Nem most készült ez az ínycsiklandó finomság, mostanában a
tavaszi karcsúsítás jegyében étkezünk. Hiszen tavasz van. J
Egyébiránt nem „veszélyes” fogás, mindössze annyi zsiradék
marad az oldalasban, mely segít hasznosítani a zsírban oldódó vitaminokat,
úgyhogy nem beszélnék senkit le róla, hogy akár holnap nekiálljon. Már, ha
beszerez egy éppen csak vékony csíkban zsíros oldalas darabot. Ez közel sem oly
egyszerű, hiszen az a tapasztalatom, hogy a vastag, zsíros oldalas a nyerő a
vásárlók és így a hentesek körében is. De ki lehet fogni.
Nem e miatt a fogás miatt szereztem be a fent említett
oldalast, hanem mert karajcsont társaságában akartam húslevest főzni belőle.
Ettem már oldalasból főtt húslevest és mondhatom, hogy nem sokkal marad el a kapirgálós tyúkból készült levestől. Nálam stabilan a második helyen van.
Most a második fejezettel indítok, ugyanis nagyjából
hagyományosan (némi plusz fűszerezéssel) megfőztem az oldalast a levesben. Pihentetés
után leszűrtem, az oldalas darabokat kiszedtem, egy jó adagot még frissen,
melegen megettem, majd a maradék főtt oldalast további hasznosításra félre
tettem, azaz hagytam kihűlni.
Nálam igazából nincs maradék, hiszen mindent igyekszem még
frissében hasznosítani. Előre tudtam, hogy úgy 1 kg levesben főtt oldalassal
kell majd valamit kezdenem, hogy még ereje teljében hasznosíthassam. Mondhatom,
hogy ezer százalékig sikerült. Bevallom, hogy az óta több alkalommal is
elkészítettem és mindannyiszor csak tarol, és tarol és tarol.
Nem bonyolult az eljárás.
A levesben főtt tyúkot is mindig megsütöm, hiszen rajtam
kívül más nem nagyon eszi a főtt húst a családban. Értékes, tanyasi,
kapirgálósból főzöm, ami nem tréfadolog. Minden morzsája kincset ér irtózatosan
finom. Azok, akik a levesben főtt és utána sütött húsra húzzák a szájukat, azok
vagy nem tudják jól elkészíteni, vagy nem ettek még ilyet. Úgyhogy ajánlom
figyelmükbe.
Visszatérve az oldalashoz, hagytam kihűlni és leszáradni a
darabolt, főtt oldalast, majd frissen őrölt Himalája sóval, színes borssal,
köménnyel fűszereztem. Nem kell spórolni a sóval, lehet jó ízes.
1 kg oldalashoz lehet számítani 5-6
nagy gerezd fokhagymát, amit fokhagymaprésen átnyomtam. Megsóztam és hagytam, hogy
krémes állagúvá váljon. Alaposan megkentem vele az oldalas darabokat és hagytam
egy-két órán át állni, majd mangalicazsírral kikent tepsire rendeztem.
200 C fokra előmelegített sütőbe
toltam és pirosra, ropogósra sütöttem. Az utolsó 5-10 percben grill-forró
levegő programra váltottam, hogy még ropogósabb legyen, még több zsiradék
kisüljön belőle.Néhányszor meglocsoltam a zsírjával.
Krumplipürével, káposztasalátával,
friss, kovászos kenyérrel tálalva a legfinomabb csemege. Ízletes, ropogós, omlós.
Érdemes frissen, melegen elfogyasztani!
Nagyon szépek az oldalasok , így levesben főve érdekes , valószínű hogy diétásabb mint úgy általában megsütve . Részemről párolt vörös káposztával a nyerő ./a lehető legkevesebb CH , ami még nem megy az élvezet rovására /
VálaszTörlésA köretajánlatot vagylagosan ajánlottam fel, én fehér káposzta hívő vagyok, de lilakáposztát is tudok Neked ajánlani mellé! :)
Törléshttp://nemvagyokmesterszakacs.blogspot.hu/2011/12/szilveszteri-menuajanlat-parolt.html
Nagyon rendben van az a lila káposzta is amit ajánlottál , ez a kettő így számomra tökéletes !
TörlésÖrülök, hogy kedvedre tehettem! :)
TörlésEz így jó, ahogy van!!! Bármelyik dinsztelt káposztával :)
VálaszTörlés