Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2012. április 22., vasárnap

Rakott krumpli ínyenc módra: medvehagymás-baconos tojáskrémmel, ízesen, krémesen










Most mindenki, aki fogyókúrázik és szelektíven étkezik, nézzen félre, mert ez a rakott krumpli se nem fogyókúrás, se nem felel meg a szelektív étkezés szabályainak.

A jó hírem viszont az, hogy mérhetetlenül finom, mi több, ha megkóstoljuk, az evését egyszerűen nem lehet abbahagyni.
Kimondhatatlanul örülök annak, hogy olvasóimmal maximálisan egyezik az ízlésünk, ugyanis az egyik legtöbb elégedett visszajelzést rendhagyó rakott krumpli receptjeim kapcsán kapom.

Ahogyan már elmondtam korábban, nem vagyok a „klasszikus”, zárt rétegekben összeállt, nyögvenyelős rakott krumpli híve. Még akkor sem, ha azt mondjuk rá, hogy az a hagyományos. Egészen biztos vagyok abban, hogy sokan éppen ezért nem sorolják kedvenc ételeik közé.

Szívesen készítem kolbásszal, de nem riadok vissza semmilyen más ízletes töltelék alapanyagtól sem, mint ahogyan jelen esetben sonkás-baconos tojáskrémmel töltöttem, amit medvehagymás alappal ízesítettem. Nem vagyok kényszeres felhasználó a divatos alapanyagok tekintetében, sokkal inkább a szezonalitás, mint az extrém elképzelések szerinti felhasználás vezérel. 
A medvehagyma egy nagyszerű, és hagyományos alapanyag, mely feledésbe merült a csiriz főzelékes, vegeta korszakban és mostanában méltán reflektorfénybe került. De ez nem jelenti azt, hogy most a medvehagymát is medvehagymával kell enni, inkább szépen, természetesen visszaépíteni az étkezésünkbe.

Ennek a medvehagymának pedig története is van. Történt ugyanis, hogy egy kedves gasztroblogger fiatalember felajánlotta nekem, hogy szed egy nagy öl medvehagymát a mecseki erdőkben és elküldi nekem.
Egy napon csengetett a postás és nagy csomagot hozott nekem, egy nagy csomó harmatosan illatozó medvehagymával a doboz gyomrában.

Köszönöm szépen Krisztián! Amikor ilyen mérhetetlenül kedves gesztus, meglepetés ér, bevallom, nem találok szavakat!
Krisztián a Tejbegríz blog szerzője és igazán ígéretesen tehetséges és tüneményes fiatalember, üdítő a tudat, hogy még vannak ilyen fiatal Grál-lovagok. Annál is inkább, hiszen lassan eladósorba kerülő lányom van, így ez a tudat megnyugtat.

Úgyhogy biztosítok a felől mindenkit, hogy nem ez az utolsó medvehagymás ételem mostanában.

No, mindent elmeséltem, már csak a recepttel maradtam adós, de máris rátérek.

Hozzávalók egy közepes méretű cseréptálnyi rakott krumplihoz (kb. 6 adag):

5 db nagyobb, sárga húsú burgonya (ezt az eresztést most anyósomék saját terméséből kaptam)
8 db keményre főzött tojás
2 db nyers tojás szétválasztva
20 dkg vékonyra szelt bacon
20 dkg főtt sonka
1 közepes fej vöröshagyma
20-25 szép nagy medvehagyma levél
8 dkg vaj
3 dl zsíros tejföl
2 dl zsíros tejszín
Só, frissen őrölt bors

A krumplit héjában megfőztem jó sós vízben. Egészen más a sós vízben főzött héjeas krumpli íze. Még forrón meghámoztam és félretettem.

A vaj felében először az apróra vágott bacon felét sütöttem meg, majd hozzáadtam az összevágott sonkát is. Nem kell túlsütni, mert kiszárad.
A vaj másik felében megdinszteltem az összevágott hagymát, majd hozzáadtam az összevágott medvehagymát és azt is megdinszteltem közepes tűzön.
A tojásokat finomra reszeltem és elkevertem a hagymával és a sonkával, baconnal. Sóval, borssal ízesítettem. Végül finoman elkevertem a felvert tojásfehérjével.

A tejfölt elkevertem a tejszínnel és a tojássárgájákkal, sóval, borssal ízesítettem.

Kivajaztam a cserepet, majd leraktam vékony karikára szelve a krumpli egyharmadát. Sóztam, borsoztam. Megkentem a baconos tojáskrém felével, majd meglocsoltam a krém egyharmadával.
Ismét leraktam egy sor krumplit (sóztam, borsoztam), a krém másik felét és meglocsoltam krémmel. Ismét egy sor krumpli következett, melyet sóztam, borsoztam és meglocsoltam a maradék krémmel.
Reszeltem rá pecorino romanot, ami parmezán is lehet. Megszórtam a vékony csíkokra vágott bacon másik felével.
180 C fokon 35 percig sütöttem. 10 perc múlva tálaltam fel. 














Hirtelen ötlettől vezérelve készült éppen eképpen ez a rakott krumpli, de, hogy nagyon ízletesre sikeredett, az egyszer biztos.

Szívből ajánlom kipróbálásra, de minimum ekkora adagban! :)





7 megjegyzés:

  1. Ez nagyon finom lehetett! Nagyon szeretem a rakott krumplit és a medvehagymát. Starfi pedig egy tényleg kedves és nagyon ígéretes fiatalember. Szedek is holnap a szomszédban csomó medvehagymát és csinálok ilyen rakott krumplit.

    VálaszTörlés
  2. Alexa! Ez fenséges lehet! Gazdag , és finom hozzávalókkal! A múlt héten tortillát sütöttem a te recepted alapján, ami nagy sikert aratott, köszönöm a receptet!!! És cukik a kis pitypangok a háttérben:)))
    Starfi pedig tényleg egy lovag:))))

    VálaszTörlés
  3. Szépséges és finomságos is lehet :-)
    (Ettore Bugatti híres mondása szerint ami nem szép... :-)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon jól hangzik guszta, éhes is lettem:))

    VálaszTörlés
  5. Muszáj volt tegnap megcsinálnom, zseniális!! Nagyon szeretem a receptjeid, a stílusod, sokmindent próbáltam is már, de ez most egyértelműen az első :-) alig várom az ebédidőt :-)

    Zsuzsa

    VálaszTörlés
  6. nézem a blogom statisztikáját és meglepődtem, milyen sokan jönnek tőled. idejövök, hát csak most látom! :D :D nagyon-nagyon szívesen tényleg és köszönöm a kedves szavakat! a lánykérdésre pedig visszatérünk... :P :D :D még sok-sok medvehagymás örömöt kívánok! :))

    VálaszTörlés
  7. Állítólag nálunk is megterem - a medvehagyma - de még nem sikerült azonosítanom. Ami pedig a rakottkrumplidat illeti, nagyot nyeltem (mint soxor máskor.)
    :-)

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails