Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. november 23., szerda

Sablé diamant, a kekszek keksze








Számtalan mutatósabb keksz létezik ettől, de finomabb, kötve hiszem. Nincs szüksége dúsításra, cicomára ahhoz, hogy amikor beleharapunk, akkor elvarázsoljon minket nemes egyszerűségével.

Ropog is és fantasztikusan omlós, mézédes, de a nyelvünk hegyén érzünk egy pötty sóst, vajas, de nem krémes, tulajdonképpen leegyszerűsítve a kekszek keksze.

Elkészíteni roppant egyszerű, egy titka van, a szakácsnő szíve legyen meleg, de a keze hideg!


Hozzávalók 32 db közepes méretű kekszhez:


22 dkg vaj

10 dkg porcukor

¼ teáskanál só

0,1 dkg valódi vaníliás cukor vagy ½ teáskanál vanília kivonat

32 dkg finomliszt

kevés nád kristálycukor a díszítéshez


Az apró kockára vágott, szobahőmérsékletű vajat robotgépben habosra kevertem. Rászitáltam a porcukrot, hozzáadtam a sót, vanília kivonatot/cukrot és magas fokozaton tovább kevertem. Rászitáltam a lisztet és ezzel is alaposan elkevertem.

Cipót gyúrtam belőle, de nem fogdostam agyon, majd 3 részre osztottam. Kettőt betettem a hűtőbe, egyből pedig 4 cm magas rudat formáztam. Gyorsan, és ügyesen, vigyáztam, hogy tömör legyen. Zsírpapírra egy kevés nádcukrot szórtam és beleforgattam a hengert.

Körülbelül 1-1 ½ cm magas korongokat vágtam belőle, melyeket sütőpapírral bélelt tepsire helyeztem. 16 db/tepsi nekem éppen ideális volt.

Kivettem egy újabb adag tésztát, és ugyanígy jártam el, majd a harmadikkal is.

180 C fokra előmelegített sütőben 18-18 percig sütöttem a két tepsi kekszet, amíg tejeskávé/zsömle színűre barnul.









Hagytam a tepsin hűlni, majd egyik részét magában félre tettem, a másik részét pedig megtöltöttem. De erről legközelebb mesélek.




12 megjegyzés:

  1. Bizony, a kekszek keksze! Ezt szépen mondtad! :)

    VálaszTörlés
  2. Chriesi: ... annyira adta magát! Ezek szerint nem véletlenül ... :)

    VálaszTörlés
  3. hát igen, a vajaskex az atyja mindenik ilyennek. mi is szeretjük.

    VálaszTörlés
  4. "Számtalan mutatósabb keksz létezik ettől, de finomabb, kötve hiszem." Méghozzá masnira kötve :-)

    VálaszTörlés
  5. Tetszik, ki fogom próbálni! :)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon finom ez a vajas-omlós-ropogós! Jó ötlet, már rég csináltam!

    VálaszTörlés
  7. Nem vagyok hive az edessegeknek, de engem ez egy picit a skot (vagy mas) shortbread coockie-ra emlekeztet.
    Vagy megsem?

    VálaszTörlés
  8. Szia!
    Tegnap kipróbáltam, nagy sikere lett :)

    VálaszTörlés
  9. Sajnos iszonyúan zsíros lett a keksz a rengeteg vaj miatt, a gyomrom tiltakozott, nem bírtam megenni... :-(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor valami hiba csúszott a gyártásba, mert ez egy "gazdag", de habkönnyű keksz. Vaj nélkül kekszet készíteni nem lehet, attól omlós, könnyű, csábító. Keksz.
      Csakis azt mondhatom, hogy lisztesebb sütiket kellene sütnöd, mint a piskóta vagy ilyesmi, ha nem bírod, az effajta - vajas - édességeket.

      Igazán sajnálom, de az igazi vajas keksz attól igazi, hogy vajas! :)

      Törlés
  10. vajon, ha edesitovel csinalom ugyanilyen mutatos lesz, es ha kakaot is keverek bele? erdekelne a velemenyed! koszonom!

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails