Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. május 7., szombat

Tejszínes-kapros tökfőzelék (lisztmentesen) borjúpörkölttel
















Nagyon megörültem a piacon, hogy már kapható zsenge, friss tök. Nem egyszerű a napi menüsort összehangolnom a családom ízlésével, különösen, ha zöldségfélékről van szó. A tökfőzelékért majdnem mind rajongunk, még a kisfiam is, ami meghatározó számomra. Egyedül a férjem nem szívesen eszi meg, így neki mást készítettem.
Jó kilónyi tökből készítettem a főzeléket, már évek óta lisztmentesen készítem. Míg a spenótot és a sóskát besamellel sűrítem, a tökfőzelék esetében még erre az enyhe sűrítésre sincs szükségem.

Hozzávalók 4 adaghoz:

1 kg friss, gyalult tök (vastagra gyalulva)
1 nagy csokor friss kapor
2 dl zsíros tejszín
1 dl tej
1 dl száraz fehérbor
2 közepes fej új főzőhagyma
6 dkg vaj
2 evőkanál muskotályos Tokaji borecet
1-2 evőkanál kristálycukor, ízlés szerint
Só, fehérbors

A tökfőzelékben a másik csodálatos dolog, hogy nagyon gyorsan és könnyen elkészíthető.
Először a főzelék alapot készítettem el. 3 dkg vajban üvegesre dinszteltem az apróra vágott hagymát. Felöntöttem egy dl fehérborral és nagyon alacsony lángon addig sűrítettem, míg a hagyma krémes nem lett. Hozzáadtam a tejszínt és a tejet, sóval ízesítettem, felforraltam, majd alacsony lángon mártássá főztem. Az így elkészült alapot botmixerrel pépesítettem és hozzáadtam a kapor összevágott levelét. Néhány percig alacsony hőfokon főztem, majd félretettem.
A maradék vajon el kezdtem párolni a tököt kevés sóval, fehérborssal, egy evőkanál muskotályos borecettel és a kapor csokorba kötött szárával. A tököt roppanósra pároltam. Ekkorra a kiengedett levének a fele el is főtt. A tököt leszűrtem, a levét felfogtam. Kivettem belőle a kaporszárat, kidobtam. A párolt tököt beletettem a főzelék alapba és lassú tűzön együtt pároltam. Utána ízesítettem sóval, cukorral, borecettel és megfelelő állagúra hígítottam a felfogott lével.


























Már korábban el kezdtem készíteni a borjúpörköltet.
1 kg borjú lapockát apró kockára vágtam. Két fej új főzőhagymát apróra vágtam kevés libazsírban megdinszteltem. Egy evőkanál fűszerpaprikát és egy evőkanál darált pirospaprikát adtam hozzá, majd azonnal a borjúhúst is. Megkapattam a húst, adtam hozzá 3 gerezd átnyomott fokhagymát, sóztam borsoztam és hagytam, hogy levet engedjen. Egy kicsit elfőztem a levét még magas hőfokon, majd hozzáadtam 2 dl száraz fehérbort. Ebben a lében pörköltem félpuhára. Hozzáadtam egy összevágott paradicsomot és paprikát, majd puhára pároltam a húst. Csak az egyik felét használtam fel a főzelékhez feltétnek, a másik feléből tarhonyás hús készült. Erről legközelebb számolok be.










Nem kellett sokat kínálni az ételt, a lányom kétszer is szedett. El is fogyott egyszerre. Még elég drága az új tök, de úgysem tudok ellenállni, ilyenkor minden héten készül tökfőzelék.

3 megjegyzés:

  1. Én is épp tegnap örültem meg az első zsenge töknek :) Ki fogom próbálni ezt az elkészítési módot,nagyon kíváncsivá tett,bár én a rántásos tökfőzeléket is képes vagyok három napon át enni!

    VálaszTörlés
  2. Forgasd a kést a sebben, forgasd :-)))

    Nem lehet kapni főzőtököt, mivel nincs rá kereslet :-( Sebaj, jövőre termesztek a teraszon!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valami flancosabb tökfélét biztosan lehet kapni (csillagtök, vagy olyan kis mini tököcskéket, amit a franciák megtöltenek). Az íze biztosan nagyon hasonló a mezei főzőtökéhez.
      Mindezt csak azért gondoltam tovább, hogy ne maradj ki a jóból! Szerencsére kaporért nem kell a szomszédba menned ... csak a tejfölért! :)))
      Bár, már Spanyolországban is kapni lehet tejfölt, és én mondom, nagyon finomat! ;)

      Törlés

Related Posts with Thumbnails