Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. július 30., szombat

Csúnya, de nagyon finom: étcsokoládés kelt csiga



Néhány hétig nem a saját konyhámban sütöttem-főztem. Volt, hogy olyan ételeket is készítettem, melyekhez nem álltak rendelkezésemre az otthon megszokott konyhai eszközök, mégsem mondtam le róluk. Ezek a kelt csigák szó szerint kézi munkával készültek, ugyanis sem nyújtódeszka, sem nyújtófa nem állt rendelkezésemre. Kézzel lapogattam ki a tésztát és úgy tekertem fel. Nem lettek olyan szépek küllemre, mint a legutóbbiak itthon, de mondhatom, hogy nagyon finomak voltak.

Most 14 nagy csigát készítettem 30 dkg lisztből.

Hozzávalók:

30 dkg átszitált finomliszt

1 dl langyos tejben egy teáskanál cukorral megfuttatott 1,2 dkg élesztő

5 dkg kristálycukor

4 dkg olvasztott vaj

2 tojássárgája

1,5 dl langyos tej

Csipet só

A kenéshez és a szóráshoz:

6 dkg olvasztott vaj, 10 dkg durvára tört étcsokoládé (min. 70-80%-os kakaótartalmú) valamint barnacukor

1-1,5 dl tejszín vaníliás cukorral ízesítve

A hozzávalókat összegyúrtam, majd alaposan megdagasztottam. Letakarva 50 perc alatt duplájára kelesztettem, lágy tésztát kaptam. Nem kell megijedni a lágy tésztától, mert ebből lesz a könnyű, levegős kelt tészta, ha kisül.

A megkelt tésztát lisztezett konyhalapon kézzel téglalap alakúra lapogattam, megkentem az olvasztott vajjal, megszórtam vastagon barnacukorral, majd a durvára vágott étcsokoládéval. Hosszanti irányban feltekertem és 3 cm-es csigákat vágtam le belőle, míg a rúd el nem fogyott.

Sütőpapírral bélelt tepsire raktam a csigákat – a közepét kinyomtam, hogy szépek legyenek amikor kisülnek - tisztes távolságra egymástól, hiszen még jócskán fog kelni és sütés közben is megnő.

Fél óra kelesztés után 180 C fokra előmelegített sütőben először 15 percig sütöttem. Ekkor egy-egy evőkanál langyos, vaníliás tejszínnel meglocsoltam a csigákat és visszatettem 6 percre a sütőbe.

2 megjegyzés:

  1. Nem csúnyák! Nagyon is bejönnek. Étcsokival, de finom. ;D

    VálaszTörlés
  2. Nekem is tetszik, és az biztos, hogy finom! :D

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails