Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2012. február 16., csütörtök

Kardra hányt grillcsirke héjában sült krumplival, füstölt sajtos-zöldhagymás öntettel








Néhány hete mutattam be egy egyszerű, de annál nagyszerűbb megoldást grillcsirkére:

Grillcsirke – ahogyan Édesanyám készítette


A gerinccsontjánál kettévágtam a csirkét és egyszerűen rányomtam, hogy kiterüljön. Cseréptálban sütöttem meg.


Korábban egy másik megoldást alkalmaztam a grillcsirke kifeszítésére, hogyha tepsiben sütöm, akkor biztosan megtartsa az alakját.
Többféleképpen is szoktam fűszerezni a grillcsirkét. Találtam néhány képet grillcsirke előkészítéséről, amikor a bőrét is bevagdostam és vajjal kentem át alaposan kívül és belül is. Csak sóztam és borsoztam, a csirke alá pedig citromot, vöröshagymát és fokhagymát raktam.





Ez esetben fűszeresebben készítettem, mint az előzőekben bemutatottakat. A gerinccsontjánál átvágott és kiterített, karddal (fém grillnyárssal) kereszt irányban átszúrt, s ezzel kifeszített csirkét fűszereztem. Sóval, borssal, curryvel, füstös fűszerpaprikával (Pimentón de la Vera – magyar fűszerpaprikával helyettesíthető) durvaszemű fokhagyma granulátummal. A bőre alá húsos füstölt szalonna szeleteket és kettőbe vágott fokhagyma gerezdeket dugdostam.










A tanyasi jércém háját levettem és kisütöttem. Ezt csorgattam a tepsire, hogy kikenjem vele, majd a maradékkal meglocsoltam a tepsire fektetett, fűszerezett csirkét.
200 C fokra előmelegített sütőben megkapattam a csirke bőrét, úgy 20 perc alatt. A tepsi alá, a sütő aljába tettem a lesikált, fóliába csomagolt krumplikat és csökkentettem a hőt 180 C fokra.

Egy nagy csomó zöldfűszert összekötöttem: néhány kakukkfű és rozmaring ágat és egy csokor simalevelű petrezselymet. A csirkét megemeltem és a zöldfűszerekre visszaültettem.
Még úgy 50 percig sütöttem, amíg a bőre ropogósra sült, de belül szaftos maradt, és omlós lett. A combtőnél szoktam ellenőrizni, illetve a mellét a szárnynál, hogy megsült-e rendesen. Nem érdemes egy perccel sem továbbsütni, mert akkor kiszárad és nem lesz szaftos.
















A csirkét deszkára emeltem, kihúztam a nyársakat belőle és lazán fóliával lefedtem, hogy pihenjen, mielőtt felszeletelem. A krumplikat melegen tartottam tálalásig.

A tepsiben maradt pecsenyezsírt szűrőn átszűrtem. Két zöldhagymát összevágtam, 5 dkg füstölt sajtot és 10 dkg világos cheddar sajtot finomra lereszeltem. 4 dl tejföllel elkevertem a pecsenyelevet, a sajtot és a hagymát. Ezt az öntetet terveztem a krumplihoz.
Olyan nagyszerű ötlet volt, hogy a csirke és a körete is egyszerre készült. A pecsenyelé pedig fantasztikus színt és ízt vitt a krumpli mellé szánt öntetbe. 







A csirkét daraboltam, a sült szalonnával és sült fokhagyma gerezdekkel tálra rendeztem. A krumplikat kicsomagoltam, keresztben mélyen bevágtam és a közepébe jó adag öntetet kanalaztam. Így tálaltam fel mindenkinek a saját tányérján.

Mire megszerkesztettem ezt a bejegyzést, olyan éhes lettem, hogy szívem szerint már kardra is hánynám a következő grillcsirkét! A képeket látván érzem a grillcsirke ízét a számban, illatát az orromban. Úgy tűnik, nem sokat várat magára a következő grillcsirke! :)







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails