Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2013. szeptember 22., vasárnap

Pizza Serrano – Manchego sajttal és rukolával

Nagyon sok újat úgy érzem, már nem tudok „felfedezni” a pizza sütéssel kapcsolatban. 
Mind az olasz típusú, mind az amerikai típusú pizza tésztám kiváló, úgyhogy leginkább az alakzat tekintetében illetve a feltétek variálásában igyekszem kibontakozni, hogy legyen mindig új a nap alatt. Szinte minden pizza bejegyzésemnél kihangsúlyozom, hogy a pizza sütés kiváló alkalom arra, hogy mindenfélével megrakjuk a pizza tésztát, ugyanakkor az íz és szín összhang nem elhanyagolható.

Ez most egy prémium pizza, ilyen pizzát ritkán sütök ad hoc, hiszen azért nálam sincsen minden nap elfekvőben egy Serrano sonka, Manchego sajt és friss rukola.
A Kiskifliben, amikor a vendégek megkérdezték, hogy milyen sonkát, sajtot és zöldséget ajánlok egy szendvicsbe, illetve melyik feltét melyikkel passzol, arról beszéltem, hogy egyes térségek alapanyagai miért passzolnak jól egymáshoz.
Történetesen itt a Pármai és a Serrano sonka illetve a Parmigiano Reggiano (vagy még inkább a Pecorino Romano) és a Manchego sajt. Szerintem a sonkákban és sajtokban is kiérzik egy térség és egy nemzet temperamentuma. A sok hasonlóság mellett a spanyolok még temperamentumosabbak, szenvedélyesebbek, erőszakosabbak. A Serrano sonka még színében is sokkal markánsabb.

A mediterrán térségekben sokkal inkább megőrizték gasztronómiájuk tradícióit, így itt nem sznobizmus, hanem alapértelmezett, hogy a megfelelő sonkához a megfelelő sajtot párosítják, illetve nem kérdéses, hogy egy-egy sajt, vagy sonka miért nemesebb, ha érettebb. Egyszerűen évszázadok óta ebben nőnek fel akár a városokban, akár a vidéken. Irigylésre méltó. Örömmel tölt el, hogy már a 10 éves kisfiam is érzi a különbséget, neki például a Pármai sonka a kedvence, míg a férjemnek a Serrano. Rebeka lányommal pedig mindig hangulatunk és az ételféleség szerint döntünk, hogy melyiket választjuk, mindkettő egyformán kedvencünk.
Korábban bemutattam ennek a pizzának az olasz testvérét, akkor még egy kis aszalt paradicsommal is „fűszereztem” az alapot, ami még emelt a pizza fényén. Most az aszalt paradicsom kimaradt, de a bejegyzés követői nyugodtan kiegészíthetik.
Elsősorban a férjem kedvence ez a pizza változat, de szerencsére mindig három-négyféle pizzát sütök egy alkalomra, így mindig mindenkinek jut egy-egy szelet a másikéból.
Az elkészítése nagyon egyszerű.

3-4 evőkanál házi paradicsomszósz
10-15 dkg mozzarella
2 csipet szárított oregánó
4 vékony szelet Serrano sonka
Manchego sajtforgács
1 marék rukola
Tipp: 3-4 db aszalt paradicsom apróra összevágva az alapra és pár csepp spanyol olívaolaj a kész pizza csorgatásához.

A pizza tésztát megkenjük a paradicsomszósszal és elrendezzük rajta a szeletelt mozzarellát,megszórjuk oregánóval, majd 240 C fokra felforrósított sütő aljára helyezve a serpenyőt 12 percig sütjük.Még forrón elrendezzük rajta a Serrano szeleteket, a Manchego sajtból sajtszeletelővel vagy krumplihámozóval sajtot forgácsolunk rá, majd megszórjuk a rukolával.

Azonnal tálaljuk.1 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails