Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2012. január 31., kedd

Grillcsirke – ahogyan Édesanyám készítette








Vagyis majdnem. Most mesélek egy kicsit, aki csak a receptért jött, az nyugodtan görgessen.

Biztosan sokan emlékeznek rá, sőt biztos vagyok abban, hogy sokan még használják is a klasszikus grillsütőt. Az akkori sütők egyik másikában volt ugyan grillprogram és csirkeforgató, de forró levegő üzemmód nem. A forró levegő üzemmóddal a csirkeforgató kikerült a modern sütőkből. Külön grillsütőt pedig én már nem tartok.

Gyermekkoromban, szinte minden héten ettünk, a klasszikus grillsütőben készült grillcsirkét. Édesanyám nagyobbacska csirkét vett ehhez, olyan másfél kilósat, hogy még jól átsüljön, de elégséges legyen négyünknek.
Biztosan tőle örököltem a fűszerkeverési hajlamomat, ugyanis többféle, saját készítésű fűszerkeverékkel főzött. Egyetlen olyan pontja volt a fűszerkeverékeinek, melyet tinédzser koromtól a saját főztjeimből elhagytam, a delikát.
Akkor ez számított újdonságnak, gondolom ezért alkalmazta előszeretettel. Ugyanakkor számos kurrens fűszert hétköznapi szinten alkalmazott. Nem sok olyan fűszer van saját fűszertáramban most, melyre ifjúkoromból ne emlékeznék.
Igaz, gyermekkoromban már volt lehetőségem a nagy barcelonai piacon vásárolni vele, illetve bejárni egész Nyugat-Európát. Írtam már ezekről a gyermekkori élményekről, például itt:

Fúziós házi grillkonyha, prológus



Ezen utazások és szakmai útjai alkalmával mindig vásárolt fűszereket is. Például a curry-t nagyon kedvelte, számtalan curry-s étel került akkoriban az asztalunkra.

Édesanyám grillcsirkéjének egyik kellemes és különleges pontja a curry alkalmazása. Megturbózta fűszerpaprikával, delikáttal és még ki tudja milyen fűszerekkel, egy biztos, hogy nagyon rendben volt az íze.

De nem csak ennyi volt Édesanyám grillcsirkéjének titka és különlegessége. Az előkészítés során a csirkét megspékelte füstölt szalonnával és vastagabb szeletekre vágott fokhagymagerezdekkel. A csirke máját pedig két részre vágta és a szárnya közé dugta. A saját szaftjával kenegetve – toll kenegetővel – 1,5-2 óra alatt ropogósra, de belül fantasztikusan szaftosra sütötte grillsütőben. A csirkével sült szalonnáért és fokhagymáért komoly harc folyt! :)

Nem volt szándékom egész csirkét venni, de az egyik húspultban a piacon volt egy rakás egy kilogrammos körüli friss, grillcsirkének való. Borjúcombot vettem és kacsamájat, végül mondtam a hentesnek, hogy adjon egy csini csirkét, nem bírtam megállni, hogy ne vegyek egyet.
Hétvégén megfőztem a friss húsokat, a csirkét hétfőre tartogattam. Ilyenkor kisebb adagok is elégségesek vacsorára.

Mivel nekem nincs grillforgató a sütőmben – de a faszenes sütőmben van, úgyhogy faszénen sült grillcsirkét mutattam is már be – ezért ki kellett terítenem a csirkét, hogy minden oldalán jól meg tudjam sütni.
A gerinccsontja mellett csirkeollóval átvágtam, a hátára fordítottam és jól rányomtam. Így kiterül szépen a csirke.
Tőlünk nyugatabbra kivágják a gerinccsontot is, de én nem leszek bolond, hogy lemondjak ezekről a falatokról. Nekem ugyanis ezek a kedvenceim. A szaftos, szopogatni való húsos csontok.

Nem készítettem fűszerkeveréket ez esetben, hanem sóztam és frissen őrölt borssal megszórtam a csirkét. Ezután curry porral szórtam meg, de csak enyhén.
4 vékony szeletet szeltem jóféle húsos, füstölt szalonnából. Ez az ízesítés fő attrakciója ugyanis. No, és a 4 hatalmas gerezd fokhagyma, amit most csak két-két darabra vágtam.
A szalonnacsíkokat és a fokhagyma darabokat a mellek és a combok bőre alá dugdostam.

Libazsírral kikent cserépbe ültettem a csirkét és 180 C fokon el kezdtem sütni. Amikor kiengedte a zsírt és a szaftot, akkor meglocsoltam vele. Ezután 10 percenként locsoltam, addig, amíg egy óra el nem telt.
Ekkor 200 C fokra emeltem a hőt, és 2-3 percenként locsolgatva 10 perc alatt szépen megpirítottam. 

















Amolyan "szégyellősen" a deszkára ültettem, fóliával nem szorosan betakarva pihentettem 10 percig, majd részeire szedtem.







Ízletes, könnyű vacsora volt, szívből ajánlom kipróbálásra ezt a családi receptet!

A reggel sült félbarna gyökérkenyerem durcás végeit a csirke szaftjába mártogattam, megraktam a sült szalonnával és fokhagymával. Igazi ínyencfalat volt a csirke mellett! 





16 megjegyzés:

  1. Már vártam ezt a receptet, mert nagyon szeretem a grillcsirkét, de így még nem készítettem... majd most. Nekem van a sütőmben csirkenyárs, de még nem próbáltam ki, talán most, egyébként én is így szét szoktam teríteni a csirkét:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha lenne a sütőmben csirkenyárs, azért nem teríteném ki a csirkét, mert jómagam a farhát szerelmese vagyok. Ha egyben sül a csirke, a szépen részeire lehet bontani.
      Ha kiterítjük viszont, jó félórával gyorsabban sül meg! :)

      Majd számolj be hogyan ízlett! :)

      Törlés
    2. Szombaton a te recepted alapján készült a grillcsirke. Finom szaftos, omlós lett, az egész családnak nagyon ízlett.

      Törlés
    3. Nagyszerű! Nagyon örülök neki! :))

      Közben rátaláltam egy másik grillcsirkére is, amit még kora ősszel készítettem, majd még az is lehozom.
      Ott egy kicsit jobban belenyúltam a fűszerezésbe! :)

      Törlés
  2. Só, bors, curry - és egy evőkanál MÉZ! Ez az én variációm grillcsirkére. Isteni! (Ja, és nem lesz édes!)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen! Mézzel biztosan isteni, és szép máz is sül rá vele.

      Most kaptam méhész barátunktól méz utánpótlást, úgyhogy következik nálam a mézes élet:) készülök bemutatni a mézeit, elérhetőségeket is fogok feltenni, hol lehet hozzájutni! :)

      Törlés
  3. Nagyon szeretem a grillcsirkét:-)) Kedvencem minden formában a far-hát..
    Nekem még meg van anyukám NDK grillsütője, csirke forgatóval, nyársakkal, tetején tálcával a köretnek. Imádom:-)) Az írás kiváló, a kenyered és a csirke gyönyörű:-)) Nekem a mostani légkeveréses sütőben nagyon bevált a sörös dobozon sült csirke. Belülről párásítja a sör, nagyon szaftos, bőre ropogós.
    Tunkolás a legjobb az egészben:-)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kata, mi nagyon egy húron pendülünk! :)

      Minden szavaddal egyetértek! Nekem van még egy álló csirkesütő alkalmatosság, amire rá kell ültetni a csirkét ... :)
      Annyi a bajom vele, hogy akkor a magasan lévő része jobban pirul, az alsó kevésbé.
      Az NDK grillsütő szerintem is zseniális, ha lenne nekem, akkor rendszeresen használnám! :)

      Törlés
  4. Nincs grillsütőm, de 1 kg són ugyanezt a hatást el lehet érni szerencsére. Jó a fűszerezés, és gyönyörű, élethűek a fotók!!!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Régen sütöttem már són csirkét, de tényleg nagyon finom!

      Kóstold meg ezt a spékelt-curry-s csirkét, mert nagyon finom! :)

      Törlés
  5. ...őszintén remélem, még mindig készíti! Igaz, korosodván -személyes tapasztalat-, az Édesanyák egyre "szűkítik" (erejük fogytán szűkíteni kényszerülnek!) konyhai repertoárjukat... Érthető és szomorú... És nem lehet reprodukálni megszokott készítéseiket...

    VálaszTörlés
  6. Mostanában nem ettem nála grillcsirkét, ami azért nem baj, mert kellenek nosztalgikus ételek a gyermekkorból, melynek múltba nyúlik az élménye! :)
    Anyukám még mindig nagyon aktív a konyhában, sőt, kísérletező típus. Ráadásul Édesapám cukorbeteg és magas a koleszterin szintje, így Anyukám kész dietetikus is egyben! :)

    VálaszTörlés
  7. Hm!Érdekes amit írsz és nekem is eszembe jutott,hogy a szárnya közé bedugott máj az lehet,hogy Debrecen környéki szokás?A szüleim Kismarjából származnak és ott a nagyanyáim is mindig így csinálták,igaz nem a grill(hol volt akkor még grillcsirke?:-)hanem a rántott csirkét.Milyen finom is volt az!Máshol még nem találkoztam az ilyen turbós csirkeszárnnyal.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, lehetséges! Amikor azt hiszem valamire, hogy ez "természetes", akkor gyakran kiderül, hogy kifejezetten tájjellegű. Ez ebben a nagyszerű, hogy kijön szóba! :)

      Nézz bele ebbe a spenótfőzelékbe, amikor közzé tettem, akkor kiderült, hogy mifelénk készítik így. Mások is. Kíváncsi vagyok arra, hogy kóstoltad-e már így:

      http://nemvagyokmesterszakacs.blogspot.com/2010/09/retro-kajak-kicsit-maskepp-avagy-ismeri.html

      Törlés
  8. Ahogy leírod!Nem találok szavakat!A fokhagymáért nálunk is harc folyik mindig.:)
    Valahogy a currytól idegenkedem, de most már rá kéne szánnom magam, hogy használjam, mert csupa jót írtok róla.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az a lényeg, hogy először nagyon keveset használj belőle. Nekem az a tapasztalatom, hogy a rozmaring, zsálya, curry ízétől azért idegenkednek sokan, mert túlzott mértékű a használata!

      Erős, aromás fűszerekkel szerintem óvatosan kell bánni! :)

      Törlés

Related Posts with Thumbnails