Néhány hete mutattam be egy egyszerű, de annál nagyszerűbb megoldást grillcsirkére:
Grillcsirke – ahogyan Édesanyám készítette
A gerinccsontjánál kettévágtam a csirkét és egyszerűen rányomtam, hogy kiterüljön. Cseréptálban sütöttem meg.
Korábban egy másik megoldást alkalmaztam a grillcsirke kifeszítésére, hogyha tepsiben sütöm, akkor biztosan megtartsa az alakját.
Többféleképpen is szoktam fűszerezni a grillcsirkét. Találtam néhány képet grillcsirke előkészítéséről, amikor a bőrét is bevagdostam és vajjal kentem át alaposan kívül és belül is. Csak sóztam és borsoztam, a csirke alá pedig citromot, vöröshagymát és fokhagymát raktam.
Ez esetben fűszeresebben készítettem, mint az előzőekben bemutatottakat. A gerinccsontjánál átvágott és kiterített, karddal (fém grillnyárssal) kereszt irányban átszúrt, s ezzel kifeszített csirkét fűszereztem. Sóval, borssal, curryvel, füstös fűszerpaprikával (Pimentón de la Vera – magyar fűszerpaprikával helyettesíthető) durvaszemű fokhagyma granulátummal. A bőre alá húsos füstölt szalonna szeleteket és kettőbe vágott fokhagyma gerezdeket dugdostam.
A tanyasi jércém háját levettem és kisütöttem. Ezt csorgattam a tepsire, hogy kikenjem vele, majd a maradékkal meglocsoltam a tepsire fektetett, fűszerezett csirkét.
Egy nagy csomó zöldfűszert összekötöttem: néhány kakukkfű és rozmaring ágat és egy csokor simalevelű petrezselymet. A csirkét megemeltem és a zöldfűszerekre visszaültettem.
Még úgy 50 percig sütöttem, amíg a bőre ropogósra sült, de belül szaftos maradt, és omlós lett. A combtőnél szoktam ellenőrizni, illetve a mellét a szárnynál, hogy megsült-e rendesen. Nem érdemes egy perccel sem továbbsütni, mert akkor kiszárad és nem lesz szaftos.
A csirkét deszkára emeltem, kihúztam a nyársakat belőle és lazán fóliával lefedtem, hogy pihenjen, mielőtt felszeletelem. A krumplikat melegen tartottam tálalásig.
A tepsiben maradt pecsenyezsírt szűrőn átszűrtem. Két zöldhagymát összevágtam, 5 dkg füstölt sajtot és 10 dkg világos cheddar sajtot finomra lereszeltem. 4 dl tejföllel elkevertem a pecsenyelevet, a sajtot és a hagymát. Ezt az öntetet terveztem a krumplihoz.
Olyan nagyszerű ötlet volt, hogy a csirke és a körete is egyszerre készült. A pecsenyelé pedig fantasztikus színt és ízt vitt a krumpli mellé szánt öntetbe.
A csirkét daraboltam, a sült szalonnával és sült fokhagyma gerezdekkel tálra rendeztem. A krumplikat kicsomagoltam, keresztben mélyen bevágtam és a közepébe jó adag öntetet kanalaztam. Így tálaltam fel mindenkinek a saját tányérján.
Mire megszerkesztettem ezt a bejegyzést, olyan éhes lettem, hogy szívem szerint már kardra is hánynám a következő grillcsirkét! A képeket látván érzem a grillcsirke ízét a számban, illatát az orromban. Úgy tűnik, nem sokat várat magára a következő grillcsirke! :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése