval porcióztam a tányérokra.
Kis üvegtálkában kínáltam mellé a szaftos kukoricát.
A 15-20 percig pihentetett húsról levágtam a kötözést és nem túl vékonyan felszeleteltem. Tálra rendezve kínáltam az ínycsiklandó köretek mellé.
Igazán különleges és ízletes lett a pecsenye, nagyon jól harmonizáltak hozzá a köretek.
Igazi vasárnapi ebéd lehetőség, érdemes a kipróbálásra!
nagyon finom volt, múltkor hogy elkészítettem, és jó öltet a camambert sajt!!! :)
VálaszTörlésA brie még jobb szerintem, mert nem annyira aromás, mint a camembert. Sokféle sajt jó hozzá, de szerintem a krémes szelídek leginkább! :)
TörlésNyami! Kaphatnék akkor is, ha nem vagyok zsebes ? :-)))
VálaszTörlésIgen, zsebeld be nyugodtan! :))
TörlésDe jól hangzik a recept. Azt hiszem holnap aktivizálom magam. :D
VálaszTörlés