Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2010. november 12., péntek

Ősz búcsúztató csípős lecsó szalonna nélkül





A napokban a nyári-őszi ételeket, valamint a lassan magunk mögött hagyott évszakot lecsóval búcsúztattuk.
Egy reggel a férjem rám nézett, és azt mondta, hogy úgy megkívánta a lecsót, hogy késői reggelinek nem készíteném-e neki el.

Ekkor keveredett a gondolataimba az ősz, és a most múló szezon ételeinek búcsúztatása, ugyanis elhatároztam, hogy amennyire csak lehet, a jövőben követem az étkezésünkkel, a szezonális alapanyagokat, és ételféleségeket. Talán kevésbé erőszakolnánk meg a természetet, valamint egészségesebb, és több helyi alapanyagokat fogyasztanánk, ha nem csak azt néznénk, hogy mit lehet kapni a boltban, hanem, hogy mi teremhet természetesen meg, és étkezésünket legalább nagyjából erre alapoznánk.
Minden esetre nem álltam ellent a lecsónak, de mivel csak neki készítettem egy jókora adagot, most az ő kedve szerint rendhagyóan készítettem el.
Nem rajong a szalonnáért, ezért most nem is zsír, hanem olívaolaj alapról indítottam a lecsót, a hagymás olívaolajon a lapra vágott paprikát elősütöttem egy kicsit, hozzáadtam a nyúzott, kockázott paradicsomot, és nagyon csípős magyar fűszerpaprikával ízesítettem, sóval, borssal fűszereztem..
Csak a tojásos lecsót kedveli, így elhabartam 3 tojást, kellemesen sósra fűszereztem, és a lecsóhoz adtam.







Én a hagyományos, különösen a bográcsban készült, szalonna alapról indított lecsó híve vagyok, de ez a lecsó is nagyon rendben volt. Meg is ette mind egy szálig. Valahogy így utólag nem éreztem az eltérésben, hogy olyan nagy szentségtörést követtem volna el…..

4 megjegyzés:

  1. Nem szentségtörés, de ha kérhetnék hozzá egy kis szalonnát... :-)))
    A tojásos lecsót nagyon szeretjük mi is, bár a csípős hozzávalókkal igen takarékosan bánunk. Ezt valószínűleg én "hoztam hazulról" - míg más "erős ízekért" rajongok :-D

    HAJRÁ L'Ecsó !

    VálaszTörlés
  2. "késői reggeli" - ebből kicseng az ínyenc hangja :-)

    VálaszTörlés
  3. Szia!

    Nem tudok hol írni Neked! Betettem a linket a blogomba, köszönöm, hogy megadtad! Ugye így minden O.K.? senki receptjével/blogjával nem szeretnék visszaélni!

    VálaszTörlés
  4. Skandi, csak annyit mondok: éljen a reggeli, a másodreggeli, a...
    Ha bírja az ember gyomra :-)

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails