Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2014. október 18., szombat

Tepertős – vajas – füstölt sajtos leveles pogácsa




Az igen jól sikerült vajas-füstölt sajtos pogácsa alaptésztáját használtam fel a tepertős pogácsához is, amit nem régen mutattam be:


Tepertőt sütöttem, mi több elválasztottam a bőrét a húsos szalonnától így tepertő chipset is készítettem:




A pogácsához vegyesen daráltam meg a tepertőt. Nagyon igyekeznem kellett, hogy maradjonegyáltalán belőle a pogácsához … J

Hozzávalók 2 tepsi pogácsához

(minden legyen szobahőmérsékletű!)

30 dkg finomliszt
15 dkg félkemény füstölt sajt finomra reszelve
10 dkg finomra darált húsos tepertő
3 dkg puha vaj
2 tojássárgája
1 dl tejfel
½ dl tej
2 dkg friss élesztő
csipet cukor
2 teáskanál só

10 dkg nagyon hideg vaj a rétegezéshez
a tojásfehérje a kenéshez
tökmag a szóráshoz

A langyos tejben elkevertem a cukrot és az élesztőt és hagytam felfutni. A lisztet elkevertem a sóval, majd hozzáadtam a vajat, tojássárgáját, sajtot, a darált tepertőt, a felfuttatott élesztőt. Összeállítottam a tésztát, letakarva pihentettem 10 percig, majd alaposan megdagasztottam. Közepesen kemény tésztát kaptam.
1 órán át langyos helyen kelesztettem, majd kinyújtottam 2 cm magasra és ráreszeltem a hideg vajat.
8 egyforma részre vágtam és egymásra illesztettem úgy, hogy a 8 lapon ne legyen vaj. Kinyújtottam olyan 3 cm magasra, folpackba csomagoltam és betettem a hűtőbe. Félóránként kétszer nyújtottam rajta, majd kétfelé vágtam és egymásra illesztettem a két tésztalapot és azon is nyújtottam. 2 óra múlva elővettem a hűtőből és 1 cm magasra kinyújtottam.
Kiszúrtam annyi 6 cm-es átmérőjű korongot, amennyit tudtam, lényeg, hogy páros legyen. A maradékot finoman összegyúrtam, pihentettem, újra kinyújtottam, kiszaggattam. Minden kiszaggatott korongot megkentem tojásfehérjével.
Végül a korongokból  kettőt  egymásra helyeztem. Sütőpapírral bélelt tepsire rendeztem őket.

Jó 30 percig hagytam kelni tepsin őket és el kezdtem bemelegíteni a sütőt 190 C fokra.

Végül megszórtam tökmaggal és betoltam a 190 C fokra előmelegített sütőbe. 16 percig sültek. 


Én már forrón meg szoktam kóstolni, de langyosan a legfinomabb.
Ugyanebből a tésztából cheddar sajtos ropogós rudakat is készítettem, ezt is be fogom mutatni! J



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails