Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

Szakácsolvasókönyv

Az élet úgy hozta, hogy most elindulhatok egy új úton, egy olyan úton, melyhez tehetséget, elkötelezettséget és kitartást érzek. Egy percig sem volt kétséges számomra, hogy az én új utam az írás és a gasztronómia.

Hosszú hónapok óta dolgozom egy szakácsolvasókönyv sorozaton, mely úgy érzem, hogy egy olyan területet céloz meg, melyen még jelenleg is rés van annak ellenére, hogy a gasztronómia az utóbbi időben az egyik legnépszerűbb „iparág” lett.
Míg korábban, mondjuk a múlt században a házi praktikák és receptek egy jó része a házi konyhából elismert háziasszonyoktól származott, ma elsősorban a profik uralják a területet a minőségi piacon, akik nem feltétlenül az átlagos háziasszonyok szempontjai és elvárásai szerint szerkesztik műveiket, leginkább profizmusukkal és ennek rutinjával kápráztatják el őket.
Egyébként a mesterséfek is egészen más ételeket főznek és fogyasztanak otthon, mint amit az éttermekben nap, mint nap megalkotnak.
Én magam is nagy kedvelője és tisztelője vagyok a professzionális műveknek, és séfeknek, viszont a legnagyobb hasznát a hétköznapokban mégis a saját fejlesztéseimnek, konyhaszervezésemnek és jól bevált, valamint adaptált receptjeimnek veszem.
Egy házi konyhában mások az elvárások a lehetőségek és a felszerelések.

Én úgy gondolkodom, hogy a családi konyha a legkisebb, ugyanakkor meghatározó sejtje a közízlés formálásának, amely formálja az éttermi szintű elvárásokat, valamint a vásárlói és fogyasztói szokásokat is.
Valamint a családi konyhából nevelődik ki elsődlegesen a következő generáció ízlése.

Eredeti hivatásom kapcsán a világ több mint 30 országban jártam, ezen országok nemzeti konyhájával volt szerencsém megismerkedni, egyesekkel több szinten is.
A hagyományos magyar konyha ugyanakkor a saját konyhám alappillére, mely jórészt ugyancsak a családi hagyományok átörökítésének eredménye.
A környezetem régen inspirál, tudván, az írás a másik nagy szenvedélyem, hogy mutassak utat háziasszonyoknak kreativitásban, konyhaszervezésben, olyan receptekkel és tanácsokkal, amely sarkallja őket arra, hogy a családban hagyományos és nemzetközi, ugyanakkor modern, és változatos ételeket főzzenek.
Például, hogy vannak ételek a csirkemell és saláta együttes, vagy a gulyásleves és túrós palacsinta összefüggésen túl is.
Hogy bátran próbálkozzanak nemzetközi ízekkel, új alapanyagokkal, vagy hagyományos ételeknél egy új levesbetéttel, vagy körettel, és ismerkedjenek meg új konyhai technológiákkal.
Egy személyre is lehet nagyon jókat főzni, és érdemes is, ugyanakkor akár 20 főre is meglehet főzni otthon is, két kézzel.
Egy jól szervezett konyhában többféle étel képes megszületni és a szakács a dicséretben úszik, nem a boldogtalan izzadtságban.
Gyorsan is lehet nagyon finomat főzni, de a hosszadalmas eljárással készült ételek kiiktatása a házi konyhából éppolyan veszteség, mint a zsírosabb húsfélék maradéktalan likvidálása, amelyek megfelelő főzési technikával a legfinomabbak, legszaftosabbak.
Azoknál, akik rendszeresen főznek igen gyakori probléma és kérdés, hogy már megint mit főzzek. Gyakran ez a tanácstalanság jobban fárasztja a háziasszonyokat, mint maga a főzés művelete.
Jól szervezett táplálkozással, finom ételekkel diétázzunk, ne bogyókkal és extrém forgatókönyvek alapján.
Az elsőrangú ételek és az egészséges táplálkozás elengedhetetlen kelléke és feltétele a megfelelő minőségű, friss alapanyag. Elsősorban a kiváló minőségű magyar termékek, kivételt képez, ha egy étel eredeti, külföldi alapanyagot kíván meg.
A gyermekeink a leghálásabb közönség, van házi pizza, hamburger és ketchup is, ugyanakkor nem ezen ételek kódolt, kizárólagos szeretetével jönnek a világra.
Valamint fontos annak közvetítése, hogy a női emancipáció nem a konyhában hal meg.

Nem vagyok híresség, vagy képzett szakács, alapvetően egy hétköznapi, kétgyermekes családanya, ugyanakkor dolgozó nő, aki nagy háztartás mellett sem adtam alább a családi konyhám koncepciójából az elmúlt 20 évben, hanem egyre csak fejlesztettem.

Ennek jogán szeretnék azoknak utat mutatni, akik nehezebben boldogulnak idő, gyakorlat vagy kreativitás híján ebben a témakörben, úgy, hogy a receptek melletti elmélkedéseim, történeteim révén, még érdekes olvasmányra, inspirációra is találhatnak a könyveimben. Az igazán gyakorlott háziasszonyok is nagyon sok érdekességet és újszerűséget találhatnak meg a kötetekben.

Jelenleg közel 2000 receptem áll feldolgozás alatt a "Nem vagyok mesterszakács" sorozathoz  az alábbi témakörökben:

Kötet I.

A jó kezdéshez: hideg, meleg előételek
Éltető levek: pompás levesművek
A lakomák csúcsa:
- Pecsenyék
- Szárnyas remekművek
- Ínyenc belsőségek
Egyedül nem megy: változatos körítések
Nagyszerű finálé: desszertek, levezető csemegék

Kötet II.
Fenséges reggelik vagy egyszerű vacsorák
Variációk egy témára
Nemzetközi kedvencek
Hagyományos és trendi tini, és gyermekmenük
Kerti partik

Kötet III.
Négy évszak ételei
Ünnepi fogások
Vegetáriánus finomságok
Kalapos csemegék: gombás ételek egész évben
Ételek kabátban: levélbe, papírba, sonkába, bacon-be csomagolva

Kötet IV.
Csak 4 hozzávaló
Gyors ételek 10, 30, 60 perc alatt
Csak egy tepsiben
Csak egy serpenyőben
Villám desszertek

Önálló kötetek:
Tejben, vajban fürdő ínyencségek
Házi kenyerek és édes tészták
A hosszú távú karcsúság titka, szelektív étkezés minden napra

Bízom abban, hogy az első köteteim hamarosan a könyvesboltok polcain mosolyognak  vissza rám, és az olvasóimra!
Related Posts with Thumbnails