Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2014. június 24., kedd

Francia croissant és baguette szendvicsek





Nincs bennük semmi pláne, mégis utolérhetetlenek.

Már, ha a croissant és baguette hagyományos eljárással, eredeti recept szerint, adalékok nélkül, valódi lisztből készül. Sajnos eme nemes, emberöltőkön át csiszolt és tökéletesített és méltán elhíresült péksütemények nevével manapság gyalázatosan visszaélnek. Én egészen biztosan megtiltanám, hogy ezen elnevezéseket egyes, magukat péknek nevező sarlatánok bitorolják. Bocsánat, de kikívánkozott belőlem.

Másrészt a sonka és a sajt is legyen nemes, a péksüteményekre érdemes. Főtt sonkában mindenképpen a prémium olasz és francia sonkát preferálom, érlelt, pácolt sonkában már tudok a sonka elnevezéshez méltó magyar terméket is a mediterrán sonkamesterek mesterművei mellett. Jó hír.

Nem mindegy, hogyan vannak szelve a belevalók. Még, ha fel is tűnnek időszakosan az interekben vagy hiperekben a prémium főtt vagy érlelt sonkák kulturálatlanul kezelik őket, ez nem parizer, hogy ujjnyi vastagra szeleteljék, majd zsebkendőnyi papírba gyömöszölve összetörjék. Attól még a gázos kiszerelés is előnyösebb.
Aki most azt puffogja, hogy ki engedheti meg magának a nemes, azaz drága sonkákat és sajtokat, annak jó hírem, hogy a minőség és a mennyiség ez esetben fordítottan arányos. Garantálom, hogy harmad annyi minőségi sajtból és sonkából megvacsoráztatom a családot, mint vizes préselt sonkából és gumi trappistából. No és az emésztésével sincs annyi gond, beleértve a pékkeverékes, adalékos péksüteményeket is.

A nemzetközi, tradicionális "sajtcsodák"mellett egyre több kiváló sajtot készítenek a magyar sajtmesterek, csak még mindig nem könnyebb hozzájuk jutni, mint a nemzetközi sajtokhoz. 
Persze a főváros kivétel, ott mindenféléből kapható éppúgy, mint Nyugat-Európában. Biztató volna, ha a kör bővülne, hiszen hiszem, hogy a táplálkozásukra igényesek nem kizárólag a fővárosban élnek.

No és itt a vaj. Mert egy ilyen szendvicshez már jóféle vaj dukál. Én a normandiai vajat preferálom, mert mióta beférkőzött az életünkbe nem találok nála jobbat, ízletesebbet.

Már csak permetmentes háztáji jégsaláta és tanyasi kapirgálós tojása kell és összeállíthatjuk a szendvicseket.
 
Ugye, hogy mégsem olyan egyszerű összeállítani egy valamire való croissant vagy baguette szendvicset?
Én résen voltam és nekem sikerült! J

Receptjeim a témában:


Töltött croissant variációk


Croissant by Michel Roux – könyvajánló


Kovászos baguette – természetes kovásszal, természetesen. Baguette formázási útmutatóval.


Kovászos francia baguette Mongue









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails