Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

Házi kenyérsütés

Szenvedélyem a házi kenyérsütés. Ezen az oldalon erről a témáról rendezem bejegyzéseimet.

A kiemelt képaláírásokra kattintva lehet eljutni az aktuális bejegyzésekhez!









22 legjobb házi kenyér - házi pékségemből










10 + 4 legjobb kovászos kenyér – hol terem a jó kenyér?!







12 legjobb svájci gyökérkenyér (Pain Paillasse)











Kovász és kenyér, élesztőmentesen. 1000. bejegyzésem









Kovászos kenyérsütés - kovászos házi kenyerek






Természetes kovász - élesztő helyett, természetesen





Házi kenyérsütés - mindenféle házi kenyér






15 legjobb szendvics zsemle, szendvics kifli, szendvicskenyér házi pékségemből









24 megjegyzés:

  1. Kedves Alexa!

    A blogod alapján kedvet kaptam a békebeli kovászos kenyérhez, és örömmel jelentem túl vagyok az első próbálkozáson.:-) Sajnos a kenyerem kissé masszív (bár finom lett), és még nem jöttem rá az okára. Pataki tálban sütöttem, és 50 perc után sem volt még kész, pedig a megfelelő hófokot használtam, nincs valami tipped mi kehet a gond?
    Illetve azt is szeretném kérdezni, hogy Te hol és milyen módon tárolod a kenyeret, hogy sokáig friss maradjon?

    Köszönöm!

    Emőke

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Emőke!

      Ez esetben magadnak kell kikísérletezned a sütési időt. Minden sütő más, a cseréptálak is különbözőek.
      Amikor úgy látod, hogy a kenyér héja rendben van, akkor vedd vissza a hőfokot és az általam megadott sütési időt nyújtsd meg annyival, süsd tovább, amilyen fokban sületlennek érezted a kenyeret.
      Ha biztosan teljesen kihűlt, damaszt ruhába csomagolom és műanyag zacskóban tárolom. Zárható kenyértartó is jó lehet fémből, fából.

      Törlés
    2. "Ha biztosan teljesen kihűlt, damaszt ruhába csomagolom és műanyag zacskóban tárolom."
      Ennél nagyobb szentségtörést életemben nem hallottam. Ettől lesz a kenyér olyan mint a szivacs. Ehetetlen.
      Fúj! Inkább legyen kissé száraz!

      Törlés
  2. Kedves Alexa!

    Nagyon szuper a blogod, rengeteg ötletes receptet találtam itt. Az angol muffint és a reggeli töltött zsemléket már megsütöttem, s nemrég elkezdtem kovászt nevelni az útmutatásaid alapján. Azt hiszem jól sikerült, nem volt acetonos, mindig felhabzott, látszott, hogy aktív. Sima BL-55-ös lisztből készült. Tegnap volt 11 napos és megsütöttem belőle életem első kenyerét. Sajnos azonban nem egészen olyan lett, mint amilyenre számítottam. Ahogy az előttem szóló is írta, nem volt elég az 50 perc, sőt, közel másfél órát volt a sütőben és még így is nagyon "sápadt" maradt. És sajnos nem is lett kívül olyan igazi kenyér kinézete, nem lett cserepes, inkább a pizzatésztához, vagy az angol muffinhoz hasonlít. Hiába vágtam meg 3 helyen is sütés előtt, nem repedt ott tovább, ottmaradt a 3 éles vonal sütés után is. Nem találtam itthon megfelelő edényt, a cserép tálnak nem volt fedele, a kacsasütő edényünk pedig nem öntöttvas, hanem zománcos. Ezért a zománcos edénybe beletettem a cserép tálat, pont illeszkedett bele, és rá a zománcos fedőt. Alá tál helyett sütő méretű tepsibe tettem hideg vizet. Talán az lehetett a baj, hogy a tepsi felfogta a hőt? Vagy a zománcos edény rontotta el? Azt nem találtam sehol, hogy milyen fajta sütőben sütöd, nálunk gázsütő van, lehet, hogy nem a legjobb kenyérsütéshez?
    Vagy esetleg mégsem volt jó a kovászom? Amikor a konyharuhával bélelt tálban pihent a tészta és onnan áttettem a forró sütőedénybe, akkor kicsit összeesett a teteje, ahogy belefordítottam a tenyerembe.
    Esetleg tudnál segíteni, hogy mi lehetett a baj? Szeretném, ha a következő már jobban sikerülne. Válaszod előre is köszönöm!

    Üdvözlettel:
    Jasper

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Jasper!

      Nekem 300 C fokig melegítő sütőm van, ez nagy szerencse. Az első 15-20 percban nagy hő és pára kell a megfelelő héj kialakulásához. A cserép vagy öntöttvas edény pedig a hőtartást és a belső sütést optimalizálja.

      1. Csak cserép, vagy hőálló fém tálkába tegyél vizet vagy jeget, ez a tepsis megoldás nem volt jó ötlet. A kenyeret lefedés előtt meg kell kicsit spriccelni, ha lezárod bent marad a pára.
      2. Én cserépre és öntött vasra tudok tanácsot adni, mert ebben van gyakorlatom. Ha sokat sütsz, egy cserépedény - lehetőleg mázas - megéri a befektetést, mert mást is tudsz benne sütni. Nálam számtalan receptet találsz, amit cserépben sütök.
      3. Ha a fenti tényezők hiányoznak, akkor lehet sápadt, sületlen a kenyér.
      4. Ha túlkel a kenyér, akkor eshet össze, amikor hozzáérsz. Ki kell tapasztalnod, hogy nálad mikor kelt meg megfelelően a kenyér. A jól kelt kenyér megnő, feszes, de nem puffadt. Ha túlpuffad és hozzáérsz, akkor "kipukkan" és összeesik, és a belőle sült kenyér sűrűbb lesz.

      Remélem mindenre tudtam válaszolni! :)

      A legjobb tanácsadó pedig a gyakorlat! Én százával sütöttem már a kenyereket, így már érzem és látom a kenyértésztát, amivel dolgom van. Sokat tudok segíteni, de a gyakorlatot nem tudom pótolni! :)

      Hajrá!

      Üdv, Alexa

      Törlés
    2. Köszönöm szépen a választ! :) Akkor most jön egy újabb kihívás, megpróbálom a hűtőben lévő kovászt újraaktiválni és ha sikerül, jöhet az újabb kenyérsütés. :)
      Ezúttal csak kisebb tálba teszek majd jeget és mindenképp cserépben fogom sütni. Már az első próbálkozás utáni napon beszereztem egy cserép tálat(Pataki Európa tál) remélem ez jó lesz hozzá, ez volt a hipermarketben az egyetlen, aminek mázas a belseje.
      Ha elkészül az újabb kenyér, mindenképp megírom, hogy sikerült! :)

      Törlés
  3. Mar az otodik kenyeremet sutottem, mindegyik irto finom lett, koszonom a jo tanacsokat!!!!

    VálaszTörlés
  4. Már én is a sokadiknál tartok, bár még mindig nem tökéletes, de egyre szebb és jobb lesz! Vettem rendes kenyérlisztet, most már azzal dolgozom. Sütöttem már azóta zöldfűszeres és tökmagos gyökérkenyeret is, valamint félbarnát is. A cserép tál bevált, és valóban a túlkelés volt még probléma, de azt hiszem sikerült kiküszöbölni. :) A sütőt pedig maximumra állítom, így a sütési idő is pont úgy jön ki, ahogy le van írva. :)És a legnagyobb öröm, hogy a legutóbbi sütésnél végre kicserepesedett a kenyér! Ahogy kivettem és befújtam, csak úgy recsegett. Eddig ezt nem tapasztaltam, így rendesen meglepett. :) Köszönöm a sok tanácsot, ami nélkül nem sikerült volna a már majdnem tökéletes kenyerem! :)
    Ja, és sütöttem szendvicszsömléket is, meg hamburgerzsemlét is, amihez elkészítettem a húspogácsát is sertéshúsból, szintén isteni lett! :)

    VálaszTörlés
  5. Kedves Alexa!
    Az útmutatásod alapján elkészített 8 napos kovásszal dagasztottam ma kenyeret. De valahogy nem tetszik, mintha túl kemény lenne a tészta. Gyermekkoromban édesanyám még sütött kenyeret, emlékeim szerint az ő tésztája lágyabb volt. Mindenesetre még várok kicsit, aztán beteszem a sütőbe, lesz ami lesz. Azért kíváncsi lennék a véleményedre. Azt hogy milyen lesz életem első kenyere ezek után nem tudom, de beszámolok róla.
    Üdvözlettel: Magdi

    VálaszTörlés
  6. Szia Alexa!
    Megcsináltam a kovászt én is a leírtaknak megfelelően. Most járok a 11. napnál és az egyik üvegben (mivel az 5. napon nem kiöntöttem, hanem eltettem egy másik adagot is külön üvegbe és azt is etetem minden nap) a kovásznak ecetes illata van. Kissé meg is barnult a színe, nem nagyon csak egy leheletnyit, viszont az ecetes illat intenzívebb. A másik üvegben minden rendben történik, nagyon finom illata van(volt) viszont ma azon is éreztem nagyon minimális ecetes szagot. Kérdésem, hogy ezt mi okozhatja!?
    A választ előre is köszönöm.
    Ps: nagyon jó az oldal!
    Üdv, Palkó.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Palkó!

      Fogalmam sincsen, de ez az oka annak, hogy például a francia pékek (Francia országban óriási kultusza van a természetes kovásznak) kincsként őrzik a jól felnevelt kovászukat és ebből örökítik át a tartalék kovászaikat.
      A kovász (olyan, mint) egy élőlény, számtalan hatás befolyásolja a fejlődését, pillanatnyi állapotát (hőmérséklet, páratartalom, esetleges szennyeződések a használt eszközökön stb.) így magam is csak annyit tudok javasolni, hogy fel kell nevelni egy adag kitűnő bázis kovászt és ezt kell több adagban tartalékolni és továbbnevelni. Én is ezt teszem. Kovásznevelős időszakban 6--8-10 adag kovász is csücsül a hűtőmben.

      Üdv,
      Alexa

      Törlés
  7. Szia Alexa izléses blogodat látva azonnal megihletett a kovász készitése.Bár már sutöttem kenyeret de élesztövel,de azt gondolom a kovásszal készült kenyér csak az igazi.Sajnos elsö kovászom a kukában végezte nem voltam biztos benne hogy ok e löttyedt büdös készétme´ny volt.Na de -rögtön egy másikat készitettem és másnap már egy uj kép várt.Hála isten.Aztán elérkezett a kenyés sütésének ideje.Sjanos egy napi munka után egy rugo állagu kicsi gombocot huztam ki a sütöböl.Ize jo igazi de allaga nem jo.Nem is igazán kelt.Egy kis lusta kenyérkét kaptam.Megprobáltam minden ugy csinálni ahogyan azt ajánlottad.Szted mi lehet az oka.Mégiscsak a kovász a ludas?Köszönöm és üdvözlet ne´metországbol-Zsuzsa

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zsuzsa!

      Annak már menet közben látszania kell, ha egy jól megdagasztott, formázott, kelesztett kenyér nem az igazi. Ha a tészta a dagasztások és hajtogatások után levegős és bársonyos, ha megfelelően megnő a kelesztések során, akkor abból jó kenyérnek kell sülnie.
      Csak egy tanácsom van a számodra, türelmesen próbálkoznod kell. A kovásszal is és a kenyérsütéssel is. Nekem is évek kellettek a tökéletesítéshez közben pedig óriási gyakorlatra tettem szert. Türelmes és szorgalmas voltam és megérte.
      Nektek már könnyebb, hiszen rengeteg tapasztalatot osztottam meg, de a kovász és a kovászos tészta önálló egyéniség, így ezzel számolni kell. Nálam is megvolt a 1%-os hibaarány, ez több száz kenyérre vetítve nem egyetlen próbálkozás eredménytelensége! :)
      Készíts be még egy adag kovászt és hajrá! Úgyhogy, ne add fel!
      Üdv,
      Alexa

      Törlés
  8. Kedves Alexa Christi Örömmel olvasom az oldalad, én is kedvet kaptam a kovász nevelésre, már 3 éve nem veszünk kenyeret, élesztősen szoktam sütni, de most ki szeretném próbálni a te általad kifejlesztett kovásszal. ! napos a kovászom, de nagyon sajnáltam kidobni a 3/4-ed részét, és összegyúrtam egy kis liszttel, hogy kenyértészta állagú legyen, kelesztettem, átdagasztás után egy kis jénaiban kisütve nagyon finom kenyérke lett belőle gyerekkoromat idézte az íze, amikor a falunkban egy maszek pék sütötte a 3-4 kg-s kenyereket. Ha ez ilyen finom lett kíváncsian várom a fejleményeket. Köszönöm, a sok útbaigazító és igazán szemléletes leírást. Üdvözlettel Éva

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon sok sikert kívánok és kérlek, hogy számolj be! :)

      Törlés
  9. Hu de profi vagy! Rengeteget olvasgattam kenyerrol harom nyelven is a Netten, de ez a csucs nekem!


    Mindenestre Alexa Christi egy oriasi GRATULA a munkassagodert kierdemelt! Koszunkjuk Neked!

    VálaszTörlés
  10. Ma egy pek-butikba voltam itt Vancouverben. Hatha ad neked valami butikos_otletet: www.terrabreads.com
    Kukkants bele!

    VálaszTörlés
  11. A kovász recepted müködik!
    ...
    csak ügyes emberek tudnak ezzel készíteni kenyeret!!!

    VálaszTörlés
  12. https://www.youtube.com/watch?v=39l9GKz4uvM

    VálaszTörlés
  13. Szia!:)

    Én csak eddig, egy alap kenyeret sütöttem, gépben. Sajnos a sütőm megbízhatatlan (alul éget, felül nem süt...). A recepteket a gépben is meg lehet sütni? Vagy legalább is egy részét??? Annyira jó kenyérféléket találok, de nem merek próbálkozni a géppel!:((

    Köszönöm a válaszod előre is!:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Adrienn! Nekem is ilyen sütőm volt! Tetőcseréppel kiraktam az alját (2 db pont elég is volt), majd mindig magasabb hőfokra kapcsoltam és gyönyörűen sütöttem benne!!!

      Törlés
    2. Szia!

      Már addig én is eljutottam, hogy beszereztem 2 cserepet! Még nem próbáltam ki, de most, hogy Te javaslod, mindenképpen megteszem!
      Aztán próbálkozom!

      Még visszanézek, hogy a hőfokokat írtad-e??

      Nem egészen értem, hogy eleve magasabb hőfokra kapcsoltad, vagy csak menet közben?? Köszönöm a segítséged!!!:))

      Törlés
  14. Évek óta sütök élesztős kenyeret hetente 2x2-t a családom legnagyobb megelégedésére, de annyit olvastam a kovászos kenyérről, gondoltam ki kéne próbálni.DE!!!!!!!!!!! nem egészen értem ezt a sok kovász etetést, a nagymamám kicsípett egy darabot a megkelt tésztából, megszárította majd azt adta a köbvetkező sütéshez! Gondolom csak a legeslegelső kovász készítés ilyen hosszadalmas.

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails