Most, hogy nyakig vagyok a sous vide mini sorozatom
szerkesztésében, az első, ami eszembe jut az eljárásról, hogy zseniális
segítség azoknak, akik minden nap főznek.
Irtó jó móka már maga az előkészítés, a kisfiam is becsatlakozott,
én fűszereztem, ő pedig bőszen vákuum csomagolta a finomságokat. Sóztam,
borsoztam, vágtam a megfelelő mennyiségű friss fűszernövényt, az egyik csomagba
olívaolaj, a másikba vajdarabkák kerültek a húsok és a zöldségek mellé. Sokféle
ételt elő lehet egyszerre készíteni és vannak, melyek egy hőfokon készülnek,
így ki lehet maximálisan használni a Sous Vide Supreme gép teljes kapacitását. A
saját időnkkel pedig spórolhatunk.
Amit az előkészítés után nem
szeretnénk azonnal feltálalni, azt jeges vízben gyorsan lehűtjük, mehet a
hűtőbe vagy a fagyasztóba. Amit azonnal fel kívánunk tálalni, azt előkészítjük
a tálalásra és már kongathatunk is az ebédhez, vagy vacsorához.
Sous vide sorozatom előszava itt
olvasható:
Jelen esetben két főétkezéshez
készítettem elő egyszerre a húsokat és a zöldségeket. Mármint a kétféle húst
egyszerre és háromféle zöldséget egy másik hőfokon.
Hozzávalók 4 adag karajsteakhez:
4 db, egyenként 20-25 dkg-os
csontos karaj szelet
frissen őrölt Maldon só
frissen őrölt zöld bors
adagonként ¼ ágacska rozmaring
adagonként 1 teáskanál olívaolaj
A sous vide zöldségekhez:
20 dkg cukorborsó
20 dkg bébi kukorica
20 dkg ceruzabab
frissen őrölt Maldon só
frissen őrölt zöld bors
4 dkg vaj
A karaj szeleteket sóztam,
borsoztam és egy-egy teáskanál olívaolajjal és negyed ágacska rozmaringgal, kettesével
vákuum csomagoltam.
64 C fokra állítottam a gépet és 2 órán át hagytam készülni a karajt.
A zöldségeket is fűszereztem, vajat tettem mellé és vákuum csomagoltam.
84 C fokon 1 órán át hagytam készülni.
Amikor lejárt az idő, a
csomagolásból kiemeltem a kész karaj szeleteket, levettem róla a fűszernövényt
és leitattam. Felforrósított, vastag aljú serpenyőben oldalanként 1-1 perc
alatt megpirítottam olívaolajon.
A zöldségeket vajas szaftjukkal
együtt, minden nemű továbbkészítés nélkül tálaltam.
A kisfiamnak francia krumplipüré
dukált mellé, ezeket a zöldségfajtákat annyira nem preferálja. Hiszem, hogy
idővel rájön, hogy a különleges ízek legalább olyan vonzóak, mint a
hagyományosak, de erőltetni soha, semmire nem fogom.
Ez a karajsteak mindent vitt.
Megmaradt a hús sajátos textúrája, mégis puha és szaftos, valamint fejedelmien
ízletes volt. A sous vide eljárás valóban sokszorozza az ízeket, vagyis inkább
sokkal kevesebbet enged el, mint bármilyen más főzési eljárás során elvész.
A zöldségek egyben voltak puhák
és roppanósak. A fűszerezés és a vaj pedig csodás ízt és mázat adott nekik.
Hétköznap ebédre tálaltam fel az
ételt, de mondhatom, hogy ünnepnapot varázsolt belőle. A képek, önmagukért
beszélnek.
Nagyon zavar, hogy ahol csak lehet, mindig angol szavakat használnak Magyarországon az emberek - miért nem lehet steak helyett magyar szót találni, mint például a 'szelet'?
VálaszTörlésMert a steak nem csak szelet, hanem elkészítési mód, ráadásul a húsnak ez az elkészítési módja angol nyelvterületről származik.
Törlés