A férjemmel állandó küzdelemben állok a fokhagymával
kapcsolatban. Amikor elutazik, azonnal pirítok egy hatalmas karéj kenyeret,
fokhagymával centi vastagon bedörzsölöm, megkenem libazsírral és komótosan,
hogy minden falatot kiélvezzek, belakmározom. J
Ez az oka, hogy mostanában gyakrabban készül mustárpáccal tarja pecsenye. Persze nem elégedetlenkedek, hiszen így is szép számmal
mutattam már be cigánypecsenyét, amikor készítek, persze a férjem is ki(v)eszi
belőle a részét, jóízűen elfogyasztja.
Cigánypecsenyét kevés fokhagymával nem érdemes készíteni,
hiszen ez a sava-borsa. Úgyhogy a cigánypecsenye nálam a toplista élén van. Mindig kicsit másképpen készítem, a változatosság
gyönyörködtet, ami állandó az a fokhagyma és a cseréptál.
Cigánypecsenye -
cserépben sült héjas krumpliágyon, szalonnás babrőzsével
Cigánypecsenye –
fokhagymás tarjapecsenye cserépben
Most annyiban változtattam, hogy a paprikás-fokhagymás paszta
mellé, amivel a húst bepácolom sütés előtt már a lisztbe nem tettem
fűszerpaprikát, amiben a pácolt tarjaszeleteket megforgatom mielőtt a
serpenyőbe kerül. Gondoltam, minél kevesebb fűszerpaprika érintkezik forró
zsírral, annál kevesebb az esélye, hogy megég a paprika.
Hozzávalók 4 adaghoz:
4 szelet, egyenként 18-20 dkg-os csont nélküli sertéstarja
2 evőkanál liszt
mangalica zsír, ami a kakastaréjból kisül, ha szükséges megpótolva
A fokhagymás páchoz:
8 gerezd fokhagyma
½ teáskanál frissen őrölt bors
1 ½ teáskanál frissen őrölt Himalája só
4 szelet mangalica kolozsvári szalonna a kakastaréjhoz
Először a fokhagymás pácot készítettem el. Az áttört
fokhagymát elkevertem a sóval és a borssal és megvártam, míg nagyon krémes
lesz. Ekkor megkentem vele az enyhén klopfolt csontos tarjaszeleteket és
hagytam 2 órán át pihenni a hűtőben lefedve.
Közben előkészítettem a hagymás steakburgonyát cserépben,
hiszen erre rendezve az elősütött tarja szeleteket fogom készre sütni a
cigánypecsenyét.
Vastagaljú serpenyőben félig kisütöttem a kakastaréjokat,
kiemeltem és mindkét oldalán hirtelen átsütöttem benne a lisztben megforgatott
tarja szeleteket.
A tarja szeleteket a már kész krumplira rendeztem és
meglocsoltam a visszamaradt pecsenyezsírral.
Úgy 20 percig, 200 C fokon sütöttem a cserépben a
cigánypecsenyét a hagymás krumpliágyon.
Mindig a cserépben tálalom fel, onnan porciózom.Most is édes-ropogós káposztasalátát kínáltam mellé.
A sütőben nem kell lefedni a húst, jól értelmezem. Éva
VálaszTörlésNem, semmiképpen sem! :)
Törlés