Imádom a lágy tojást pohárban. Gyermekkoromban gyakran volt hétvégén reggelire, hogy édesanyám lágy tojást készített és poharakban tálalta fel nekünk. Úgyhogy nem saját ötlet.
Van is pár nagyszerű tojásreggeli pohárban szervírozva a
recepttárban. A kedvencem:
Egy pohár késői
reggeli
Jelen lágy tojás különlegessége, hogy sous vide eljárással
készült. Igaz, 3 perc helyett 45 percig, de ez nem hátrányára, hanem javára
vált. Tényleg nagyon különleges a végeredmény, a sous vide eljárás mondhatni
fordítottan hat a tojásra, mintha főzzük.
A főzés folyamán a fehérje szilárdul meg hamarabb, míg a
sous vide eljárással a fehérje nagyon kellemesen rezgős marad, a sárgája pedig,
hogy Lorien konyhai partizán kollégámat említsem, olyan krémes, mint a
vajkaramella.
Amikor elkészült, felütöttem egy kis helyen a tojás héját,
azt hittem, hogy túl híg lesz, de nem. Szépen egyben maradt, amikor nagyobb
kanálra buggyant a héjából.
Az íze is nagyon kellemes, én ízletesebbnek éreztem a normál
eljárással főzött lágy tojásnál.
64,5 C fokon 45 percig készült a tojás (elméletileg 63,5 a
jó hőfok, de nekem a 64,5 jött be). Egyszerűen héjastól a vízfürdőbe tettem,
amikor letelt az idő pedig kiemeltem.
Ami még nagyszerű az eljárásban, hogy a kész tojások később,
a vízfürdőbe visszatéve nem készülnek túl, mindössze így felmelegíthetőek.
Amikor a Kisfiam Benedek tojása elkészült, egyszerűen
felmelegítettem a maradék tojásokat és magamnak készítettem el pohárban a lágy tojást,
egy kis parmezán reszelékkel és összevágott snidlinggel szórtam meg.
Friss, igazi tanyasi tojást tartok itthon, úgyhogy első
osztályú volt a reggeli.
Érdemes beleolvasni:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése