Hazudós vagyok, mert azt mondtam néhány napja, hogy idén nem
sütök fánkot a farsangi időszakban. Megszántam a családot és sütöttem.
Olyannyira elkapott a hév, hogy egy új receptet raktam össze.
A Kisfiam nem
győzte dicsérni, míg a fánkokat tömte a szájába egyiket a másik után. J
Éppen csak megkóstoltam, hiszen még egy pár napig
szénhidrátmentes diétán vagyok, nos, valóban nagyszerűre sikeredett ez a fánk
recept.
Hozzávalók 16 darabhoz:
42 dkg langyos, átszitált liszt + valamennyi a szóráshoz és
a deszkára
2 dkg szobahőmérsékletű élesztő
2 dl langyos tej
3 tanyasi tojássárgája (ettől méz sárga a tészta)
5 dkg langyos, olvasztott vaj
10 dkg porcukor
1 evőkanál vaníliás porcukor (vagy 2 csomag vaníliás cukor,
bolti)
1 evőkanál baracklekvár
1 evőkanál barackpálinka
1 evőkanál olaj a dagasztáshoz
Megtanultam, hogy a jó fánk tésztához minden hozzávalónak
langyosnak, szobahőmérsékletűnek kell lennie, mert lényege, hogy ez a kissé
ragacsos tészta megfelelően megkeljen. Ha jól megkel a tészta, akkor a fánk
sütés közben úgy megnő, mint egy nyíló rózsa és ettől lesz habkönnyű.
A tejben egy teáskanál porcukorral megfuttattam az élesztőt. Összeállítottam a tésztát az összes hozzávalóból majd lapáttal felvakartam a dagasztó
tálról a tésztát. Alá is liszteztem és meg is szórtam valamennyivel, nem kell
túlzásba esni, de annyi szükséges, hogy 10 perc múlva rendesen meg tudjuk
dagasztani, ne ragadjon. 10 perc múlva meglocsoltam egy kis olajjal és addig
dagasztottam, amíg bársonyos, engedelmes, fényes tésztát kaptam. Valahogyan
érzi azt az ember, amikor kezd gyakorlottá válni, hogy mikor elég a
dagasztásból.
Lefedve, langyosra melegített sütőben 1 órán át kelesztettem.
Szépen meg is kelt. Alaposan lisztezett deszkára borítottam, a tészta felszínét
is megszórtam, olyan 2,5-3 cm magasra gyengéden kinyújtottam, majd 8 cm átmérőjű
szaggatóval kiszaggattam.
Lisztezett deszkán hagytam kelni még 40 percen át
ruhával letakarva, majd közepesen forró mogyoróolajban egyik oldalán kb. 1
percig fedő alatt, majd megfordítva kicsit kevesebb, mint 1 percig fedő nélkül
sütöttem. Persze ez serpenyő és hőfokfüggő, úgyhogy egy lapáttal nyugodtan alá
lehet nézni, hogy megfelelően megsüljön, de ne égjen meg.
Papírtörlőre szedtem őket és még langyosan feltálaltam
ebédre, desszert gyanánt, majd az ötórai tea méltó kísérőjévé is vált! J
Uhhhh bámulatosan szép lett, szívesen beleharapnék :) Imádjuk a fánkot :)
VálaszTörlésTöbbféle receptet is próbáltam és sosem lett az igazi. Ez viszont elsőre sikerült és nagyon finom és puha lett! Köszönöm!
VálaszTörlésSzia!
VálaszTörlésUgyan nem mai a recept, de én most akadtam rá. Megsütöttem, és a LEGJOBB FÁNK recept címet nyerte el nálam, sütés után pár óra alatt mind elfogyott! Mostantól csak ezt sütöm. Valóban puha, könnyű, lágy, egyszerűen tökéletes. Ilyennek kell lennie egy finom fánknak, ezer köszönet érte!