Már majdnem megfeledkeztem arról, hogy néhány hete elkészítettem ezt az igazi nyári estebédet. „Több kolbász, mint nap”, szoktam mondani, a szerkesztésre akkor már nem adódott lehetőségem. Pedig ez a vacsora megért egy misét.
A csirkéhez fűszervajat készítettem, ezzel kentem be kívül és belül a tanyasi jércémet. A gyomrát megtöltöttem cikkekre vágott héjas almával és egy fél cikkekre vágott citrommal. Megtűztem a mellénél és ment a grillnyársra majd a faszenes sütőbe.
A fűszervajhoz:
8 dkg vaj
1 kis fej vöröshagyma reszelve
1-1 evőkanál apróra vágott friss: kakukkfű, rozmaring, oregánó, petrezselyem
1 evőkanál durvaszemű tengeri só
1 evőkanál dijoni mustár
1 teáskanál frissen őrölt színes bors
1 citrom reszelt héja
fél citrom leve
Alaposan összedolgoztam a fűszereket a vajjal és az alaposan leszárított csirkét nagyon alaposan kívül-belül megkentem. A maradék fűszervajat pedig a bőre alá kentem.
Felhúztam a grillnyársra és izzó faszénparázs elé helyeztem a grillforgatóra. Két és fél órán át sütöttem.
Nagyobb szemű rózsakrumplikat megmostam, leszárítottam és fóliába csomagoltam. Másfél óra elteltével a parázsba raktam őket.
A zöldségeket is felhúztam nyársra. Kisebb portobellot, piros húsú paprikát, cukkínit, lilahagymát és koktél paradicsomot.
Raitat készítettem a hamuban sült krumplihoz. Görög joghurtba fokhagymát nyomtam, szárazon pirított, őrölt római köménnyel és sóval ízesítettem. A grillcsirke felfogott vajas-citromos-zöldfűszeres szaftját is hozzáadtam és így tálaltam fel a vacsorához.
Amikor a csirke elkészült, fólia alatt pihentettem.
A faszénparazsat kihúztam a rostély alá és a rostélyon néhány perc alatt meggrilleztem a zöldségnyársakat. Addig a csirke pihent annyit, hogy darabjaira szedhettem.
Ez valami olyan gyönyörűséges, hogy még a lélegzetem is elállt, szinte érzem az illatát és az izeket, hmmmm....Mennyei lehetett:)
VálaszTörlésÍgy ahogy van jöhet is vacsira, mert sajnos már ebédeltem :)
VálaszTörlés