A kaviár is a megosztó ínyencségek közé tartozik. Én
gyermekkorom óta nagyon szeretem. Biztosan azért, mert a szüleim minden
ínyencséget, különlegességet kipróbáltak, amihez hozzájutottak már a 70-es,
80-as években és olyan természetességgel tették az asztalra, hogy fel sem
merült bennünk, gyermekekben, hogy ne lenne finom, ami oda kerül.
Ma már egészen más a helyzet, fogalmam sincsen honnan
alakult ki a világban, hogy aminek különleges íze van, amiben csont van, amin
zsírréteg van, azt élből tagadni kell.
Ha már a kaviárnál tartunk, muszáj megemlítenem, hogy
szerencsém volt néhány napot hivatalos úton, Szentpéterváron eltöltenem, ahol
vendéglátóink szinte fürdettek minket kaviárban. Hazaindulás előtt
természetesen vásároltunk néhány doboz kaviárt, amikor is szembesültünk azzal,
hogy a hazájában sem olcsó egy doboz igazi kaviár, a beluga.
Sós halikrából, amit egyáltalán érdemes megvenni szerintem
az a tengeri nyúlhal kaviár és a lazackaviár. Természetesen, ha futja belugára,
akkor már csak jégágy és egy kiskanál kell a boldogsághoz, a tojást el kell
felejteni.
Visszatérve az én hétköznapi, de annál finomabb és
mutatósabb kaviáros tojásomra kétfél kaviárt használtam hozzá. A krémbe nyúlhal
kaviár került, díszítésként pedig lazackaviárt használtam.
Hozzávalók 12 darabhoz:
6 db tanyasi tojás keményre főzve
2 evőkanál natúr krémsajt (mondjuk Philadelphia)
1 nagy csokor snidling (metélőhagyma)
frissen őrölt színes bors
1 teáskanál frissen facsart citromlé
1 doboz nyúlhal
kaviár
1 doboz lazackaviár a díszítéshez
Nem bonyolítottam túl, hiszen a kaviár a főszereplő. A főtt
tojásokat kettévágtam, kivettem a sárgáját, amiből elkészítettem a krémet.
A tojás sárgáját összetörtem és a sajtkrémmel együtt simára
kevertem botmixerrel. Hozzáadtam az összevágott snidlinget, borssal
ízesítettem, majd óvatosan elkevertem a citromlével meglocsolt fekete kaviárral.
Nyomózsákba töltöttem és beletöltöttem a fél tojásokba.
Tálra rendeztem majd mokkás kanállal lazackaviárt kanalaztam a tetejükre.
Behűtve tálaltam.
Szükségtelen mellé bármilyen köret, például saláta, de még a
pirítós vagy péksütemény is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése