Kis zacskókban gyűjtögetem – a fagyasztóban - a csirkeaprólékot és a csirke szárnyhegyét. Semmit sem szeretek kidobni, amit ehető, mindennek meg van a maga helye egy-egy ételben, vagy alaplében. Amikor éppen semmi más használható alapanyag nincs az ember keze ügyében, milyen jól jönnek ezek a lehetőségek.
Arborio rizst mindig tartok itthon, ugyanis én ezt a rizsfajtát preferálom a paellához, ludaskásához, rucás kásához, vagy akár egy egyszerű zöldséges rizshez/paellához. Mondhatom, legalább olyan gyakran készítek paellát, mint egy rendes spanyol háziasszony. Nem is tudom hányfélét mutattam már be, az elmúlt alig több mint egy évben.
Érdemes megismerni a paella főzésének technológiáját - már, aki szereti a szaftos rizsételeket -mert a variációk száma végtelen. Éppen emiatt zöldborsót és zsenge zöldbabot is mindig tartok itthon, ez a két zöldségféle nálunk nem nagyon maradhat ki a paellából.
Minden alapanyag rendelkezésemre állt, a nélkül készítettem vacsorát, hogy nagyon előre kellett volna gondolkodnom.
Hozzávalók 6 adaghoz:
60-80 dkg csirkeaprólék: máj, zúza, szív, szárnyhegy vagy egész szárny
2 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál libazsír
1 nagy fej fehér vagy vöröshagyma
2-3 mogyoróhagyma
4 gerezd fokhagyma
1 piros húsú paprika
2 evőkanál sűrített paradicsom
30 dkg (
15 dkg zöldbab
15 dkg zöldborsó
1 nagy csipet sáfrány
1 mokkáskanál kurkuma (elhagyható, de kellemes színt és ízt visz az ételbe, valamint a spanyol konyha szereti a kurkumát:)
1-2 babérlevél
só, bors
Libazsírban (olívaolajban is lehet) üvegesre pirítottam a vöröshagymát, majd hozzáadtam a darabolt zúzát, szívet és átpirítottam. 2 gerezd zúzott fokhagymával elkevertem, sóval, borssal, kurkumával ízesítettem majd felöntöttem annyi vízzel, hogy ne lepje el egészen. Amikor majdnem puha volt a húsféle, akkor hozzáadtam a szárnyhegyet, és végül a májat is, de ezzel már csak rövid ideig pároltam, pörköltem az alapot. Közben a sáfrányt is hozzáadtam. A levet leszűrtem, kiegészítettem 9 dl-re és utána ízesítettem. A húsféléket félretettem.
Hozzákezdtem a „lényeghez”.
Az olívaolajban üvegesre dinszteltem a mogyoróhagymát. Hozzáadtam a piros húsú paprikát és a maradék zúzott fokhagymát. Hozzáadtam a rizst, a sűrített paradicsomot, majd a húsféléket, végül felöntöttem az alaplével és felforraltam. Egészen alacsony hőfokon a rizs főzési idejének függvényében pároltam. Ilyenkor nem kevergetem.
Amikor már majdnem az összes levet elitta, akkor hozzáadtam a zöldbabot, majd a zöldborsót. Ekkor szoktam rajta keverni egyet. Néhány perc múlva betettem a
Nagyon szeretjük a paellát, színes, ízletes, változatos étel!
Szerintem érdemes beruházni egy paellás edénybe, mert abban készíthető el igazán ízletesen. Készítettem már serpenyőben is, azért úgy is ehető! :)
- Mi készül a libából, kisfiam?
VálaszTörlés- Töpörtyű.
- És ezen kívül mi még?
- Töpörtyű.
- Na és ha este lefekszel, mi van a fejed alatt?
- Párna.
- És mi van a párnában?
- Libatoll.
- Nos, akkor mi készül MÉG a libából, kisfiam?
- Töpörtyű.
Ez ugrott be, hiszen Márton napja se régen volt. Minek alkalmából a múlt évben részesülhettem egyik gasztro-társunk ludaskásájából :-)
Ezt is megkóstolnám szívesen.
Nekem már a színe is nagyon tetszik
VálaszTörlésMormogi Papa: Nálam már az idén is kóstolhattál ludaskását! :))
VálaszTörléshttp://nemvagyokmesterszakacs.blogspot.com/2011/11/mandarinos-fuszeres-olivaolajban-pacolt.html
... ebben a posztban is elrejtettem a linket! :))
Bianka: Ugye, hogy már a színe is étvágygerjesztő?! Hát még az illatok, és az ízek! Én esküszöm a paella technológiára, ha rizsről van szó! :)
"Nem is tudom hányfélét mutattam már be, az elmúlt alig több mint egy évben."
VálaszTörlés...szerintem igen mód meglepődnél, amennyiben pontos számot mondanék! :)) Gyermekkoromtól eredeztethető ludaskása iránti olthatatlan, kívánós -ízhajhász!- szenvedelmem terelt az igényes, eredeti paella receptek felé. Ezek között is a tengerpartól távoli vidékek nyulas, csirkés, disznós húsokkal készültek hoztak igazán izgalomba, - ezek mondhatók a legközelebbieknek a mi ludaskásánkhoz... A te paelláid egyediek, különlegesek, -de nem hungarizál, ibériai hamis utánzatok...
...Csak azért mondom, mert a tieid egynéhányát próbáltam... :)