Imádjuk a jól bevált szendvicskenyeremet és hamburger zsemléimet, melyek éve óta, hétről hétre terítékre kerülnek. Engem mégis mindig
hajt az újítási vágy, nem jobbat vagy szebbet, de időről időre egy kicsit mást
is szeretnék készíteni.
Minden nap főzök, ezért nem elégít ki, hogy egy-egy jól
bevált ételsort időről időre újra megfőzök, egy-egy jól bevált kenyeret,
zsemlét, kiflit megsütök, állandóan keresem az újdonságokat, amivel meglephetem
kosztosaimat.
Jelentem, hogy most is sikerült, ugyanis napok óta nem tudom
levenni napirendről az ebben a zsemlében tálalt finomságokat a családom
kívánságára. A Kisfiam csak ennyit mondott az első tálalásnál: „Anya, ez
mennyei volt!”
Nem kell valami nagyon bonyolultra gondolni, az igazán nagy
sikerek gyakran kis dolgokban lakoznak. Olyan zsemlét akartam sütni, ami nem
nagyon kenyér, nem nagyon kalács, nincs fényesre lakkozva a teteje és univerzális
a felhasználása. Nos, ez kerekedet ki – szó szerint – belőle:
Hozzávalók 8 zsemléhez:
42 dkg kenyérliszt BL 80
1,5 dkg friss élesztő
125 ml langyos tej
125 ml szobahőmérsékletű víz
1 tojás
2 evőkanál olaj + 1 evőkanál a
dagasztáshoz
2 evőkanál nádcukor
1 teáskanál só
1 evőkanál langyos vaj a kenéshez
szezámmag, parmezán, oregánó a
szóráshoz, (opcionális)
A langyos tejben elmorzsoltam az élesztőt,
hozzáadtam egy evőkanál cukrot és felfuttattam. Közben a tojást, az olajat, a
másik evőkanál cukrot, a sót és a vizet alaposan elkevertem. A vizes
hozzávalókat hozzáadtam a liszthez és összeállítottam a tésztát. 10 percig
letakarva pihent, majd hosszasan, könnyedén megdagasztottam. Addig, amíg
bársonyos, homogén, engedelmes tésztát nem kaptam.
Lefedve 1 órán át pihentettem. Szépen
meg is kelt. Lisztezett deszkára borítottam, 8 részre vágtam és kis cipókat
formáztam. Magasakat.
Sütőpapírral bélelt tepsire
rendeztem és ruhával letakarva 30 percig + amíg a sütő 190 C fokra fel nem
melegedett kelesztettem.
Megkentem mindegyiket olvasztott vajjal, néhányat
megszórtam szezámmaggal, néhányat reszelt parmezánnal és oregánóval és betoltam
16 percre a sütőbe.
Rácson hagytam hűlni őket. Puha, könnyű, nagyon ízletes zsemlék,
melyek több napig is frissek maradnak nylon zacskóban!
Megtöltöttem a zsemléket mindenféle finomsággal, de erről legközelebb mesélek!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése