Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2012. február 20., hétfő

Nutella házilag – most pörkölt dióval




Nem ez az első alkalom, hogy házi nutellát készítettem:

Csokoládés mogyorókrém egyszerűen – házi nutella by David Lebovitz



A pörkölt török mogyoróval és mandulával készült házi nutella gyorsan elfogyott. Egyszerű az elkészítése és mondhatom, nagyon finom. Nem olcsóbb, mint a bolti változat, de sokkal magasabb benne a „hasznos” alapanyag tartalom.

Francia palacsintával kínáltam a családnak és kakaós csigát is töltöttem a krémmel. A többi egyszerűen kiskanállal fogyott el. Éppen úgy, ahogyan máshol.

Már nagyon érett a következő adag, a hétégi piaci bevásárlásnál úgy döntöttem, ez esetben dióból készítem. Olcsóbb is és tudtam, nem lesz kevésbé finom.

Szinte egészen úgy készítettem, mint török mogyorós változatot, de emeltem a dió mennyiségén.

Hozzávalók fél liter pörkölt diós csokoládékrémhez:

20 dkg dióbél
10 dkg 70%-os étcsokoládé
10 dkg jó minőségű tejcsokoládé
2 evőkanál akácméz
2,5 dl friss habtejszín
csipet só


A sütőt 180 C fokra előmelegítettem. A tepsire szórtam a dióbelet és 8-9 percig pörköltem. Vigyázat, mert a dió gyorsabban pirul, mint a török mogyoró és a mandula.
Konyharuhába borítottam, összefogtam a konyharuha széleit és finoman, de határozottan dörzsöltem 1-2 percig. Kihalásztam a ledörzsölt héj közül a megpirult dióbelet és késes robotgépben finomra őröltem.
A diónál nem működött jól a kávédaráló, ezért cseréltem le, erre az egyszerű multifunkcionális asztali robotgépre. A morzsát is ebben őrlöm.

A tejszínt a mézzel és a sóval felforraltam és rögtön levettem a tűzről. A csokoládét daraboltam, gőz fölött megolvasztottam. Hozzáadtam az őrölt, pörkölt diót és alaposan elkevertem. Ezután úgy fél deciliterenként adagolva elkevertem a csokoládémasszát a forró tejszínnel. 








Üvegbe töltöttem és hűtőbe tettem.


Az első adagot ezzel a gyönyörűséges és még annál is finomabb kenyérrel szenteltük fel. A kenyérről legközelebb mesélek. 
Egyet azért elárulok, nem csak egyféle kenyeret sütöttem, és mostanában még előállok néhány újabb különlegesnek mondható kenyérfélével. Újabb ötleteim támadtak, úgyhogy érdemes visszatérni! 




8 megjegyzés:

  1. Vacsira kérhetnék egy szeletkét?Tudom, hogy nem éppen jó vacsorára, de mégis!:)
    A kenyér is nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  2. Ez nagyon finom lehet, muszáj kipróbálnom! A kenyér is csábító, várom a receptjét.

    VálaszTörlés
  3. Hát ez nagyon tetszik,a krém is,meg a kenyér is,tökéletes mindkettő!Most rögtön elkészíteném..

    VálaszTörlés
  4. Én is ezer éve tervezem, hogy alkotok valami nutella szerűt, méghozzá dióból, mert abból van nálunk sok. Most megkaptam a végső lökést :) Köszönöm!

    VálaszTörlés
  5. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  6. Az alapból őrölt dióbél is megfelel? Pirítás nélkül vagy serpenyőben pirítva?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem tudom. Bocsánat, de ez olyannyira prémium készítmény, hogy szerintem ez a kis macera a dióbéllel megéri a fáradtságot.
      Egyébként vannak kétségeim, hogy őrlés után jól meg lehet pirítani a dióbelet.
      Minden olajos magvat száraz serpenyőben pirítok és utána őrlöm, vagy késsel vágom durvára felhasználás előtt.
      Bevált módszer, jól működik. Én ezt ajánlom.

      Törlés

Related Posts with Thumbnails