A kisfiamnál most debütált a csípős ázsiai, úgyhogy
igyekeztem kitenni magamért. Nem szerettem volna, hogy újabb egy évet kelljen
várni, amíg újra el tudom nála sütni.
Minél több olyan ételt megeszik, amit a felnőtt családtagok
(Rebeka lányom már évek óta felnőtt …) akkor gyakrabban ehetünk itthon ázsiait,
mert nem kell kétféle ételt is egyszerre készítenem, ami a hétköznapokban
meggondolandó.
Van pár egyszerű, mutatós, és annál finomabb ázsiai étel a blogon,
de most még jobban kitettem magamért.
Még nálam volt Sous Vide Supreme szett, így vákuum csomagoltam a felét, hogy tovább friss maradjon. Úgyhogy van még egy eresztésre való thai leveszöldségem. Tom Yam levesen gondolkodom legközelebb.
Addig, amíg a többi alapanyagot előkészítettem, addig 3 dl korábbról lefagyasztott húslevesbe tettem őket és fedő alatt, kis lángon belefőztem az alaplébe az ízeket. A citromfű szárat kés hátával megütögettem, így láttam thai szakácsoktól, hogy a citromfű íze intenzíven kioldódjon, mielőtt a lébe tettem. Úgy egy órán át rotyogott a fedő alatt az alaplé, nagyjából 2 dl lett belőle.
Ezután szinte teljesen úgy jártam el, mint máskor.
Kókuszzsíron megpirítottam – több részletben – a zöldségeket,
majd a csirke mellet. 2 teáskanál zöld curryt elkevertem 3 gerezd reszelt
fokhagymával és a csirkéhez adtam, elkevertem, majd felöntöttem kókusztejjel.
Jó sűrűvel.
A fiúk jázminrizzsel kapták én maradtam a rizsmenetes változatnál sok lével.
Nem volt prüszkölés, mert éppen megfelelően csípős volt, de
kevésbé, mint korábban szoktam volt készíteni. Azt hiszem, maradok ennél a
mérsékelt változatnál.
Jól sikerült. A férjem, amikor befejezte az étkezést meg
kérdezte, hogy van-e maradék. Mondtam igen. Jó, mondta, akkor én holnap is ezt
szeretnék enni …
Hozzávalók 6 adaghoz:
50 dkg csirkemell
70 dkg vegyes zöldség: cukorborsó, ceruzabab, bébi kukorica,
gomba (a siitake a legjobb, de a barna csiperke is megteszi), édes olasz
hagyma, piros kápia vagy kaliforniai paprika
3 dl sűrű kókusztej
3 dl csirke alaplé vagy húsleves
thai leveszöldség: 2 citromfű szár, 1-2 kaffer lime levél, 1
darab galangal (thai gyömbér)
2 teáskanál zöld curry paszta
3 gerezd fokhagyma
2 evőkanál kókuszzsír
5 nagy bazsalikom levél
Nagyon gusztusos, kívánatos étel! És csodaszép fotókat készítettél!
VálaszTörlésKöszönöm! :)
TörlésNagyon finom!Én egy thai kislánytól tanultam, és kockára vágott édesburgonyát is teszek bele.
VálaszTörlésés nem zöld curryt, hanem vöröset. A curryt mindig az elején az olajban kell átpiritani azt mondta, hogy kioldódjanak az illatok.
A zöld, piros és sárga curry között tudtommal a csípősség a különbség, vagyis más csípősségű chili az alapja. Maga a paszta tudtommal ugyanúgy készül. Én is pirítom mindig a pasztát, most a csirkemellhez adtam, A többi curry receptemnél láthatod, hogy külön pirítom kicsit a pasztát, de most a úgy döntöttem, hogy a csirke mellett pirítom át, mielőtt felöntöttem a kókusztejjel. Imádom ezeket az ázsiai ízeket, igaz, Thaiföldön elég sokat megfordultam, úgyhogy volt honnan hoznom magamban az ízeket! :)
TörlésEz a vörös curry-s sertés raguleves is nagyon jól sikerült! :)
VálaszTörléshttp://nemvagyokmesterszakacs.blogspot.hu/2012/09/azsiai-ihletesu-sertesragu-leves-voros.html
Nagyon szeretem a konyhádat, nagyon hiányoztál amíg az üzletben voltál.
VálaszTörlésRengeteg ételt főztem az oldaladról már. Szeretem, hogy szaftos, ízes, és elbarangolsz távoli tájakra, de szinte ott is a mi ízvilágunkat keresve hozod a mi szájunk ízére a recepteket. Mindegy hogy milyen curry, ami erős az jöhet. Én Pesten a Culinarisban szoktam vásárolni, vagy vásároltatni, ha valaki ott jár. Köszönöm ezt a sok finomságot, a fázisfotókat, boldog lehet az a család akit ilyen jó anyukával ádott meg az ég.
Szia! Ezt az etelt kerestem mar miota es vegre megtalaltam! Nagyon koszonom, isteni es az oldal szuper!
VálaszTörlés