Számtalan mutatósabb keksz létezik ettől, de finomabb, kötve hiszem. Nincs szüksége dúsításra, cicomára ahhoz, hogy amikor beleharapunk, akkor elvarázsoljon minket nemes egyszerűségével.
Ropog is és fantasztikusan omlós, mézédes, de a nyelvünk hegyén érzünk egy pötty sóst, vajas, de nem krémes, tulajdonképpen leegyszerűsítve a kekszek keksze.
Elkészíteni roppant egyszerű, egy titka van, a szakácsnő szíve legyen meleg, de a keze hideg!
Hozzávalók 32 db közepes méretű kekszhez:
22 dkg vaj
10 dkg porcukor
¼ teáskanál só
0,1 dkg valódi vaníliás cukor vagy ½ teáskanál vanília kivonat
32 dkg finomliszt
kevés nád kristálycukor a díszítéshez
Az apró kockára vágott, szobahőmérsékletű vajat robotgépben habosra kevertem. Rászitáltam a porcukrot, hozzáadtam a sót, vanília kivonatot/cukrot és magas fokozaton tovább kevertem. Rászitáltam a lisztet és ezzel is alaposan elkevertem.
Cipót gyúrtam belőle, de nem fogdostam agyon, majd 3 részre osztottam. Kettőt betettem a hűtőbe, egyből pedig
Körülbelül 1-1 ½ cm magas korongokat vágtam belőle, melyeket sütőpapírral bélelt tepsire helyeztem. 16 db/tepsi nekem éppen ideális volt.
Kivettem egy újabb adag tésztát, és ugyanígy jártam el, majd a harmadikkal is.
Hagytam a tepsin hűlni, majd egyik részét magában félre tettem, a másik részét pedig megtöltöttem. De erről legközelebb mesélek.
Bizony, a kekszek keksze! Ezt szépen mondtad! :)
VálaszTörlésChriesi: ... annyira adta magát! Ezek szerint nem véletlenül ... :)
VálaszTörléshát igen, a vajaskex az atyja mindenik ilyennek. mi is szeretjük.
VálaszTörlés"Számtalan mutatósabb keksz létezik ettől, de finomabb, kötve hiszem." Méghozzá masnira kötve :-)
VálaszTörlésTetszik, ki fogom próbálni! :)
VálaszTörlésNagyon finom ez a vajas-omlós-ropogós! Jó ötlet, már rég csináltam!
VálaszTörlésNem vagyok hive az edessegeknek, de engem ez egy picit a skot (vagy mas) shortbread coockie-ra emlekeztet.
VálaszTörlésVagy megsem?
Szia!
VálaszTörlésTegnap kipróbáltam, nagy sikere lett :)
Köszönöm a receptet.
VálaszTörlésSajnos iszonyúan zsíros lett a keksz a rengeteg vaj miatt, a gyomrom tiltakozott, nem bírtam megenni... :-(
VálaszTörlésAkkor valami hiba csúszott a gyártásba, mert ez egy "gazdag", de habkönnyű keksz. Vaj nélkül kekszet készíteni nem lehet, attól omlós, könnyű, csábító. Keksz.
TörlésCsakis azt mondhatom, hogy lisztesebb sütiket kellene sütnöd, mint a piskóta vagy ilyesmi, ha nem bírod, az effajta - vajas - édességeket.
Igazán sajnálom, de az igazi vajas keksz attól igazi, hogy vajas! :)
vajon, ha edesitovel csinalom ugyanilyen mutatos lesz, es ha kakaot is keverek bele? erdekelne a velemenyed! koszonom!
VálaszTörlés