Nagyon szeretjük a gyökérkenyeret, az elmúlt években
számtalan variációt mutattam be. Leggyakrabban természetes kovásszal készítem, mert sokkal finomabb, mint az élesztős kenyér. Mióta természetes kovásszal az élesztős kenyérnél levegősebbet, bársonyosabbat tudok sütni, azóta csak a péksüteményekhez korlátozom az élesztőt.
Jelen esetben nem csak tökmagos szórást alkalmaztam, hanem a
hajtogatásnál is megszórtam a tésztát szárazon pirított tökmaggal.
Onnan jött,
az ötlet, hogy a múltkor leveles pogácsát sütöttem, amit tökmaggal szórtam meg.
A férjem teljesen odavolt érte. Nem is tudtam, hogy ennyire szereti a pirított
tökmagot, de most, hogy megtudtam, gondoltam meglepem most ezzel a tökmagos
gyökérkenyérrel.
Nagyon ízlett neki, még langyosan, pucéran, azaz minden
feltét vagy kence nélkül begyűrt belőle néhány szelettel. A jó kenyér magában
is igazi élvezet.
Hozzávalók 2 db egyenként félkilós gyökérkenyérhez:
50 dkg kenyérliszt BL 80
20 dkg természetes, aktív kovász
1,2 dkg só
3,2 dl 22 C fokos víz
8 dkg tökmag
A tökmagot a szórásra szánt
mennyiség kivételével száraz serpenyőben kicsit megpirítottam.
Feloldottam a kovászt a vízben, a
lisztet kelesztő tálba szitáltam, elkevertem a finom tengeri sóval.
Összeállítottam a tésztát, megcsorgattam egy evőkanál olajjal, majd 10 perc
múlva megdagasztottam.
További dagasztások:
20 perc múlva
30 perc múlva
Tehát, összesen háromszor dagasztottam
meg. Közben huzatmentes helyen, fedve pihent a tészta. Az utolsó dagasztás után
is 30 percig pihent.
Ekkor kétfelé vettem a tésztát
és meghajtogattam.
További hajtogatások:
1 óra múlva
1 óra múlva
1 óra múlva
Az utolsó két hajtogatásnál
megszórtam a tésztát szárazon pirított tökmaggal.
Tehát összesen négyszer hajtogattam
meg, az utolsó hajtás után is egy órát pihent a tészta.
Ekkor megformáztam.
Hosszúkás rúdcipó formára, melyet ahányszor csak tudtam, megtekertem. Teljes
kiőrlésű liszttel megszórt ruhába csomagolva pihent az utolsó kelesztés alatt.
Összesen durván másfél óráig.
A fedeles tepsit betettem a
sütőbe a fedelével együtt, és felmelegítettem 280 C fokra.
Amikor felmelegedett a tepsi ügyesen
belehelyeztem a két gyökérkenyeret és alaposan befújtam hideg vízzel, majd
megszórtam pirítatlan tökmaggal. A tepsi fedelét is befújtam hideg vízzel. A
sütőbe 2 kis tálkába hideg vizet tettem.
Deszkára tettem és megfújtam hideg
vízzel. Csak úgy recsegett, ropogott!
Deszkán hagytam hűlni, majd egy
óra múlva megszegtem. Ahogyan említettem, a férjem volt az első jelentkező és
elégedetten ropogtatta a friss, tökmagos gyökérkenyeret.
Ezt nem hiszem el....Ma ugyanezt sütöttem én is!
VálaszTörlés:) Látod Zsuzsa, egy srófra járunk! :)
TörlésKedves Alexa! Szerinted 1-2 órás autolízissel le lehetne rövidíteni a dagasztást 2x5 percre?
VálaszTörlésSzuperek a receptjeid, a péksütik és minden más is. Sorra főzöm meg őket a család nagy örömére:).
Üdv: Mariann